Aleix Viu op pole, tiende startplaats voor Walid Soppe in Misano

4
soppe
Walid Soppe | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De Spanjaard Aleix Viu vertrekt zaterdag op het Misano World Circuit vanaf de pole in de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Walid Soppe kwalificeerde zich als tiende en werd daarmee de best geklasseerde Nederlander.

Voor de Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs stonden er vrijdag in Misano twee vrije trainingen en een kwalificatie op het programma.

Eerste vrije training
In de eerste vrije training werd de snelste tijd op de klok gezet door de Spanjaard Aleix Viu voor het Japanse duo Ai Ogura en Kazuki Masaki.

Victor Steeman was met de negende rondetijd in deze eerste sessie de snelste Nederlander. Walid Soppe noteerde de elfde rondetijd, de Belg Sasha de Vits de veertiende terwijl Loran Faber op het voor hem nieuwe circuit de sessie afsloot met de eenentwintigste rondetijd.

Tweede vrije training
In de tweede vrije training was het de Japanner Ai Ogura die het rapst was voor landgenoot Masaki en de Tsjech Filip Salac.

Soppe noteerde de tiende rondetijd, Steeman de elfde, Faber de zeventiende terwijl zuiderbuur De Vits in de tweede sessie van de dag genoegen moest nemen met de eenentwintigste rondetijd.

Kwalificatie
Even voor 18:00 uur stond de 25 minuten durende kwalificatie op het programma. Net als tijdens de eerste vrije training was het na 25 minuten Viu die met een snelste rondetijd van 1’45.023 de lijst aanvoerde en de pole voor zich opeiste. Masaki en Ogura noteerden de tweede en derde tijd waarmee ze zaterdagmiddag de Spanjaard mogen vergezellen op de eerste startrij.

Soppe kende een goede kwalificatie, was lange tijd als zevende op de lijst te vinden om zich uiteindelijk als tiende te kwalificeren. Steeman daarentegen kende een moeizame kwalificatie. Na twee goede vrije trainingen kwam hij in de beginfase van de kwalificatie bij lange na niet aan zijn tijden uit de vrije training. Twee keer moest de Nederlander naar binnen om een aanpassing te doen aan de set-up alvorens hij op stoom kwam. Ondanks dat hij zijn ronden op eigen kracht moest rijden wist hij er uiteindelijk nog een vijftiende tijd uit te persen.

De Vits, die volgens eigen zeggen tijdens de tweede vrije training last had van de zenuwen en geen enkele vlekkeloze ronde wist te rijden herpakte zich enigszins in de kwalificatie door de zestiende tijd op de klok te zetten.

Faber kende ook een goede kwalificatie, wist een groep te vinden waarin hij zijn eigen snelste rondetijd uit de vrije trainingen flink aan wist te scherpen. Na lange tijd rond de zestiende plaats op de lijst gestaan te hebben sloot de Staphorster de kwalificatie af met de negentiende rondetijd achter zijn naam.

Wedstrijd
In tegenstelling tot de reguliere Red Bull MotoGP Rookies Cup weekenden rijden de jonge talenten in Misano slechts 1 wedstrijd. Deze race staat gepland op zaterdagmiddag om 16:30 uur, een race die vanaf 16:20 uur  live te volgen is via de website www.redbull.tv

 

Handige links Gran Premio Tribul Mastercard di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag