Lorenzo op pole na ‘dubbele’ kwalificatie voor Spaanse Grand Prix

Een naderend regenfront zorgde voor een soort van dubbele kwalificatie in Jerez, als het was gaan regenen had Monster Yamaha Tech 3 rijder Cal Crutchlow op pole gestaan maar nu werd het zijn merkgenoot Jorge Lorenzo.

Met hier en daar nog wat vochtige plekken werd er voorzichtig begonnen aan de MotoGP kwalificatie. Nicky Hayden was daarbij de eerste die bovenaan kwam te staan maar daarna was het Cal Crutchlow die ronde na ronde de snelste tijd wist te noteren terwijl vanuit Jerez stad donkere wolken naderden.

Het zorgde voor de nodige bedrijvigheid want het gors van de rijders wilde proberen voordat de regen zou vallen nog een snelle tijd te zetten. Halverwege de sessie, toen Crutchlow weer op kop stond nadat Casey Stoner hem een paar minuten eerder van die eerste plek had verdreven voordat de Australiër bijna van zijn Honda tuimelde, begon het even te spetteren in de pitlane maar de donkere wolken trokken net langs het circuit en even later kwam de zon zelfs weer tevoorschijn.

De race voor de pole was dus weer begonnen en al snel was het Dani Pedrosa die de tijd van Crutchlow wist te verbeteren. De Brit vocht echter terug terwijl ook Stoner en Jorge Lorenzo zich met de strijd om de pole gingen bemoeien.

In de laatste minuten ging het tussen de Spanjaarden Pedrosa en Lorenzo waarbij dan weer Pedrosa en dan weer Lorenzo op pole stond. Toen puntje bij paaltje kwam was het Lorenzo die met een 1’39.532 nog 0,135s sneller was dan Pedrosa.

Nicky Hayden zorgde voor een aangename verrassing door de Ducati GP12 op de derde startplaats te parkeren, de Amerikaan was 0,007s sneller dan Crutchlow en 0,014s sneller dan Stoner. Ben Spies is de laatst man op de tweede startrij. Andrea Dovizioso staat recht achter zijn teamgenoot Crutchlow en heeft op de derde startrok Alvaro Bautista en Stefan Bradl naast zich staan.

Randy de Puniet bracht de Aspar CRT machine naar de tiende plaats voor Karel Abraham, Hector Barbera en een wederom teleurstellende Valentino Rossi, die zelfs nog een plaats lager gekwalificeerd staat dan in Qatar.

Er waren gedurende de sessie nog een drietal crashes voor Yonny Hernandez, Michele Pirro, Colin Edwards en Crutchlow, de rijders bleven ongedeerd.

 

Reacties

Door: jburgess
op: zaterdag 28 april 2012 15:25:25

best wel spannend ,een dubbele kwallie.moest vaker voorkomen ha ha. met de complimenten aan Hayden.alleen jammer dat ze morgen veel regen voorspellen.of toch ook weer niet?

Door: Ducatist
op: zaterdag 28 april 2012 15:26:29

Die Rossi gaat wel heel erg hard...................................achteruit!!!

Door: patrok
op: zaterdag 28 april 2012 16:00:57

Rossi valt wel erg tegen, zeker t.o.v teamgenoot Hayden, was ie op zijn regenbanden gebleven misschien die zo goed bevielen. Wie het nu nog begrijpt mag zich melden, ik haak af.

Door: Jimpie
op: zaterdag 28 april 2012 16:23:15

Sterk gereden van Lorenzo en zeker Pedrosa, die niet van regen houd maar wel durft; zijn de 2 te kloppen mannen denk ik. Vreemd dat Hayden zo goed gaat en Rossi wel vertrouwen heeft in de motor in de regen en op droog niet; is bij mij andersom ( nou ja, niet zo erg maar je weet wel ). Ben benieuwd wat het wordt als het morgen zou regenen?

Door: NadineX46
op: zaterdag 28 april 2012 17:28:37

wow het was echt een spannende kwalificatie! mag van mij wel wat vaker! :D vooral tussen Jorge en Dani was het spannend. Ongelooflijk knap van Nicky dat hij 3e is geworden. blijft toch raar dat Nicky wel met de Ducati om kan gaan en Rossi niet :S ben benieuwd naar de race van morgen!

Door: chiel
op: zaterdag 28 april 2012 17:56:22

Een fikse regenbui lijkt Rossi wel goed uit te komen en als het een beetje meezit zal het misschien voor een incidenteel succes zorgen. Maar het is nog altijd zo dat er veel meer droge races zijn dan natte. Het kan dus nog wel even duren. In 2006 en 2007 was ik ook geduldig, dus nu ook maar !

Door: Thruxton
op: zaterdag 28 april 2012 18:15:00

@ Chiel , hou jij van motorsport ?? Of is Rossi het enige wat bestaat ?? Als liefhebber zou ik doorzetter en nooit zeurende Nicky Hayden de overwinning gunnen !

Door: chiel
op: zaterdag 28 april 2012 19:13:24

Thruxton, ik ben meer fan van een coureur, niet zozeer van het merk waar hij voor rijdt want dat wisselt toch steeds. Maar als jij het beperkt tot Ducati, dan mag van mij Hayden wel winnen, waarom niet. Die zeurt inderdaad nooit maar heeft wel een andere rol binnen dat team denk ik. Maar als Lorenzo de twee Honda's naar huis rijdt dan lijkt mij dat ook wel een behoorlijke prestatie. Een oppermachtige Stoner is ook niet verkeerd. En zo kan ik er nog wel een paar noemen. 'Het enige wat bestaat' zijn niet de goede woorden, 'fanatisme' is een beter woord. Groet, Chiel.

Door: vrossi
op: zaterdag 28 april 2012 19:15:09

helaas voor mij is nu de tijd gekomen, om de motogp vaarwel te zeggen. supersic kan rossi niet vervangen, en rossi's tijdperk is gewoon afgelopen. ik geloof er niet meer in, hayden kan veel meer met de duc terwijl hayden net zoveel hinder ondervind met die duc. einde van het seizoen sport 1 afzeggen. scheelt weer 10euro.

Door: Xenoxin
op: zaterdag 28 april 2012 21:58:30

Misschien moet Rossi maar bij de Moto2 meerijden met zijn Duc, dan was hij maar liefst 44 duizendste sneller geweest dan Marquez.

Nieuws

donderdag 26 februari 2015
vrijdag 20 februari 2015
woensdag 18 februari 2015
zaterdag 14 februari 2015
vrijdag 13 februari 2015
zaterdag 20 december 2014Racesport.nl partner