FIM CEV Repsol: Sterke starts Nederlanders in Albacete niet beloond

106
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh (84)- Albacete race | foto© Nico Schneider

Op het circuit van Albacete werd dit weekend de voorlaatste ronde van het 2018 FIM CEV Repsol verreden. Vonden de vrije trainingen en kwalificaties allemaal plaats een droog Spaans circuit, de warm-up en races werden zondag verreden op een natte baan. Ondanks een aantal sterke starts van de race bleef een beloning uit voor de Nederlanders.

ETC
In de European Talent Cup stonden dit weekend in Albacete maar liefst vijf Nederlanders aan de start. Kregen de vaste Nederlandse deelnemers Ruben Bijman, Rick Dunnik en Colin Velthuizen sinds het voorgaande raceweekend in Jerez al gezelschap van Zonta van den Goorbergh, dit weekend meldde ook Kas Beekmans nog eens bij het viertal.

Na donderdag en vrijdag al de nodige km’s gemaakt te hebben tijdens de vrije trainingen stonden er zaterdag twee kwalificaties op het programma. Tijdens deze kwalificaties was het de Spanjaard Alex Millan die het snelst was en met een snelste rondetijd van 1’37,044 de pole voor zich opeiste voor zijn landgenoten Xavier Artigas en Jose Rueada.

Bijman werd op de zesentwintigste plaats de best geklasseerde Nederlander voor Rick Dunnik (28), Van den Goorbergh (29), Kas Beekmans (36) en Colin Velthuizen (37).

Zondag kregen de jonge talenten echter te maken met andere omstandigheden, was het tijdens de warm-up nog droog, niet veel later zorgde een flinke regenbui dat het circuit bij aanvang van de race nog behoorlijk nat circuit was.

De omstandigheden waren verraderlijk en er viel dan ook menig schuiver te bekennen in de race. Van de 40 gestarte coureurs kwamen er uiteindelijk dan ook maar slechts 28 aan de finish. De winst ging naar de vanaf de pole gestarte Millan voor David Salvador en Fermin Aldeguer.

Van de vijf Nederlanders waren Dunnik en Beekmans de enige twee die de eindstreep haalden, de Staphorster passeerde als 21e de zwart/wit geblokte vlag nadat hij zich keurig herpakte na een iets mindere start terwijl Beekmans het duidelijk moeilijk had onder deze voor hem nieuwe omstandigheden op het Spaanse circuit en op een ronde als 28e en laatste werd geklasseerd.

Van den Goorbergh, pas 12 jaar en dit weekend pas zijn tweede ETC-raceweekend rijdend, reed een ijzersterke race totdat ook hij onderuit schoof. Van den Goorbergh wist vanaf de 29e plaats op de grid de ene na de andere coureur te passeren. Na aangekomen te zijn op de 12e plaats ging het mis voor het jonge talent uit Breda. Als pleister op de wond bleek de jonge Nederlander na afloop van de race wel de snelste ronde van de race te hebben gereden.

Bijman kreeg tijdens de race te maken met een technisch probleem, hetzelfde overkwam Velthuizen die teleurgesteld zijn machine in de pits parkeerde.

loran-faber
Loran Faber (28)- Albacete race | foto© Nico Schneider

Moto3
In deze klasse werd de pole zaterdagmiddag een prooi voor de Spanjaard en de belangrijkste titelkandidaat Raul Fernandez voor Jeremy Alcoba, Sergio Garcia, Can Oncu en de Thaise voor het VR46 MasterCamp Team coureur Apiwath Wongthananon.

Loran Faber kwalificeerde zich als 30e, de Dutch Racing Team coureur begon goed aan de eerste kwalificatie, bevond zich rond de 20e plaats maar door een crash in de slotfase van de eerste kwalificatie gooide roet in het eten. De Staphorster zakte hierdoor een flink aantal plaatsen terwijl hij vervolgens in QP2 geen moment meer in zijn ritme kwam en dus vanaf P30 aan de race moest beginnen. Ryan van de Lagemaat kwalificeerde zich als 33e.

Ook de Moto3 race werd zondag verreden op een nog deels natte baan. Tijdens de race ontstond er wel een stuk droger wordende ideale lijn en het was de vanaf de pole vertrokken Raul Fernandez die de winst naar zich toe trok. Cadeau kreeg Fernandez het echter niet, in de slotfase was het een ontketende Can Oncu die nog akelig dicht in de buurt wist te komen maar uiteindelijk net te kort kwam voor de winst en genoegen moest nemen met de tweede plaats. De derde en laatste podiumplaats werd een prooi voor de Japanner Yuki Kunii.

De Belg Barry Baltus reed ook een goede race en klasseerde zich onder de moeilijke omstandigheden op een keurige negende plaats.

Faber kende vanaf de dertigste plaats op de grid een uitstekende start en wist zich in de beginfase van de race op te werken naar de groep die streed voor de zesde plaats in de wedstrijd. Op het moment dat punten in het zicht waren moest de Staphorster afhaken, terwijl de rest van het veld een stapje extra wist te zetten op de steeds drogere baan kende Faber een aantal momentje en verloor hij de aansluiting. Faber kwam hierdoor uiteindelijk als 19e over de finish.

Ook Van de Lagemaat kende een uitstekende wedstrijd, de Lagemaat Racing coureur wist zich gedurende de race een flink aantal plaatsen naar voren te werken door het veld om uiteindelijk als 21e de finish te passeren.