WSBK: Voorbeschouwing WK Superbike Assen

Voor de 21e keer komt het eni FIM World Superbike Championship naar TT circuit in Assen en het beloven ook nu weer mooie races te gaan worden waarbij er een reële kans is op Nederlands succes.

Sykes voor Haslam en Biaggi (donnyfoto.com)

Vorig jaar was er het 20 jarig jubileum voor de Superbikes op het TT circuit in Assen en ook dit jaar is er een jubileum te vieren, het is namelijk het 300e raceweekend van het FIM World Superbike kampioenschap dat in 1988 zijn levenslicht zag.  Het weekend zal echter nog wel een beetje in de schaduw staan van het ongeval van Joan Lascorz, waarvan nog steeds niet helemaal duidelijk is wat de gevolgen van de testcrash in Imola zal zijn.

In de voorgaande races op Imola wist regerend wereldkampioen Carlos Checa de leiding in het kampioenschap te pakken. De Spanjaard won beide races in Italië en staat samen met zijn overwinning in Phillip Island nu op 75 punten, vier punten meer dan Max Biaggi die na twee podiums, een overwinning en een tweede plaats, in Imola net buiten de top drie bleef.

Derde man Tom Sykes staat ook niet al te ver van Checa, het verschil is maar zes punten en het is duidelijk dat er met de Kawasaki rijder rekening zal moeten worden gehouden. ‘the Grinner’ stond dit seizoen al drie van de vier races op het podium waaronder twee tweede plaatsen in Imola.

Regen kan het komend weekend een rol gaan spelen, de verwachting is wisselvallig, en aangezien Sykes gezien zijn overwinning vorig jaar op een zeiknatte Nürburgring ook met regen goed overweg kan, zou er wel eens een in het groen zwart geklede persoon op de bovenste trede van het podium kunnen komen te staan.  De laatste keer dat het tijdens het WK Superbike in Assen regende was in 2006 en toen wist Chris Walker zijn Kawasaki naar de overwinning te rijden.

Achter de top drie is een gaatje van 22 punten naar Leon Haslam en zijn teamgenoot Marco Melandri die een puntje minder achter zijn naam heeft staan. Assen past goed bij de BMW’s, dat heeft Troy Corser de afgelopen jaren meermaals laten zien. Haslam en Melandri stonden dit jaar al op het podium maar die illustere eerste overwinning ontbreekt nog voor BMW, wellicht gat het komend weekend gebeuren.

Niet al te ver achter de twee BMW rijders vinden we Jonathan Rea op de zesde plaats. De Ten Kate Honda rijder heeft onder andere door bandenproblemen geen al te beste seizoenstart gekend maar nu hij weer op het door hem geliefde Assen is, kan het tij wel eens keren. Rea weet hoe het is om op het thuiscircuit van zijn team te winnen en zal er helemaal voor gaan om Ronald en Gerrit ten Kate blij te maken.

Op de zevende plaats vinden we de wisselvallige Jakub Smrz. De Tsjech zorgt met regelmaat voor blije gezichten bij zijn fans maar kan een dag later teleurstellen met matige optredens. Een ding is zeker Assen ligt Smrz, hij wist hier zijn eerste podium te pakken en zal zijn best doen om een goed resultaat te behalen op de Effenbert Ducati.

In het restant van de top tien vinden we Eugene Laverty, Sylvain Guintoli en Maxime Berger. Daarachter volgen pas de namen van onfortuinlijke rijders zoals John Hopkins en Chaz Davies die in de afgelopen twee weken weer wat meer hebben kunnen herstellen van hun blessures. Het Crescent Suzuki team zal in Assen overigens een nieuw sneller blok in gaan zetten, dus wellicht zijn Leon Camier en Hopkins nu wat verder voorin te vinden.

WK Supersport
De spreuk ‘You win some, you lose some’ had twee weken geleden op Kenan Sofuoglu kunnen slaan. De Turk won de eerste race van het seizoen maar werd in Imola door een toch wel wat stomme fout gediskwalificeerd met als resultaat dat Imola winnaar Fabien Foret nu de klassementsleider is.

De Fransman heeft een voorsprong van 14 punten op de nog niet goed uit de verf komende Sam Lowes terwijl Sofuoglu daar weer 6 punten achter te vinden is waarbij de Turk op gelijke hoogste staat met Ronan Quarmby, een collega PTR Honda rijder van Lowes.

Triumph rijder Vittorio Iannuzzo bezet de vijfde plaats voor ten Kate Honda rijder Broc Parkes. De Australiër had in Imola pech met zijn banden waardoor hij puntloos bleef. Een goede test kon weer een lach op de gezichten van het team krijgen maar het wordt wel tijd om te gaan scoren en daarvoor is Assen natuurlijk een perfecte locatie.

In de rest van de top tien vinden we Sheridan Morais, Roberto Tamburini, Jules Cluzel en Alex Baldolini.

