Acosta wint op Misano, Tatay pakt Red Bull Rookies titel, Van den Goorbergh 12e

304
carlos-tatay
Carlos Tatay - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Red Bull Content Pool

Pedro Acosta heeft zaterdagmiddag de Red Bull MotoGP Rookies Cup race gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor David Salvador en Carlos Tatay. Laatstgenoemde had hiermee genoeg gedaan om het kampioenschap op zijn naam te schrijven. Nederlander Zonta van den Goorbergh behaalde een verdienstelijke twaalfde plaats ondanks zijn blessures.

Zaterdagmiddag om 17:15 uur ging de enige Red Bull MotoGP Rookies Cup race van dit weekend van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Het was de eerste mogelijkheid voor leider in het kampioenschap Carlos Tatay om het kampioenschap binnen te halen aangezien hij een voorsprong had van 63 punten en hierna nog maar twee races verreden worden, volgende week op het MotorLand Aragón in Spanje.

Polesitter Haruki Noguchi maakte de perfecte start en leidde bij het ingaan van de eerste bocht voor leider in het kampioenschap Carlos Tatay en Mario Aji. David Salvador, Lorenzo Fellon en Barry Baltus sloten daarachter aan in de top zes. De geblesseerde Nederlander Zonta van den Goorbergh startte goed en reed in de top vijftien.

Al in de tweede bocht (Variante del Parco) ging het volledig mis voor Nicolas Hernández. De Colombiaan kwam zeer hard ten val en bleef vervolgens op de baan liggen. Het leek erop dat de jonge coureur even buiten bewustzijn was en hij werd meteen afgevoerd op een brancard. Na afloop van de race bleek dat het allemaal heftiger leek dan het was en werd hij ‘fit’ verklaard.

In de tweede ronde nam leider in het kampioenschap Tatay de koppositie over voor Salvador en Noguchi. De kopgroep bestond uit negen coureurs binnen anderhalve seconde die elkaar op iedere mogelijke plek probeerden te passeren.

Even leek het erop dat Tatay een gat zou kunnen slaan maar in de zevende ronde sloeg Pedro Acosta toe en nam hij de leiding over. Ook Noguchi mengde zich weer in de strijd met daarachter Salvador, Fellon, Uriarte, Bertelle en Baltus in de kopgroep.

Met vijf ronden te gaan kwam Barry Baltus ten val, de Belg kon zijn weg wel vervolgen.

Het zou zoals gebruikelijk in de Red Bull MotoGP Rookies Cup aankomen op de laatste ronde met een kopgroep waar negen coureurs binnen anderhalve seconde van elkaar reden. Pedro Acosta reed een zeer sterke laatste ronde en wist een aanval van zijn concurrenten te voorkomen waardoor hij als winnaar over de finish kwam. Slechts 0,056 seconde daarachter kwam landgenoot David Salvador als tweede over de streep met Carlos Tatay daarachter op de derde plaats waarmee hij voor een Spaanse top drie zorgde. Verder eindigden Noguchi, Uriarte, Fellon, Dupasquier, Bertelle, Escrig en Aji in de top tien. Nederlander Zonta van den Goorbergh scoorde ondanks zijn blessure vier WK punten door als twaalfde te finishen.

Na afloop van de race zochten we de jonge Van den Goorbergh op en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Carlos Tatay 2019 Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen
Het belangrijkste was dat Tatay hiermee de nieuwe Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen is met nog twee races te gaan volgend weekend op het MotorLand Aragón. De Spanjaard heeft een totaal van 194 punten en kan dus niet meer achterhaald worden door Acosta (140), Noguchi 120) en Kunii (109).