GMT94 wint Oschersleben 8H, SERT FIM EWC 2016 kampioen

217
oschersleben
YART aan de leiding voor GMT94 en SERT | foto© Yamaha Racing

De Oschersleben 8H World Endurance wedstrijd is zaterdag uitgelopen op een ware triller. Het vanaf pole vertrokken YART zag in de slotfase ruim aan de leiding rijdend de overwinning in rook opgaan, GMT 94 Yamaha wist hierdoor met slechts 21 seconden verschil de race te winnen voor SERT die met hun tweede plaats met 1 punt verschil ook nog eens de FIM EWC 2016 titel in de wacht sleepten.

Zaterdagmiddag om 14:00 uur gingen op het circuit van Oschersleben de lichten op groen voor de acht uur durende finale wedstrijd van het FIM EWC 2016 championship.

Terwijl het vanaf pole vertrokken YART ( Marvin Fritz, Broc Parkes en de op het laatste moment voor Bradley Smith ingevallen Sheridan Morais) meteen de leiding nam was het was het SRC Kawasaki (Grégory Leblanc, Matthieu Lagrive, Fabien Foret) die al na vijf ronden de strijd moesten staken vanwege technische problemen.

Vervolgens was het F.C.C.TSR Honda (PJ Jacobsen, Damian Cudlin,Kazuma Watanabe) die in de tweeënzeventigste ronde een goede eindklassering de mist in zag gaan vanwege een technisch probleem.

Ook voor één van de grote favorieten voor de zege in de Superstock klasse, Völpker NRT48 Schubert Motors ( Bastien Mackels, Stefan Kerschbaumer), ging het vervolgens aan de leiding rijdend mis vanwege een crash.

Anderhalf uur voor het einde ging het vervolgens mis voor de gedoodverfde favoriet en de op dat moment vanaf de eerste ronden al aan de kop rijdende YART toen men te kampen kreeg met een oververhitte Yamaha. Door deze tegenslag viel het Oostenrijkse team na 192 ronden aan de leiding gereden te hebben in de slotfase nog ver terug om uiteindelijk na 279 ronden de strijd definitief te moeten staken.

Door het uitvallen van YART kwam GMT94 Yamaha (David Checa, Niccolò Canepa, Lucas Mahias) aan de leiding. Ondanks dat SERT nog akelig dicht in de buurt wist te komen hield GMT94 Yamaha uiteindelijk 21 seconden over om de zege veilig te stellen.

Op drie ronden stelde penz13.com-BMW Motorrad Team (Kenny Foray, Lukas Pezek, Matthieu Lussina) de derde plaats veilig.

Met de tweede plaats wist SERT daarentegen wel de 2016 FIM EWC titel veilig te stellen, ook dit werd een spannende aangelegenheid aangezien men slechts één punt meer wist te scoren dan winnaar GMT94 Yamaha (88 -87).

Team 3 Art Yam’avenue werd op de zesde plaats algemeen winnaar van de Superstock klasse.

Jackson Racing (Stephen Mercer, Nigel Walraven, David Drieghe) hadden lange tijd uitzicht op een podiumfinish totdat een crash hun terugwierp naar de laatste plaats in de race. Uiteindelijk wist men de race wel te volbrengen, meer dan een vijfentwintigste plaats algemeen en een elfde plaats in de Superstock categorie zat er na deze tegenslag niet meer in.

Volledig tijdschema en uitslagen: German Speedweek – Oschersleben 8H