Alfonso Coppola wint WorldSSP300 race op Lausitzring, Schotman vierde

49
lausitz
WorldSSP300 race Lausitzring | foto© @Racesport.nl - Tiny Kolsters

De Italiaan Alfonso Coppola heeft op de Lausitzring zijn eerste officiële overwinning in de WorldSSP300 klasse gepakt. In een spannend gevecht tot aan de lijn hield hij Marc Garcia en Mika Perez, die de leiding in het kampioenschap overneemt van Scott Deroue, achter zich. Robert Schotman was met de vierde plaats de best geplaatste Nederlander. 

Coppola maakte vanaf pole de beste start, maar zoals in elke WorldSSP300 race werd het een slipstream-gevecht en op de lange rechte stukken van de Lausitsring was dat niet anders. Al snel ontstond er een groep van tien coureurs, waarbij Scott Deroue en Robert Schotman de Nederlandse kleuren verdedigden.

Deroue kende een goede start en schoof al snel op naar de leiding in de wedstrijd. Deze plaats wist de Kawasaki-coureur echter niet lang vast te houden, waarna hij terug werd verwezen naar de achterste helft van de kopgroep.

Voorin het veld maakten Coppola, Mika Perez, Marc Garcia en Guiseppe de Gruttola de dienst uit. In de slotfase van de wedstrijd zakte De Gruttola wat weg, en in een poging het gat te dichten ging de Italiaan onderuit en was zijn race voorbij. De Italiaan was kort daarvoor brutaal aan Schotman voorbij gekomen, waarbij de drie koplopers Coppola, Perez en Garcia en gat hadden geslagen.

Van achteruit probeerde ook Deroue de oversteek naar de leiders weer te maken, want met de staande zaken zou hij de leiding in het kampioenschap moeten afstaan. Inmiddels onder aanvoering van Perez had de Nederlander geen kans het gat dicht te krijgen en moest hij toezien hoe de podiumplaatsen verdeeld werden.

In de kopgroep leek Perez de beste kaarten te hebben met de topsnelheid van zijn Honda. Bij het ingaan van de laatste ronde werd hij echter gepasseerd door Coppola, waar hij niet weer voorbij wist te komen. Perez had de ideale slipstream bij het opkomen van het rechte stuk, maar zijn Honda had te weinig power om voorbij te komen aan de Yamaha van Coppola. De Honda-coureur werd zelfs nog een plaats terug verwezen door Garcia, die wel een goede slipstream wist te vinden en op de meet langszij kwam.

Achter de top drie leek Deroue op weg naar de vierde plaats, maar ook hij zag op de meet de Yamaha van Schotman voorbij komen. Schotman werd hierdoor als vierde geklasseerd en Deroue als vijfde. Beide Nederlanders hielden Daniel Valle, Borja Sanchez, Nick Kalinin en Tim Georgi achter zich. Ruben Doorakkers kwam tot de 21e positie.

In het kampioenschap houdt Scott Deroue de schade beperkt, maar hij verliest wel de leiding aan Mika Perez. De Nederlander staat nu 2 punten achter de nieuwe aanvoerder. Garcia staat op drie punten achterstand en Coppola op zes punten achterstand van Perez. Robert Schotman staat op de achtste positie.

Update: Na afloop van de technische keuring is Deroue (en ook zijn teamgenoot Chris Taylor) uit de uitslag gehaald vanwege het feit dat zijn Kawasaki niet conform het technisch reglement bleek te zijn (te korte achterbrug). Deroue raakt hierdoor zijn vijfde plaats kwijt, tevens zakt de Nederlander in de tussenstand van het kampioenschap van de tweede naar de vijfde plaats (in onderstaande links is de uitslag en de tussenstand reeds aangepast).

 

Handige links Prosecco DOC German Round:

Tijdschema en volledige uitslagen WorldSBK
Tijdschema en volledige uitslagen IDM
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Video