Alex Márquez behaalt dominante zege op de Sachsenring, Bendsneyder 16e

109
Marc Márquez - Sachsenring | foto© Nico Schneider

Alex Márquez heeft zondagmiddag de Moto2 race op de Sachsenering met overmacht gewonnen. Na een felle strijd in de beginfase wist de Spanjaard weg te rijden van de concurrentie en overtuigend te winnen voor Brad Binder en Marcel Schrötter. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als zestiende over de finish.

Zondagmiddag om 12:20 uur ging de Moto2 race van start op de Sachsenring. Na een regenachtige start van de dag wist de zon voorzichtig door de bewolking heen te schijnen en liep de temperatuur langzaam maar zeker op. De bandenkeuze voor de coureurs was nagenoeg identiek, slechts een enkeling besloot de medium-compound achterband te monteren in plaats van de soft-compound.

Ronde 1
Het was Luca Marini die zeer goed wist te starten en vanaf de tweede plaats als leider de eerste bocht in ging voor Marcel Schrötter en Iker Lecuona. Daarachter reden Xavi Vierge, Alex Márquez en Fabio di Giannantonio. Nederlander Bo Bendsneyder kwam ook goed van zijn plaats en had de zestiende positie in handen.

Voor Jake Dixon kwam de race al zeer vroeg ten einde, de Britse Ángel Nieto Team coureur ging onderuit in de eerste bocht doordat hij het achterwiel van een andere coureur raakte.

Ronde 2
Thuisrijder Schrötter viel aan en nam de koppositie over. Lecuona volgde het voorbeeld en ging ook voorbij aan Marini waardoor de Italiaan naar de derde positie werd verwezen. Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureurs reden daar kort achter voor Fabio di Giannantonio en Red Bull KTM Ajo coureurs Jorge Martin en Brad Binder.

Schrötter ging de fout in ter hoogte van bocht 8 waarbij hij bijna buiten de baan terechtkwam. Hierdoor kon Lecuona de leiding overnemen.

Ronde 4
Raceleider Lecuona wist samen met Marini, Márquez en Vierge een klein gaatje te slaan richting de achtervolging. Di Giannantonio voerde de groep daarachter aan voor Binder, Schrötter, Martin, Lüthi en Fernández.

Ronde 5
Bij het ingaan van de eerste bocht viel Márquez aan maar Lecuona wist meteen te counteren. De American Racing KTM coureur rijdt nog steeds met het oude KTM frame terwijl een aantal coureurs al het nieuwe frame van de Oostenrijkse fabrikant heeft ontvangen.

Ronde 7
Opnieuw viel Márquez aan bij het ingaan van de eerste bocht en ditmaal wist de Spanjaard zijn positie te behouden. Teamgenoot Vierge ging op zijn beurt voorbij aan Marini voor de derde plaats terwijl Binder, Schrötter en Di Giannantonio daarachter de aansluiting hadden gevonden bij de kopgroep.

Ronde 8
Márquez en Lecuona wisten een gaatje te slaan richting Vierge op de derde plaats. Binder had door middel van een agressieve inhaalactie in bocht 1 de vierde plaats overgenomen en begon zich te mengen in de strijd om het podium. Marini viel daardoor terug naar de vijfde plaats voor thuisrijder Schrötter, Di Giannantonio en Lüthi.

Ronde 10
Lecuona was niet bereid om de strijd zomaar op te geven en viel meerdere keren aan. Márquez wist echter direct te counteren en door deze strijd kwam Binder gauw dichterbij. De Zuid-Afrikaan viel wederom bij het ingaan van de eerste bocht aan bij Lecuona maar maakte vervolgens een fout waardoor hij deze gewonnen positie weer verloor.

Ronde 12
Márquez probeerde gebruik te maken van de felle strijd achter zich en reed een halve seconde los. Binder viel opnieuw aan bij Lecuona en ditmaal kon hij de tweede positie vasthouden. De Red Bull KTM Ajo coureur, winnaar van de Moto2 race op de Sachsenring een jaar geleden, zette nu de achtervolging in op raceleider Márquez.

