Alex Marquez is Moto2 kampioen 2019: ‘Het voelt als een droom’

330
Alex Marquez viert het kampioenschap samen met broer en MotoGP kampioen Marc Marquez | foto© MotoGP.com

Alex Marquez stelde met een tweede plaats in Maleisië de Moto2 titel veilig. De 23-jarige Spanjaard is de eerste coureur die erin geslaagd is kampioen te worden in zowel de Moto3 als Moto2 klasse. Het verhaal van de kersverse Moto2 wereldkampioen.

Alex Marquez schreef zondag geschiedenis op het Sepang International Circuit. De nummer 73 die uitkomt voor EG 0,0 Marc VDS is de eerste coureur met zowel een Moto3 als Moto2 titel achter zijn naam. In het verleden waren er veel coureurs met een titel in de lichtste en midden categorie, maar dat was nog wel in de tijd dat gereden werd in de 125cc klasse.

In 2012 reed Marquez zijn eerste Grand Prix en in datzelfde jaar werd hij ook Spaans Moto3 kampioen. In 2013 reed hij zijn eerste volledige seizoen in de Grand Prix voor Estralle Galicia 0,0 op een Honda. Zijn eerste podiumplaats behaalde hij in Indianapolis en op de Twin Ring Motegi behaalde de Spanjaard zijn eerste zege. Dit alles deed hij in 2013.

Een jaar later vocht Marquez samen met Jack Miller voor de titel in de Moto3-klasse. De ontknoping viel tijdens de laatste race in Valencia. Met drie overwinning en zeven podiumplaatsen pakte Marquez de wereldtitel op eigen bodem. Marquez werd beloond met een overstap naar de Moto2 met het EG 0,0 Marc VS team. De Spanjaard kende een moeilijke start in deze klasse, maar uiteindelijk scoorde hij toch nog meerderde top-tien klasseringen en werd hij tweemaal vierde in 2015.

De start van het seizoen 2016 viel helemaal tegen, maar halverwege het jaar kwam Marquez steeds verder naar voren. Uiteindelijk slaagde hij er op Aragon in om zijn eerste Moto2 podium te behalen. De volgende stap was een overwinning en die kwam er in 2017. In dat seizoen behoorde Marquez constant bij de toprijders en behaalde hij drie overwinningen op Jerez, Catalunya en Motegi. Ondanks een blessure halverwege het seizoen zou hij als vierde eindigen in het wereldkampioenschap.

In 2018 was Marquez één van de grootste kanshebbers voor de titel, maar dit kwam er uiteindelijk niet uit. Marquez wist geen race te winnen, maar stond wel zes keer op het podium en eindigde opnieuw als vierde in de eindstand. Dit jaar wist Marquez de verwachtingen wel waar te maken. Hij moest even op gang komen dit jaar, maar na een nulscore tijdens zijn thuisrace in Jerez kwam Marquez echt op stoom. Met drie zeges op rij in Le Mans, Mugello en Catalunya legde hij de basis voor de titel.

Na een crash in Assen wist hij opnieuw races te winnen op Sachsenring en in Brno. In de vier races daarna stond hij drie keer op het podium, waardoor hij aan de leiding bleef staan in de titel. Tijdens de laatste races had Marquez het lastiger, waardoor hij de concurrentie dichterbij zag komen. Nadat hij al een matchpoint had in Australië lukte het wel om deze te verzilveren in Maleisië. Vanaf pole position reed Marquez een sterke wedstrijd en finishte hij als tweede achter Brad Binder, ondanks dat hij constant druk had van Thomas Luthi die kort achter hem reed. Met vijf overwinningen en tien podiumplaatsen is Alex Marquez Moto2 wereldkampioen in 2019.

Alex Marquez: “Ik ben zo blij en het team zo dankbaar. Zij hebben geweldig werk geleverd en hebben me het hele seizoen en vooral dit weekend het vertrouwen gegeven. We kwamen hier nadat ik het een aantal races erg lastig had. Het was een hele zware race, maar hebben het op de beste manier afgesloten. Vanaf de eerste ronde was de voorband moeilijk te controleren. De grip was laag, maar het lukte mij om de druk van achteren door Luthi goed te managen. Hij was behoorlijk aan het pushen. Maar we hebben we een geweldige race gereden. Ik heb het gevoel alsof ik in een droom leef en ik wil nu vooral genieten van dit moment samen met het team.”