Alex Marquez heeft zondag in Motegi de Moto2 wedstrijd van de Motul Grand Prix of Japan op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in een natte en tot vijftien ronden ingekorte wedstrijd het snelst voor landgenoot Xavi Vierge en de Maleisier Hafizh Syahrin.

Bij de start was het de vanaf de pole gestarte Takaaki Nakagami die de leiding nam en na de eerste ronde het veld aanvoerde voor Xavi Vierge, Mattia Pasini, Alex Marquez, Dominique Aegerter en Miguel Oliveira.

Nakagami en de naar de tweede plaats gekomen Pasini wisten vervolgens iets afstand te nemen van de naar de derde plaats gekomen Alex Marquez en Vierge.

Voor zowel Jorge Navarro als ook Luca Marina was een goede klassering al na twee ronden verkeken, beiden kwamen ten val. Voor Marini was het einde wedstrijd terwijl Navarro de race kon vervolgen, zij het op grote achterstand.

Ondanks dat Pasini vol de druk opvoerde bij de nog steeds aan de leiding rijdende Nakagami was het Alex Marquez die de aansluiting wist te vinden bij het tweetal. Na vijf van de vijftien ronden tellende wedstrijd was het Nakagami aan de leiding gevolgd door Alex Marquez, Pasini, Vierge.

Voor Sandro Cortese en Tetsuta Nagashima kwam er even later een vroegtijdig einde aan goede klassering in deze wedstrijd, het tweetal schoof in de zesde ronde tegelijk onderuit. Beiden konden hun race vervolgen, echter op grote achterstand. Voor Xavier Simeon kwam er een ronde later definitief een einde aan de wedstrijd, de Belg werd namelijk het volgende slachtoffer van de moeilijke omstandigheden.

Terwijl ook Brad Binder onderuit gleed was het halverwege de wedstrijd nog steeds Nakagami aan de leiding voor Alex Marquez, Vierge, Pasini, Hafizh Syahrin en Oliveira.

De twee belangrijkste kandidaten in de strijd voor de titel, Franco Morbidelli en Tom Lüthi vonden elkaar halverwege de wedstrijd rond de tiende plaats in de race. De Zwitser kampte echter met problemen met zijn vizier waardoor hij veel terrein prijs moest geven.

Alex Marquez en Nakagami wisselde vervolgens een aantal keren van positie vooraan het veld, mede hierdoor wisten Vierge, Syahrin en Pasini weer aan te sluiten bij het tweetal en onstond er met nog vier ronden te gaan een leidende groep van vijf rijders.

Alex Marquez sloeg echter in de slotfase zijn slag door drie ronden voor het einde van de race een gaatje te slaan op de Vierge en Syahrin die op hun beurt iets afstand hadden weten te nemen van de terugvallende Nakagami en Pasini.

Met een aantal hele snelle ronden wist Alex Marquez in de laatste paar ronden zijn leidende positie uit te breiden, de Estrella Galicia 0,0 Marc VDS kwam na vijftien ronden dan ook als winnaar over de finish.

Vierge finishte op 1,465 seconde van Alex Marquez als tweede terwijl Syahrin vlak achter de Tech3 Racing coureur de derde plaats veilig stelde.

Francesco Bagnaia wist in de laatste ronde Pasini en Nakagami nog te passeren en als vierde de zwart/wit geblokte vlag te passeren.

Pasini werd vijfde terwijl Nakagami na het grootste deel van de race aan de leiding te hebben gereden genoegen moest nemen met de zesde plaats in zijn thuisrace.

Olivieira passeerde als zevende de finish voor Morbidelli, Domique Aegerter en Lorenzo Baldassarri die met de tiende plaats Lüthi –elfde- weerhield van een top tien klassering.

RW Racing GP coureur Axel Pons passeerde als achttiende de finish.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag