24H SPA EWC Motos: De terugkeer van het FIM EWC op het Belgische circuit

1161
chaz-davies

Komend weekend, van 02 t/m 05 juni, wordt op het legendarische Circuit de Spa-Francorchamps de tweede ronde van het 2022 FIM Endurance World Championship seizoen verreden, de 24H SPA EWC Motos. Een korte vooruitblik op het FIM EWC evenement dat voor het eerst sinds 2001 weer plaats zal vinden op het circuit in de Belgische Ardennen.

In de geest van de beroemde 24 Heures de Liège, die tot 2001 op Spa- Francorchamps werd verreden en destijds ook deel uitmaakte van de FIM EWC kalender, is de 24H SPA EWC Motos een nieuw evenement op de kalender van het lange afstand racen. Het in de Belgische Ardennen gelegen circuit werd de afgelopen jaren speciaal aangepast om aan de huidige eisen van het FIM EWC te voldoen. De 24H SPA EWC Motos wordt namelijk verreden op een aanzienlijk gewijzigd circuit, het resultaat van wijzigingen die zowel door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM) als de Fédération Motocycliste de Belgique (FMB) werden opgelegd.

De belangrijkste wijzigingen, die door de Fédération Internationale de l’Autombile (FIA) werden goedgekeurd in overeenstemming met de eisen van de autosport, zijn de uitbreiding van de uitloopstroken in verschillende bochten, de herpositionering van de veiligheidsbarrières in sommige secties en de aanpassing van de Speaker’s Corner, zij het dat deze nieuwe lay-out alleen gebruikt zal worden tijdens motorraces. Er zijn ook extra wijzigingen aan de infrastructuur uitgevoerd. Zo is er een speciale tribune gebouwd aan de top van Raidillon. Dit alles als onderdeel van een investeringsprogramma van 25 miljoen euro.

De 24H SPA EWC Motos is de tweede van drie 24 uur tellende races op de 2022 FIM EWC-kalender. Het Circuit de Spa-Francorchamps heeft een lengte van 6,985 kilometer, een glooiend karakter en een mix van bochten met lage, gemiddelde en hoge snelheid.

De 24H SPA EWC Motos volgt op de onlangs verreden spectaculaire seizoensopener, de 24 Heures Motos in Le Mans. Gregg Black, Sylvain Guintoli en de Belg Xavier Siméon bezorgden op het Franse circuit regerend FIM EWC-kampioen Yoshimura SERT Motul de overwinning. Team 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore behaalde de winst in de FIM EWC World Cup en de Dunlop Superstock Trophy.

Naast de vaste bekende namen in het FIM EWC zal er nog een opvallende deelnemer aan de start verschijnen. Tijdens de 24H SPA EWC Motos zal namelijk niemand minder dan voormalig WorldSBK coureur Chaz Davies zijn opwachting maken als coureur in een FIM EWC wedstrijd. De Brit zal uit gaan komen voor ERC Endurance-Ducati.

Nederlanders
Naast Wayne Tessels die als vaste deelnemer op de FIM EWC lijst vermeld staat en net als in Le Mans van start zal gaan in de kleuren van RAC41-Chromeburner zullen ook Marcel Zuurbier en Pepijn Bijsterbosch dit weekend in Spa-Francorchamps aan de start verschijnen. Bijsterbosch tekende onlangs een contract bij Team LRP Poland voor de rest van het huidige FIM EWC seizoen, te beginnen dit weekend op het Belgische circuit. Zuurbier zal komend weekend in Spa uit gaan komen voor het JLD Citybike team.

Snelste ronde
Onlangs werken de FIM EWC coureurs ter voorbereiding op het evenement al een tweedaagse test af op Circuit de Spa-Francorchamps. Tijdens deze test noteerde BMW Motorrad World Endurance Team coureur Markus Reiterberger de snelste ronde. De Duitser zette een rondetijd op de klok van 2’20.344.

Wilt u het evenement bezoeken, klik hier voor de toegangsprijzen en de beschikbare tickets: www.24hspamotos.com

 Handige links 24H SPA EWC Motos 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen (FIM EWC)
Tijdschema en uitslagen (FIM Sidecars)
Live Timing
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter