Jasper Iwema is afgelopen weekend als zesde geëindigd tijdens het Europees kampioenschap IJsspeedway. De voormalig Grand Prix coureur leverde in het Russische Vyatskiye Polyany een bijzondere prestatie, hij reed namelijk alle series en heats met een gebroken enkel.

Dat de IJsspeedway coureurs veelal mannen met een groot hart zijn, bikkelhard voor hunzelf zijn, dat het wel eens misgaat en tegen een stootje kunnen zal voor velen geen verrassing zijn. Ook de dit seizoen als vaste WK IJsspeedway deelnemer in actie komende Nederlander Jasper Iwema kan zich inmiddels in dit rijtje toch wel bijzondere coureurs scharen.

De coureur uit Hooghalen, die tijdens de twee eerste WK IJsspeedway weekenden in Rusland al een paar keer hard ten val kwam, kreeg afgelopen weekend tijdens het EK IJspeedway in het Russische Vyatskiye Polyany namelijk met tegenslag te maken nog voordat hij aan de start stond. Een afstapje op weg naar de start was het begin van een pijnlijk raceweekend, hij brak namelijk bij een ongelukkige beweging zijn enkel.

“Ik was onderweg van de pits naar de baan,” liet Iwema weten in een gesprek met RTV Drenthe. “Daar is een houten plateau met een afstapje. Aan de zijkant zit een soort trapje, om niet uit te glijden. Toen ik voor de eerste heat met mijn motor naar beneden rolde, stond mijn rechtervoet naar beneden. Ik bleef met de neus van schoen haken en reed met de motor over mijn voet.”

De Nederlander ging echter niet bij de pakken neerzitten, liet zijn enkel flink intapen om vervolgens gewoon aan de start te verschijnen. De pijn verbijtend reed de Nederlander tijdens de eerste dag naar een zevende plaats, terwijl de tweede Nederlander Jimmy Tuinstra als twaalfde eindigde in de daguitslag.

Iwema had de hoop dat de pijn na afloop van de eerste dag minder zou worden en dat hij de tweede dag iets minder last zou hebben van zijn gebroken enkel, dit bleek helaas niet het geval. De Nederlander schopte het ondanks de pijn nog tot in de B-fianle om uiteindelijk de dag opnieuw als zevende af te sluiten.

Met deze twee zevende plaatsen in de daguitslag eindigde Iwema als zesde in de eindstand van het kampioenschap. Tuinstra, die een mindere tweede dag kende, wist mede veroorzaakt door een flinke crash geen punten te scoren waardoor hij het EK afsloot met een dertiende plaats.

Iwema begon zondagavond aan de lange terugreis naar Nederland en hoopt dinsdagavond thuis in het Drentse Hooghalen te arriveren. Lang zal de Drent echter niet thuis zijn, tijd om een bezoek te brengen en zich te melden in het ziekenhuis om zich te laten behandelen aan zijn gebroken enkel is er echter niet want komend weekend staan in Berlijn de vijfde en zesde ronde meetellend voor het WK IJsspeedway al weer op het programma.

“Ik hoop dinsdagnacht weer in Nederland te zijn, moet dan nog een aantal zaken regelen en ga dan direct door naar Berlijn. Na Berlijn kijken we dan wel wat er aan mijn enkel moet gebeuren. Mijn voet is goed ingetapet en ik heb gelukkig cruise-controle in mijn auto, dus rijden is geen probleem,” aldus de voormalig Moto3 Grand Prix coureur vanuit de auto ongeveer halverwege het Russische Vyatskiye Polyany en het Drentse Hooghalen .

Europees kampioen
Het gehele podium in Vjatskiye Poljany werd na afloop ingenomen door Russische deelnemers. Zo werd Igo Kononov, die dit seizoen niet deelneemt aan het WK, ongeslagen Europees kampioen terwijl zijn landgenoten Eduard Krysov en Nikita Bodganov als tweede en derde eindigden.

Vlogs
Om een klein beetje een indruk te krijgen van het IJsspeedway avontuur van Iwema en zijn twee jonge monteurs van het Drente college onderstaand twee video’s van zijn inmiddels al veelbesproken vlogs.