24H SPA EWC Motos: Winst voor het BMW Motorrad World Endurance Team

2702
bmw-spa-2022
Winst voor het BMW Motorrad World Endurance Team in Spa | foto© BMW Motorrad

Het BMW Motorrad World Endurance Team heeft zondagmiddag de 24H SPA EWC Motos winnend afgesloten. In een 24 uur tellende race, waarin van alles gebeurde, werd het team onder leiding van Werner Daemen als winnaar afgevlagd voor Tati Team Beringer Racing en F.C.C. TSR Honda France dat in de allerlaatste ronde van de race Yoshimura SERT Motul terugverwees naar de vierde plaats.

De terugkeer van het FIM EWC naar Circuit Spa-Francorchamps gaat de boeken in als een waar slagveld waarin vreugde en verdriet dichtbij elkaar lag en tijdens de 24 uur durende wedstrijd waarin van alles gebeurde, kortom de 2022 editie van de 24H SPA EWC Motos bracht spektakel.

De wedstrijd ging zaterdagmiddag om 13:00 uur van start onder droge en zonnige omstandigheden. Echter duurde het niet lang voordat de eerste berichten arriveerde dat er slecht weer op komst was, regen en onweer welke in de avonduren het legendarische circuit in de Belgische Ardennen zou bereiken. De verwachte regen bleef in eerste instantie uit maar bij het gloren van de ochtendzon waren daar de eerste regendruppels hetgeen meteen leidde tot de nodig valpartijen. Of dit allemaal nog niet genoeg was daar met nog drie uur te gaan het volgende drama, een geploft motorblok (121– Falcon Racing) zorgde voor een gigantisch oliespoor. Water en olie, vaak niet de beste combinatie en dat was dit keer in de Belgische Ardennen niet anders. De wedstrijdleiding besloot even voor 10:30 uur de wedstrijd middels een rode vlag situatie stil te leggen. Maar liefst twee uur lang werd er met man en macht gewerkt om de baan schoon te krijgen zodat de race op een verantwoorde wijze hervat kon worden. Een half uur voor het einde van de race kwam het verlossende woord en kon er begonnen worden aan de (her)start procedure. Het resulteerde er in dat er uiteindelijk nog een paar ronden gereden werden en dat in de allerlaatste ronde van deze enerverende 24 uur tellende race de beslissing viel over de derde en laatste podiumplaats.

Winst voor het BMW Motorrad World Endurance Team
De combinatie van het zeer uitdagende karakter van het circuit en de regen tijdens de laatste vijf uur zorgde ervoor dat de vaardigheid van de coureurs in de 24H SPA EWC Motos een belangrijke factor speelden. Maar naast de inspanningen van de rijders Jérémy Guarnoni (Frankrijk), Illya Mykhalchyk (Oekraïne) en Markus Reiterberger (Duitsland), was het succes van BMW vooral te danken aan de expertise van het Belgische team onder leiding van voormalig coureur Werner Daemen en de betrouwbaarheid van de met Dunlop uitgeruste BMW M1000RR.

Het met een Kawasaki – voorzien van Pirelli banden – aan de start verschijnende Tati Team Beringer Racing (Loïc Arbel, Grégory Leblanc en Alan Techer) eindigde als tweede in het algemeen klassement. F.C.C. TSR Honda France eindigde als derde na in de allerlaatste ronde Yoshimura SERT Motul terug te verwijzen naar de vierde plaats, dit alles nadat beide teams zich in de race terug hadden moeten knokken na de nodige tegenslagen in de nachtelijke uren.

De top vijf in deze enerverende race werd gecompleteerd door Woijck Racing Team EWC 77 (Dan Linfoot, Sheridan Morais en Mathieu Gines) terwijl Tech LH Racing (Johan Nigon, Enzo de la Vega en Hugo Robert) op de achtste plaats algemeen de winst greep in de Superstock klasse.

Nederlanders
Pepijn Bijsterbosch eindigde met Team LRP Poland als tiende in het algemeen klassement, Wayne Tessels passeerde met RAC 41 Chromeburner als twintigste algemeen de finish (negende in Superstock klasse) terwijl ook Marcel Zuurbier de 24 uur durende race met JLD Citybike volbracht en als negenentwintigste de eindstreep passeerde (achttiende in Superstock klasse).