Nu Marc Marquez niet af zal reizen naar Brno en de Monster Energy Grand Prix České republiky de derde Grand Prix op rij geen WK-punten gaat scoren is de kans wel heel groot dat we in 2020 een nieuwe MotoGP wereldkampioen gaan krijgen. Daarnaast bestaat er een grote kans dat het voor de MotoGP coureur die de 2020 MotoGP titel gaat veroveren zijn eerste titel zal worden in de koningsklasse en bestaat er zelfs een kans dat er voor het eerst sinds de introductie van de MotoGP een niet officieel fabriekscoureur met de wereldtitel aan de haal gaat.

Dat het 2020 MotoGP wereldkampioenschap de boeken in zal gaan als een bijzonder jaar staat al enige tijd vast. Immers vanwege de uitbraak van het coronavirus is alles anders, races werden uitgesteld, afgelast en de races die er wel verreden kunnen worden zullen onder een heel streng Covid-19 protocol en achter gesloten deuren worden verreden.

Maar naast deze bijzondere omstandigheden houdt Marc Marquez sinds de herstart van het seizoen de gemoederen ook flink bezig. Zo kwam de regerend MotoGP tijdens de eerste MotoGP race van het seizoen in Jerez lelijk ten val. Bij de val brak de Spanjaard zijn rechter bovenarm, werd hij twee dagen na zijn val in Barcelona geopereerd, stond hij vervolgens twee dagen later weer in Jerez, probeerde hij het vervolgens opnieuw twee dagen later tijdens de derde en vrije training, moest hij vervolgens alsnog afhaken en miste hij op zondag zijn allereerste MotoGP race sinds zijn debuut in de koningsklasse.

Ondanks dat de Repsol Honda Team coureur de afgelopen dagen hard werkte aan zijn herstel en vastberaden was om komend weekend in Brno weer aan de start te verschijnen kwam er maandag opnieuw een flinke kink in de kabel. Marquez moest opnieuw een operatie ondergaan, dit vanwege het feit dat het tijdens de eerste operatie aangebrachte titanium plaatje beschadigd was en voor de nodige irritaties zorgde.

Door deze tegenslag mist Marquez komend weekend ook definitief de Monster Energy Grand Prix České republiky en zal hij voor de derde keer op rij dit seizoen geen WK-punten gaan scoren. Langzamerhand mogen we dan ook wel de conclusie trekken dat de kans op het succesvol verdedigen van de 2019 MotoGP wereldtitel wel heel erg klein is geworden.

Mocht Marquez geen kampioen worden dan bestaat de kans dat het 2020 seizoen ook vanwege een andere reden de geschiedenisboeken in zal gaan. Zo is Valentino Rossi naast Marc Marquez de enige coureur in het huidige MotoGP startveld met al een MotoGP wereldtitel op zak (nou ja, zeven stuks maar liefst). Met andere woorden, de kans is heel groot dat er dit seizoen een coureur kampioen wordt waarvoor het zijn eerste wereldtitel in de koningsklasse zal worden. Gebeurt dit niet dan………….ja precies dan gaat Rossi zijn achtste MotoGP en de veelbesproken tiende wereldtitel behalen. Maar of dat voor ‘the Doctor’ en de neutrale MotoGP fan een reële optie is, dat is momenteel de grote vraag met het vele jonge aanstormende talent dat zich aan het venster meldt.

Gezien het feit dat Fabio Quartararo de eerste twee races van het seizoen wist te winnen, en op dit moment misschien wel de grootste kandidaat is voor de wereldtitel – al komen er nu drie wedstrijden aan in Brno en op de Red Bull Ring waar de Yamaha het aanzienlijk lastiger zal gaan krijgen en de Ducati’s hopen toe te kunnen slaan. Mocht Quartararo echter stand weten te houden, zijn sterke optredens van de eerste twee races voort weten te zetten en aan het einde van het seizoen de meeste punten op zijn naam hebben staan dan wordt hij namelijk de eerste wereldkampioen sinds de intrede van de MotoGP klasse (2002) die dit doet als niet officieel fabriekscoureur. Ondanks dat Quartararo wel over precies dezelfde Yamaha M1 beschikt als de twee Monster Yamaha Energy MotoGP Team coureurs komt hij namelijk uit voor een satellietteam, te weten Petronas Yamaha SRT.

Kortom, hoe dan ook het 2020 MotoGP seizoen gaat de boeken in als een heel bijzonder seizoen en heel waarschijnlijk op meer fronten dan alleen vanwege de uitbraak van het coronavirus.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App