De eerste wedstrijd van het 2018 Endurance World Championship is gewonnen door het GMT94 Yamaha team. Op het circuit Paul Ricard in het zuiden van Frankrijk reed het team in totaal 683 ronden waarmee ze het WEPOL BMW Motorrad Team by penz13.com en het Honda Enurance Racing Team ruim voor bleven. Jolanda van Westrenen kwam met het Girls Racing Team prachtig als negentiende overall over de meet.

Na de problemen voor een aantal topteams op de zondagochtend was de spanning voor wat betreft de overall overwinning wel verdwenen. Het GMT94 Yamaha team met Niccollo Canepa, David Checa en Mike di Meglio kreeg door de problemen bij de concurrentie een flink aantal ronden cadeau waardoor ze de race als het ware op de cruise control naar het einde konden brengen.

Rond de klok van 12.30 uur zorgde een flink oliespoor, veroorzaakt door Acro Racing Team 64, voor een half uur durende safety car situatie. In die periode kreeg het Honda Endurance Racing Team opnieuw te maken met wat technische problemen en dientengevolge pitbezoek.

Het kostte het Honda team uiteindelijk een zeker lijkende tweede plaats want die werd tijdens die periode overgenomen door het WEPOL BMW Motorrad Team by penz13.com.  Markus Reiterberger, Danny Webb en  Allessandro Polita gaven die tweede plaats niet meer uit handen.

Het werd nog erger voor het Honda Endurance Racing Team want ook de derde plaats werd in het laatste uur in eerste instantie nog verloren aan het Voelpker NRT48 Schubert-Motors by ERC Racing team met Stefan Kerschbaumer, Jan Bühn en Lucy Glöckner. In het laatste half uur wist Gimbert echter het gaatje van tien seconden te dichten richting de Duitse waarna nog een kwartier lang een strijd op haren en snaren volgde om de laatste podiumpositie.

Enkele minuten voor het einde sloeg Gimbert een eerste keer toe maar op de 1’8 km lange Mistral straight vloog de BMW met Glöckner weer over de Honda heen. Net voor het ingaan van de allerlaatste ronde kwam Glöckner echter in de problemen met enkele langzamere rijders waardoor Gimbert opnieuw voorbij kon komen. In die laatste ronde kreeg Glöckner geen kans meer waardoor het Honda Endurance Racing Team met de rijders Gregory Leblanc, Sebastien Gimbert en Yonny Hernandez de derde plaats wisten te pakken met minder dan een seconde voorsprong op het Voelpker NRT48 Schubert-Motors by ERC Racing team.

De vijfde plaats ging naar het EKO IVRacing BMW CSEU Team met Karel Hanika, Fabrizio Lai en Julian Mayer gevolgd door het FCC TSR Honda team en het Suzuki Endurance Racing Team die als zesde en zevende over de meet wisten te komen.

Het Tati Beaujolais Racing Team met Julien Pilot, Kevin Denis en Julien Enjolras finishte op een prima achtste plaats overall en werden daarmee winnaar van de Superstock klasse. Team 33 Accessoires – Louit Moto met Corentin Perolari, Chris Leesch en Gabriel Pons, pakte de negende plaats overall en werden daarmee tweede in de SST klasse gevolgd door het Junior Team LMS Suzuki met de rijders Robin Camus, Cédric Tangre en Hugo Clere op de tiende plaats overall en de derde plaats in de SST klasse.

westrienen

Jolanda van Westrienen

Het Girls Racing Team leverde gedurende de afgelopen 24 uur ook een prachtige prestatie. Jolanda van Westrenen, Amadine Creussot en Muriel Simorre kunnen met een negentiende plaats overall en een achtste plaats in de SST klasse terugkijken op een prachtige en bovenal meer dan geslaagde 81e Bol d’or.

 

 

Pepijn Bijsterbosch moest, zoals eerder bericht, na ruim 18 uur wedstrijd met zijn 3ART – YAM AVENUE – MOTO TEAM 95 de race staken vanwege een niet op te lossen elektronisch probleem.

 

Handige links Bol d’Or (24h):

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag