Marc Marquez wist zaterdagmiddag in Silverstone zijn achtste MotoGP pole van dit seizoen te behalen. De Repsol Honda Team coureur hield de spanning er tijdens Q2 in tot aan de laatste ronde na het spelen van een tactisch en psychologisch spelletje met Valentino Rossi en Jack Miller.

Marc Marquez liet zaterdagmiddag tijdens de vierde vrije training al zien dat er ook zondagmiddag tijdens de MotoGP race van de GoPro British Grand Prix weer ernstig rekening met hem moet worden gehouden. De Repsol Honda Team coureur demonstreerde er een ongelofelijk racetempo waarmee hij veruit de snelste man van het veld was.

Nadat de Spanjaard zich tijdens de eerste drie vrije trainingen al niet achter zijn kaarten liet kijken en rustig door bleef rijden op de harde Michelin banden terwijl de rest alles uit de kast haalde op de zachtere compounds. Alleen in de slotfase van de derde vrije training leek een top tien plaats in de slotfase in gevaar te komen – en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Q2 – waardoor zijn Repsol Honda Team crew hem in allerijl naar binnen haalde om op een zachtere bandencombinatie nog even één snelle ronde te rijden. Dat lukte en Marquez was meteen één van de drie coureurs die een rondetijd onder de 1’59 grens op de klok wist te zetten.

Na ook in de beginfase van Q2 meteen een rondetijd van 1’58 op de klok te hebben gezet leek een startplaats op de eerste rij zo goed als zeker. Maar het venijn zat hem in de staart toen Marquez voor zijn laatste en beslissende run naar buiten ging, een aantal coureurs waren er als de kippen bij – waaronder Valentino Rossi en Jack Miller – om een sleepje te kunnen krijgen. Marquez liet zich er niet door uit het veld slaan, speelde het spelletje mee in de wetenschap dat zijn startplaats al redelijk vast stond terwijl ‘The Doctor’ moest omdat hij op dat moment slechts twaalfde stond op de tijdlijst. Als jonge pubers, als Moto3 coureurs toerde het drietal over de baan om uiteindelijk nog enkele seconden over te houden op start en finish voor die ene nog snellere ronde. Rossi moest en kon niet anders dan het voortouw nemen, de Italiaan fungeerde als gangmaker, perste er een fantastische ronde uit maar Marquez bleek even later nog net iets sneller met als resultaat zijn 8e pole van het seizoen, zijn 60e MotoGP pole uit zijn carrière en dat in pas zijn 120e MotoGP start (score van 50%).

Marc Marquez: “Op de eerste band voelde ik me echt goed en ik probeerde gewoon een goede ronde te vinden en ik heb mijn eerste ronde alleen gereden. Toen we met de tweede band naar buiten gingen, was er behoorlijk wat verkeer, ik stond er op dat moment het beste voor, dus ik wilde niet als eerste pushen en het voortouw nemen. We bleven wachten, toerden over de baan en speelden een tactisch spelletje met de wetenschap dat de anderen moesten. We waren net op tijd voor de laatste ronde, de banden waren er klaar voor en we reden een hele goede ronde. Valentino reed voor me, hij was misschien een beetje te ver voor me zodat ik niet optimaal kon profiteren van zijn slipstream. Ik denk dat we morgen sterk kunnen zijn in de race, maar morgen zijn er zeker veel andere rivalen die ook allemaal snel zullen zijn.”

De MotoGP race in Silverstone gaat zondagmiddag om 14:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App