Alex Rins (P2): ‘Ik maakte een klein schakelfoutje, alles is nog mogelijk’

390
Alex Rins aan de leiding voor teamgenoot Joan Mir - Circuit Ricardo Tormo | foto© Suzuki Racing

Alex Rins finishte zondagmiddag als tweede achter Team Suzuki Ecstar teamgenoot Joan Mir in de MotoGP race op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia en bezorgde de Japanse fabrikant daarmee hun eerste 1-2 in de koningsklasse in 38 jaar. In het kampioenschap staat Rins nu 37 punten achter Mir met nog twee races te gaan.

Voorafgaand aan de MotoGP race zondagmiddag op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia werd Alex Rins door velen gezien als de favoriet voor de overwinning. Na een overwinning en een tweede plaats in de twee races op Motorland Aragón stak de Spanjaard in bloedvorm en op zaterdagmiddag kwalificeerde hij zich als tweede achter Pol Espargaró. Normaal gesproken zijn de Suzuki’s in de kwalificatie wat minder sterk dus een plaats op de startrij beloofde veel goeds voor Rins.

In de race nam hij dan ook al gauw de leiding over van Pol Espargaró maar Team Suzuki Ecstar teamgenoot Joan Mir volgde meteen. De kampioenschapsleider zat constant kort achter Rins maar leek aanvankelijk nog niet zomaar over de snelheid te beschikken om voorbij te gaan aan zijn teamgenoot.

In de zestiende ronde maakte Rins een klein foutje bij het ingaan van bocht 11. In plaats van terug te schakelen naar de tweede versnelling schakelde hij kort door naar de vierde versnelling. Met minder motorrem dan gebruikelijk ging Rins wijd waardoor Mir onmiddellijk zijn kansen zag en aan hem voorbij ging.

Mir reed vervolgens een moordend tempo en sloeg daarmee een gaatje naar Rins. Dit bleek genoeg te zijn voor Mir om zijn eerste zege in de MotoGP klasse te behalen en Rins achter zich te houden. Toch was Rins tevreden met het resultaat maar heeft hij de strijdbijl nog zeker niet begraven.

Alex Rins: “Ik had natuurlijk graag willen winnen maar we hebben weer twintig punten gescoord, dat is in ieder geval goed. Joan [Mir] reed vandaag zo sterk maar we zaten er zelf ook goed bij. Na de slechte beginfase van het seizoen hebben we weer heel veel punten goedgemaakt en nu hebben we een achterstand van 37 punten met nog twee races te gaan. Ik denk dat alles nog mogelijk is. We weten dat Joan heel erg constant is maar we gaan proberen om onze machine nog verder te verbeteren voor volgende week, ik had namelijk niet helemaal een goed gevoel met de achterkant.

Ik was best comfortabel toen ik aan de leiding reed. Ik probeerde mijn banden zoveel mogelijk te sparen om in de laatste ronden nog snel te kunnen zijn. Ik maakte een klein foutje bij het ingaan van bocht 11 waarbij ik verkeerd schakelde, dit kostte me de koppositie. Ik probeerde bij Joan te blijven en maar ik zag dat hij langzaam maar zeker van mij wegreed. Toen had ik natuurlijk Pol [Espargaró] nog achter me zitten maar gelukkig kon ik hem wel voorblijven.

Met nog twee MotoGP races te gaan in 2020, één in Valencia komend weekend en de laatste in Portimão, heeft Rins een achterstand van 37 punten richting teamgenoot Mir. Alles is uiteraard nog mogelijk maar het lijkt er sterk op dat Mir degene is die de 2020 MotoGP wereldtitel in de wacht gaat slepen.

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App