Naast de vaste rijders hebben we deze race ook twee wildcards in de vorm van regerend Dutch Supersport kampioen Stuart Voskamp en Twan van Poppel. Het wordt voor Voskamp de eerste keer dat hij op WK niveau zal rijden maar het Konvi Racing team en de Hagenaar hebben zich vrij goed weten voor te bereiden op de door Marc Hoegee geprepareerde WK fiets.  Van Poppel reed in 2009 als eens in het WK Supersport, toen als invaller in het Holiday Gym team. Beide rijders hopen op punten.

Superstock 1000
Helaas geen Nederlandse deelname in de Superstock 1000 klasse, er was al geen vaste deelnemer maar het feit dat de Dutch Superbike klasse dit weekend ook een race rijd heeft potentiële wildcards voor deze klasse geweerd aangezien punten voor het ONK belangrijker zijn dan een eenmalig optreden in de Superstock 1000 klasse. Wel is er het hele seizoen een Nederlands tintje aan deze klasse door de inzet van Fabio Massei op de Honda van het EAB Ten Kate Junior Team.

In de eerste race van het seizoen zagen we dat de nieuwe Ducati 1199 Panigale niet al te veel onder hoeft te doen voor de concurrentie. In de door een crash onderbroken race wist Eddi La Marra het veld lange tijd aan te voeren maar na de herstart was het de BMW van Sylvain Barrier die de winst pakte voor de Kawasaki van Loris Baz terwijl La Marra derde werd.

De onderbreking gaf misschien wel een vertekend beeld van hoe de verhoudingen dit seizoen in deze klasse liggen maar tijdens de trainingen konden we zien dat Markus Reiterberger er goed bij zat net als Lorenzo Baroni en Lorenzo Savadori.  

Superstock 600
En dan de klasse waarin het grootste Nederlandse succes wordt verwacht, het EK Superstock 600. Hierin bevinden zich drie vaste Nederlandse deelnemers: Michael van der Mark, Tony Covena en nieuwkomer Koen Zeelen.  Om deze jongens plus de wildcards Wayne Tessels en Davy Thoonen in actie te zien zul je echter wel op zaterdag al naar het circuit moeten komen.

De vijf Nederlanders zullen namelijk op zaterdag om 18:00u hun race rijden en daarin zou Van der Mark bijvoorbeeld zijn overwinning van vorig jaar kunnen herhalen terwijl Covena, ondanks de tegenslagen in Imola, toch wel stiekem op een podium zit te hopen. Voor Zeelen en de twee wildcards zal dat nog te hoog gegrepen zijn maar punten hopen ze toch wel te kunnen pakken op hun thuiscircuit.

Ook onze zuiderburen zijn vertegenwoordig in deze klasse. Gauthier Duwelz stond vorig jaar al twee keer op het podium met de MtM Yamaha en hoopt in Nederland een betere klassering te kunnen pakken dan die tiende plaats in Imola. Het Belgische team zet naast Duwelz ook twee Australiërs in, te weten Adrian Nestorovic en Corey Snowsill.

Momenteel heeft Riccardo Russo na een race de leiding in het klassemen voor Nacho Calero Perez en Van der Mark. Nicola Morrentino en Stephane Egea maken de top vijf vol voor Van er Mark’s teamgenoot Bastien Chesaux.

European Junior Cup
Na vorig jaar met de Kawasaki Ninja 250R te hebben gereden maakt de European Junior Cup nu met de KTM 690 Duke zijn opwachting. Het wordt de eerste race van het seizoen voor deze klasse waarin dankzij Simon Crafar ook een Nederlander aan de start zal verschijnen. Deze ‘Motovudu wildcard’ is toegewezen aan Rob Hartog.

Aangezien het de eerste race van het seizoen is valt er nog weinig te zeggen over wie snel en wie minder snel is en we zullen moeten afwachten hoe de neef van Wil Hartog het er van af gaat brengen. De Euopean Junior Cup race is op zondagmiddag tussen de WK Supersport race en de tweede WK Superbike race.

Dutch Superbikes
De eerste Dutch Superbike race van het 2012 seizoen werd twee weken geleden op een nat en koud Assen verreden. Danny de Boer liet daarin zien zich goed thuis te voelen op de Duntep Honda door een mooie tweede plaats te pakken achter Troy Herfoss. De Australisceh RAC Racing rijder zal echter niet van de partij zijn aangezien het IDM dit weekend in Lausitz aan het seizoen zal beginnen.

Er liggen dus kansen voor de Boer om de leiding in het kampioenschap over te nemen. Verder kunnen we zien of Kevin Valk het weer zo goed zal doen op de Serco Willems Honda en zullen we waarschijnlijk Allard Kerkhoven, Randy Gevers en Chris Burns ook voor de overwinning of de podiumplaatsen kunnen zien strijden.

Moriwaki GP3 Junior Cup

Net als vorig jaar komen ook nu de Moriwaki Cup rijders tijdens het WK Superbike weekend in actie. Het veld wat we tijdens de Paasraces in actie zagen komen zal worden aangevuld met drie gastrijders, te weten Livio Loi, Mike Brouwers en Marcel ter Braake, geen onbekenden van de Moriwaki cup aangezien zij in 2011 tot het vaste deelnemersveld behoorden. Ook zullen de rijders van het Zwitsers Moriwaki kampioenschap hun opwachting maken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Nieuws


Racesport.nl partner