Acosta wint eerste Moto2 race van 2023, Bendsneyder en Van den Goorbergh vallen uit

3521
pedro-acosta
Pedro Acosta voor Aron Canet | foto© Randy van Maasdijk

Pedro Acosta heeft zondagmiddag de Moto2 race van de Grande Prémio Tissot de Portugal op zijn naam geschreven. De Red Bull KTM Ajo Moto2 coureur was het snelst voor Aron Canet en Tony Arbolino die als tweede en derde de finish passeerden. Bo Bendsneyder (crash) en Zonta van den Goorbergh (ziek) kwamen in deze eerste race van het seizoen niet aan de finish.

Evenement: Grande Prémio Tissot de Portugal
Circuit: Autódromo Internacional do Algarve
Categorie: Moto2
Tijd: 12:15 uur lokale tijd, 13:15 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race
Condities: 22°C en zonnig

Na een spannende Moto3 race was het zondagmiddag om 12:15 uur op Autodromo Internacional do Algarve de beurt aan de Moto2 coureurs voor hun eerste race van 2023.

Bij de start was het Aron Canet die als snelste weg was voor de van pole vertrokken Filip Salac en Pedro Acosta terwijl Bo Bendsneyder vanaf de tiende plaats op de grid een uitstekende start kende en achtste weg was. Zonta van den Goorbergh passeerde na de eerste ronde als eenentwintigste de start en finishlijn.

In de tweede ronde ging het mis voor Bendsneyder, de Nederlander werd aangetikt door de Spanjaard Alonso Lopez in bocht 1 met het gevolg dat er al na ruim één ronde een einde kwam aan zijn race. Terwijl Bendsneyder stampvoetend langs de kant stond was het Acosta die de leiding over wist te nemen. Lopez werd voor zijn aanvaring met de Pertamina Mandalika SAG Team coureur vervolgens bestraft met een longlap penalty.

Acosta en Canet wisten vervolgens afstand te nemen van de rest van het veld, het tweetal had bij de vijfde doorkomst een voorsprong van bijna anderhalve seconde op de inmiddels naar de derde plaats gekomen Manuel Gonzalez die op zijn beurt gevolgd werd door Salac en Tony Arbolino. Net buiten de top tien was het de in Nederlandse dienst rijdende Barry Baltus die op dat moment snelste rondetijd op de klok wist te zetten.

Halverwege de race waren het nog steeds Acosta en Canet die het leidende duo vormden, maar de afstand naar de achtervolgers onder leiding was nog steeds iets meer dan een seconde op de achtervolgende groep van vier coureurs te weten Arbolino Gonzalez, Albert Arenas en Salac. Baltus was inmiddels de top tien binnengekomen terwijl Fieten Racing GP teamgenoot Van den Goorbergh op de tweeëntwintigste plaats rijdend doorkwam.

Acosta en Canet denderden vervolgens door terwijl Arbolino de enige was die nog in de buurt wist te blijven van de twee leiders terwijl Gonzalez en Salac af moesten haken in de volggroep. Achter het tweetal ontstond vervolgens wel een mooie groep met daarin Darryn Binder, Jake Dixon, Arenas, Jeremy Alcoba, Barry Baltus, Somkiat Chantra en Sam Lowes.

Met nog zes ronden te gaan was het Binder die ten val kwam, niet veel later gevolgd door Lopez die door zijn longlap penalty achterop was geraakt en nu definitief een vroegtijdig einde aan zijn race zag komen. Ook voor Van den Goorbergh kwam er even later een einde aan zijn race, deze race bleek nog iets veel gevraagd voor de Nederlander die al de gehele week te kampen had met griepverschijnselen. De Fieten Olie Racing GP coureur stuurde zijn machine dan ook teleurgesteld de pitstraat in.

Met nog drie ronden te gaan was het Acosta die nog iets extra uit de hoge hoed toverde en afstand wist te nemen van Canet en zo na 21 ronden met een voorsprong van 1,358 seconde op zijn landgenoot als winnaar de finish wist te passeren. Arbolino eindigde als derde gevolgd door Salac, Gonzalez, Dixon, Lowes, Arenas, Chantra en Alcoba.

Baltus moest na een sterk gereden race uiteindelijk genoegen nemen met de twaalfde plaats in deze eerste race van 2023.