Pol Espargaró komt dit weekend op de Red Bull Ring niet in actie vanwege de blessures die hij vorig weekend opliep tijdens de warm-up van de Tsjechische Grand Prix in Brno. Waren de berichten in eerste instantie dat er sprake was van een schouderblessure, broer Aleix gaf donderdagmiddag op de Red Bull Ring meer duidelijkheid waarbij hij liet weten dat er wel iets meer aan de hand is.

Afgelopen zondagochtend kwam Pol Espargaró tijdens de warm-up lelijk ten val. Het was meteen duidelijk dat de Spanjaard er niet zonder kleerscheuren vanaf was gekomen. Toen de eerste medische informatie naar buiten kwam en de medical director wist te melden dat er ‘slechts’ sprake was van een schouderblessure en de KTM coureur unfit was verklaard voor de race was dat voor velen een zekere opluchting.

Pol Espargaró keerde vervolgens terug naar zijn geboorteland Spanje om zich meteen te melden voor verder medisch onderzoek in het Hospital Universitari Dexeus in Barcelona. Hier  bleek volgens de berichten zelf een operatie niet noodzakelijk aangezien er geen sprake was van een sleutelbeenbreuk maar slechts een klein scheurtje.

Verbazend was vervolgens dat de KTM-coureur ondanks deze ‘meevaller’ wel tot het einde van deze week ter observatie in het ziekenhuis diende te blijven en deelname aan de Oostenrijkse Grand Prix uitgesloten was.

Tijdens de gebruikelijke debrief op donderdagmiddag op de Red Bull Ring kwam er meer duidelijk toen broer Aleix gevraagd werd naar de situatie van zijn jongere broer.

Aleix Espargaró: “De blessure van Pol was uiteindelijk veel ernstiger dan in eerste instantie werd gedacht. Het ergste was dat zijn ruggengraat was gekneusd. Hierdoor had hij dinsdag nog steeds geen gevoel in zijn handen. Hij was erg in paniek en maakte zich echt zorgen toen hij arriveerde in het ziekenhuis aangezien hij zijn armen en benen nog steeds niet voelde. Hij werd pas iets rustiger toen hij tijdens het onderzoek weer enig gevoel kreeg en pijn begon te voelen in zowel zijn armen als ook zijn benen. De artsen hebben hem aangegeven dat hij erg veel geluk heeft gehad. Ik heb Pol nog nooit zo angstig meegemaakt, hij dacht de afgelopen dagen echt niet aan racen, hij vreesde meer voor het einde van zijn carrière. Gisteren kon hij voor het eerst weer iets aanraken met zijn handen, en toen hij mijn zoon Max weer even aan kon raken werd hij voor het eerst sinds de crash weer iets rustiger en voelde hij zich weer iets beter. Hoe lang het herstel gaat duren is nog niet bekend. Hij moet zeker nog een aantal ter observatie in het ziekenhuis blijven, sowieso de komende week nog. Daarna zal hij zeker nog wel een tijdje plat moeten blijven liggen en volledige rust moeten houden. De artsen kunnen op dit moment nog niet zeggen hoe lang het herstel gaat duren. Een kneuzing van de ruggengraat kan met een paar dagen herstellen maar het kan sowieso ook nog wel een lange weg worden. Er zit nu niets anders op dan wachten. Bewegen of te snel weer gaan racen kan heel erg gevaarlijk zijn in dit soort situaties.”