Aegerter wint onderlinge strijd van Baldassarri in Race 2 op Aragón, Van Straalen vierde

1969
Dominique Aegerter viert de overwinning met het Ten Kate Racing team - Motorland Aragón | © Randy van Maasdijk

Dominique Aegerter heeft zondagmiddag de tweede World Supersport race op Motorland Aragón gewonnen. De Ten Kate Racing coureur was opnieuw in een hevige strijd met Lorenzo Baldassarri verwikkeld maar wist de Italiaan deze keer af te schudden. Nicolò Bulega verschalkte Glenn van Straalen in de laatste bocht voor de derde plaats.

Zondagmiddag om 12:30 uur gingen de lichten uit voor de tweede World Supersport race van het weekend op Motorland Aragón. Na een koude start van de dag scheen de zon fel op het Spaanse circuit en waren de temperaturen aangenaam.

Stefano Manzi moest vanaf de laatste plaats op de grid aan de race beginnen omdat zijn bandenspanning te laag was.

Het was Dominique Aegerter die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Lorenzo Baldassarri en Can Öncü. Marcel Brenner startte ook goed en sloot aan op de vierde plaats voor Yari Montella en Glenn van Straalen. Adrian Huertas was ook goed weggekomen en reed op de zevende plaats voor Niki Tuuli, Nicolo Bulega en Jules Cluzel.

Voor Brenner ging het al meteen mis, hij kwam stil te vallen met een technisch probleem.

Aegerter probeerde vooraan een gaatje te slaan, hij werd enigszins geholpen door Öncü die Baldassarri begon lastig te vallen. Daarachter zat Van Straalen aan te kloppen bij Montella voor de vierde plaats.

Na drie ronden had Aegerter een kleine marge van zo’n 0,4 seconde richting Baldassarri, twee tienden daarachter reed Öncü op de derde plaats. Van Straalen had inmiddels afgerekend met Montella en reed weer op een zeer knappe vierde plaats, achter de Spanjaard reden Tuuli, Bulega, Cluzel, Huertas en Caricasulo in de top tien. Ten Kate Racing coureur Leonardo Taccini was in deze fase van de race opgeklommen naar de zeventiende plaats, Jeffrey Buis reed op P20.

Aan het eind van de vijfde ronde had Baldassarri het gat dichtgereden en dook hij op het lange rechte stuk in de slipstream van Aegerter. Bij het ingaan van bocht 16 was de Italiaan er voorbij en was hij de nieuwe leider in de race. Öncü was ook een tiende sneller dan Aegerter waardoor de Turkse coureur de aansluiting weer gevonden had.

Halverwege de race waren de verschillen tussen Baldassarri, Aegerter en Öncü minimaal waardoor de spanning net als in Race 1 op zaterdag te snijden was. Van Straalen reed net als op zaterdag een eenzame race, maar op de vierde plaats was dat een goed ‘probleem’ om te hebben.

In de tiende ronde kwam er een einde aan de race van Maximilian Kofler dankzij een crash in bocht 1.

Nadat hij een aantal ronden had toegekeken besloot Aegerter dat het in de twaalfde ronde tijd was om aan te vallen. Bij het aanremmen voor bocht 1 zette hij zijn YZF-R6 naast die van Baldassarri en nam hij de leiding over. De Zwitser probeerde meteen weg te rijden van zijn Italiaanse belager maar Baldassarri was in staat om het tempo te volgen. Öncü was op dit moment al anderhalve seconde teruggevallen, drie seconden daarachter reed Van Straalen nog steeds op een eenzame vierde plaats.

In de dertiende ronde kwam er een einde aan de race van Leonardo Taccini. De Ten Kate Racing coureur was onderuit gegaan in bocht 1, het was al zijn tweede crash van de dag.

Het kwam uiteindelijk net als in Race 1 weer aan op de laatste ronde met de strijd voor de overwinning tussen Aegerter en Baldassarri. De Zwitser ging als leider de laatste ronde in voor de Italiaan terwijl Öncü daarachter uitviel met technische problemen. Dit betekende dat Van Straalen opschoof naar de derde plaats.

Het werd een bloedstollend spannende laatste ronde. Aegerter deed er alles aan om een minimale marge op te bouwen maar Baldassarri bleef aan de Ten Kate Racing coureur kleven. Op het lange rechte stuk dook de Italiaan uiteindelijk uit de slipstream en zette hij de aanval in bij het ingaan van de laatste bocht. Doordat Baldassarri deze lijn nam kon Aegerter er meteen weer onderdoor duiken en de koppositie terugnemen.

Uiteindelijk kwam Aegerter als winnaar over de streep met slechts 0,030 seconde verschil naar Baldassarri. Daarachter kende Aruba.it Ducati coureur Nicolò Bulega een indrukwekkende eindsprint en wist hij in de laatste ronde voorbij te gaan aan Van Straalen. De Italiaan mocht hiermee naar het podium, de Nederlander eindigde daarmee net als zaterdag weer op de vierde plaats. Jammer voor Van Straalen en het EAB Racing Team dat het podium niet behaald werd maar twee vierde plaatsen in één weekend is absoluut een goed resultaat.

Niki Tuuli werd vijfde op de MV Agusta F3 800 RR voor Jules Cluzel en Yari Montella, daarachter eindigden Stefano Manzi, Raffaele de Rosa en Hannes Soomer in de top tien. Jeffrey Buis sloot deze tweede race af met de achttiende plaats.

In het kampioenschap is Dominique Aegerter nu de gedeelde koploper met Lorenzo Baldassarri, beide coureurs hebben 45 punten na twee races. Nicolo Bulega staat op de derde plaats met 27 punten, één punt meer dan Glenn van Straalen.

De World Supersport coureurs zullen over twee weken weer in actie komen op het TT Circuit Assen in het weekend van 22 t/m 24 april voor het tweede raceweekend van 2022.