Ronde 13
Bij het ingaan van de eerste bocht zete Lüthi de aanval in op Vierge voor de vijfde plaats. De Zwitser kwam met deze aanval in contact met de Spanjaard waardoor Vierge onderuit ging en de grindbak in schoof. Begrijpelijk was de Estrella Galícia 0,0 coureur zeer gefrustreerd en vond hij dat Lüthi volledig verantwoordelijk was voor deze valpartij.

Ronde 16
Márquez wist niet weg te rijden van de achtervolging en zijn marge bleef ongeveer een halve seconde. Binder maakte echter een tweetal fouten bij het ingaan van de eerste bocht en in de derde bocht (Omega Kurve) waardoor Lecuona de tweede plaats kon overnemen. De twee coureurs verloren hiermee behoorlijk wat tijd waardoor de voorsprong van Márquez uitliep naar een seconde. Schrötter sloot aan bij de twee coureurs om zich te mengen in de strijd voor de tweede plaats. Anderhalve seconde daarachter reed Lüthi op de vijfde plaats met daarachter Di Giannantonio, Marini, Baldassarri, Fernández en Martin in de top tien. Bendsneyder kon nog geen potten breken en reed buiten de punten op de achttiende plaats.

Ronde 18
Márquez reed de snelste ronde van de race en breidde zijn voorsprong daarmee uit naar anderhalve seconde.

Ronde 20
Terwijl de Spanjaard aan de leiding zijn marge uitbouwde naar zo’n twee seconden vond er een felle strijd plaats voor de tweede positie. Binder viel aan en ging voorbij aan Lecuona waarna ook Schrötter zijn kansen zag op een podiumfinish voor thuispubliek en de derde plaats overnam van de American Racing KTM coureur.

Lüthi ontving een penalty voor de inhaalactie op Vierge waarbij de Spanjaard onderuit ging. De Zwitser moest de ‘Long Lap Penalty’ uitvoeren waardoor hij de vijfde positie verloor aan Di Giannantonio.

Ronde 22
Schrötter ging een fel duel niet uit de weg en nam de tweede plaats over. Ook Binder en Lecuona hadden wel zin een flinke strijd en passeerden elkaar meerdere malen. Dit zorgde ervoor dat de voorsprong van Márquez alleen maar groter werd en een vierde zege van het seizoen binnen handbereik was.

Ronde 25
Binder gaf de strijd nog niet op en nam de derde plaats over van Lecuona. Schrötter had zichtbaar moeite om het hoge tempo vast te houden waardoor de Zuid-Afrikaan ook aan begon te kloppen bij de Duitser.

Ronde 26
Door middel van een slipstream op het rechte stuk zette Binder de aanval in bij het ingaan van bocht 1. Met een felle maar nette manoeuvre nam de Red Bull KTM Ajo coureur de tweede plaats in de race over. Lecuona zag dat Schrötter veel moeite had en zette op zijn beurt de aanval in op de Dynavolt IntactGP coureur. Schrötter gaf de strijd echter niet zomaar op en wilde niets liever dan op het podium staan voor zijn eigen publiek.

Ronde 27
Doordat Schrötter en Lecuona elkaar dwars zaten kon Binder een klein gaatje slaan en leek zijn tweede plaats veilig. De strijd voor de laatste podiumplaats ging echter door tot de laatste ronde.

Ronde 28
Márquez bleef foutloos en kwam overtuigend als winnaar over de lijn om daarmee zijn vierde overwinning van het seizoen te behalen. Binder sloot een sterke race af met de tweede plaats nadat hij vanaf de zeventiende positie moest starten. Bij het ingaan van de laatste bocht zette Lecuona alles op alles om nog aan te kunnen vallen bij Schrötter, echter nam de Spanjaard teveel snelheid mee en verloor hij voorkant van zijn machine en ging hij onderuit. De Duitser mocht dus naar het podium voor eigen publiek terwijl Lecuona in de grindbak eindigde. Daarachter finishten Di Giannantonio, Lüthi, Fernández, Baldassarri, Navarro, Martin en Marini in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam als zestiende over de streep, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd 23e.

Na afloop van de race zochten we Bendsneyder, die op de Sachsenring misschien wel zijn beste Moto2 race van het seizoen reed maar deze met een zestiende plaats niet beloond zag worden met WK punten, op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

In het kampioenschap neemt Márquez de leiding weer over met 136 punten voor Lüthi (128), Fernández (102) en Baldassarri (97).

 

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App