Pedro Acosta vertrekt zaterdag en zondag in Valencia vanaf de pole in twee te verrijden Red Bull MotoGP Rookies Cup races van de Gran Premio de Europa. Voor zowel Collin Veijer als ook Zonta van den Goorbergh verliep de kwalificatie vrijdag zeer teleurstellend, de twee Nederlanders kwalificeerden zich respectievelijk als zeventiende en negentiende.

Zo sterk de dag vrijdag in Valencia begon voor zowel Collin Veijer als ook Zonta van den Goorbergh zo teleurstellend eindigde deze vrijdagmiddag. Na twee sterk gereden vrije trainingen ging het uitgerekend in de kwalificatie mis voor de twee Nederlanders.

In tegenstelling tot het reguliere tijdschema moesten de Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs vrijdagochtend in Valencia om 09:15 uur als eerste de baan op voor hun eerste vrije training. Op een nog grotendeels natte baan noteerde Veijer de vierde rondetijd in deze sessie, dit ondanks dat de jonge Staphorster een crash meemaakte en hierdoor slechts acht ronden reed. Ook Van den Goorbergh zat er onder de moeilijke omstandigheden goed bij en de coureur uit Breda sloot deze eerste sessie af met de zesde rondetijd achter zijn naam.

Rond het middaguur stond de tweede vrije training op het programma en ook hier stonden Van den Goorbergh en Veijer hun mannetje. Achter de dit seizoen nagenoeg onverslaanbare Pedro Acosta noteerde Van den Goorbergh de tweede rondetijd terwijl Veijer deze sessie afsloot met de zevende rondetijd achter zijn naam.

Aan het einde van de dag stond de derde sessie op het programma, de kwalificatie. Tijdens deze kwalificatie was de baan nagenoeg droog, was er een dusdanig droog spoor waardoor het gehele veld op slicks begon aan de sessie waarin de startplaatsen te verdienen waren voor de twee dit weekend te verrijden races.

In eerste instantie deden zowel Van den Goorbergh als ook Veijer weer goed mee en leken beiden af te stevenen op een acceptabele startplaats voor de twee races. In het tweede deel ging het echter flink mis, terwijl de concurrentie ronde na ronde hun rondetijden wisten te verbeteren moesten de twee Nederlanders afhaken.

Veijer bleef uiteindelijk steken op een zeventiende rondetijd, na afloop bleek echter dat een technisch probleem roet in het eten had gegooid. Een kapotte quickshifter en een niet goed of op de verkeerde momenten werkende pitslimiter bleken een snellere rondetijd in de weg te staan. Flink balen voor Veijer die na twee sterk gereden vrije trainingen nu vanuit het achterveld aan de twee races moest beginnen.

Ook voor Van den Goorbergh was de teleurstelling na afloop groot. Het jonge talent en viervoudig European Talent Cup winnaar van dit seizoen kon tijdens de kwalificatie onder de lastige omstandigheden niet het juiste gevoel vinden en geen moment in het juiste ritme komen voor het rijden van die ene snelle ronde en het daarmee veiligstellen van een een goede uitgangspositie voor de races. Het gevolg een teleurstellende negentiende startplaats.

De pole werd vrijdagmiddag een prooi voor Acosta voor Daniel Holgado, David Salvador, Mario Aji en David Munoz.

Races
De eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race van het weekend in Valencia gaat zaterdagmiddag om 17:00 uur van start. Zoals gebruikelijk is deze race ook weer Live te volgen via Redbull.tv en de Eurosport Player. Voor het volgen van de race via de Eurosport Player dient u wel in het bezit te zijn van een abonnement.

Racesport.nl Liveblog
Een uitgebreider verslag van deze en alle andere actie tijdens de eerste dag van de Gran Premio de Europa in Valencia is te vinden in de nieuwe Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog – vrijdag.

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App