De drie Nederlandse WorldSSP coureurs Rob Hartog, Jaimie van Sikkelerus en Glenn van Straalen kenden afgelopen weekend in Jerez wisselende successen. Onderstaand het verhaal van het drietal.

Rob Hartog had het nog niet goed naar zijn zin tijdens de eerste trainingsdag in Jerez, maar de Kawasaki-coureur vond zijn ritme tijdens de derde vrije training en kwalificatie van zaterdag. Hartog kwalificeerde zich als negentiende voor de wedstrijd. Vanaf de zevende startrij kwam Hartog erg goed van de plek en lag hij vijftiende na de eerste sector. Bij het opkomen van het achterste rechte stuk maakte Hartog een klein foutje waardoor hij een plaats verloor. In een poging om deze goed te maken remde de coureur uit Abbekerk te laat, waardoor hij de bocht niet kon halen en terugviel naar de tweeëntwintigste positie.

Vervolgens wist Hartog wel weer een aantal plaatsen te winnen, maar hij had niet het tempo om groep te volgen die streed om de punten. Hartog ging als zeventiende de laatste ronde in, kort achter Christian Stange. In de laatste ronde was er een crash en wist Hartog zelf Stange te passeren, waardoor Team Hartog – Against Cancer met de vijftiende plaats het laatste WK-punt mee naar huis mocht nemen. Over twee weken komt Hartog in actie op het circuit van Misano voor de zevende World Supersport race van het seizoen.

Rob Hartog (P15): ‘Ik had een onwijs goede start en won vier plaatsen. Het was zonde van die fout in de eerste ronde. Als ik die niet had gemaakt, dan was er misschien meer mogelijk geweest. Desondanks was het tempo dat ik daarna kon rijden ook niet goed genoeg. Ik verloor de aansluiting met de rijders voor mij en dat viel tegen. Het gevoel was wel beter dan in Imola, maar we zijn er fysiek nog niet. We maken stappen vooruit en ik denk dat het belangrijk is om realistisch te blijven. Zo lang we dat blijven doen, heb ik er vertrouwen in dat het aan het einde van het seizoen wel goed komt. Het WK-punt is wel lekker voor mijzelf en iedereen in het team.’

Na het evenement in Imola liet Jaimie van Sikkelerus zich opereren aan een compartiment syndroom aan zijn benen. De coureur uit Akersloot was fit genoeg om te starten in Spanje.

Van Sikkelerus begon sterk aan de wedstrijd en hij wist in de eerste ronden zeven posities goed te maken. Ook was de ‘Sikk’ ruim sneller dan zijn rondetijd uit de trainingen. Helaas kon de coureur uit het Noord-Hollandse Akersloot dit tempo in het tweede deel van de race niet vasthouden en viel hij een aantal plaatsen terug. De Honda-coureur ging als achttiende op de laatste bocht af en deed nog een poging om een rijder te passeren, maar hij kwam op de finish 0.019 seconde tekort om zeventiende te worden.

Jaimie van Sikkelerus (P18): ‘Het liep in de trainingen niet naar wens. Ik was niet tevreden over de kwalificatie, al wisten we toen wel een kleine stap te maken. De start en het begin van race was erg goed, maar daarna kon ik het niet volhouden en kreeg ik teveel last van mijn blessures. In de laatste ronde nog wel geprobeerd een plaats te pakken, maar ik kwam op de finish net tekort. Nu door naar Misano, waar ik verwacht fitter aan de start te verschijnen!’

Glenn van Straalen had nog niet eerder met een Supersport 600 motor op het circuit van Jerez gereden, maar vanaf de eerste vrije training liep het qua tempo voorspoedig voor de EAB Racing Team coureur.

De 18-jarige coureur moest vanaf de twintigste startplaats de race aanvangen. Van Straalen verloor een paar posities bij de start, maar wist vervolgens snel naar voren te komen. De EAB Kawasaki coureur had een goed tempo en wist naar twee rijders toe te rijden die knokten voor de dertiende plaats. In het tweede deel van de race reed Van Straalen op een veertiende plaats en haakte hij weer aan bij de coureur die op de dertiende positie reed. De coureur uit Hoogkarspel wilde een aanval inzetten in de laatste ronde, maar kwam daarbij ten val. Een ontzetten zuur einde van een hele sterke race van Glenn.

Glenn van Straalen (DNF): ‘De rondetijden in de trainingen waren goed, al had ik iets meer van de Superpole verwacht. De race ging eigenlijk heel goed. Na een slechte start van buiten de top twintig naar de veertiende plaats geknokt. Ik pushte in de laatste ronde om dertiende te worden en ging onderuit. Dat was een fout en daar baal ik enorm van. We hadden de snelheid voor de punten en dan is het enorm zonde dat je ze niet pakt. Het spijt me voor het team en ik wil hen bedanken voor hun goede werk. Qua snelheid moeten we zo verder in Misano.’

 

Handige links Acerbis Spanish Round Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App