Peter Rubatto is niet meer. ‘Mister Superbike’ overleed zaterdagochtend 18 februari 2018 aan de gevolgen van de door velen zo gevreesde ziekte kanker. De voormalig Superbike coureur, teambaas en motorsport technicus is slechts 62 jaar geworden.

Het nieuws kwam voor velen als een verrassing: het overlijden van Peter Rubatto. Was hij niet tot eind vorig jaar aanwezig bij veel klassieke motorsport evenementen om met zijn Bimota-Yamaha vakkundig en beheerst zijn ronden te rijden. Geen ziektesymptomen, maar ongemerkt en zonder dat hij het zelf wist had de verschrikkelijke ziekte hem al getroffen en was dit al in een vergevorderd stadium. Nadat ziekte geconstateerd werd bleek een behandeling niet meer mogelijk en sloegen de chemokuren zelfs niet meer aan.

Zaterdagochtend 18 februari verloor Rubatto zijn laatste race en overleed hij op 62-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn geliefden.

Pietro Rubatto
Pietro (Peter) Rubatto werd op 4 november 1955 geboren in Zuid-Tirol, Brixen. Al op vijfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Duitsland. Het enthousiasme voor het racen kwam van zijn vader die in de jaren 50 van de vorige eeuw actief was als zijspancoureur en later de overstap maakte naar de autosport.

Peter Rubatto

Rubatto’s motorcarrière begon in 1981 toen hij van start ging in een Endurance wedstrijd op de Hockenheimring. Na deze eerste wedstrijd ging het snel met zijn motorsportcarrière, zo wist hij in 1982 samen met Rolf Rott als derde te eindigen in een World Endurance race op de Nurbürgring om vervolgens in 1983 op een Kawasaki maar liefst negen races te winnen en de titel te behalen in de toenmalige Duitse Superbike Trophy. 

 

In 1984 bleef de afgestudeerde motormechanicus de Superbike-klasse domineren, zo wist hij maar liefst negen van de elf races te winnen en de Duitse Superbike titel in de wacht te slepen. Deze dominantie leverde hem vervolgens de titel ‘Mister Superbike’ op.

Ook internationaal bleven de successen niet uit. Zo wist hij in 1985 als nieuwkomer bij de bekende Isle of Man TT een uitstekende vierde plaats te scoren. In 1987 scoorde Rubatto twee overwinningen (Misano en Hungaroring) in het toenmalige TT Formule 1 wereldkampioenschap en werd hij de best geklasseerde Duitser in het kampioenschap.

Vanaf het seizoen 1988 was Rubatto actief als coureur in het Superbike wereldkampioenschap waar hij als beste resultaat een zesde plaats wist te behalen in de eindstand van het kampioenschap. 

In 1991 was hij de enige coureur die in het toenmalige Duitse Pro Superbike kampioenschap een wedstrijd wist te winnen van de dat seizoen nagenoeg onverslaanbare Udo Mark om vervolgens in 1995 zijn actieve wegracecarrière te beëindigen en als teambaas verder te gaan.

Tot september 2012 was Robatto manager van een team in de Moto2 en Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap en naast Martin Wimmer eigenaar van het motormerk MZ.

De laatste jaren was Rubatto een graag geziene gast bij diverse klassieke motorsport evenementen en was hij actief als begeleider van zijn 14 jarige kleinzoon Loirs, vernoemd naar voormalig MotoGP coureur Loris Capirossi.

Rubatto wordt donderdag 28 februari 2018 in besloten kring begraven.