North West 200: Seeley, Irwin en Cowton winnen races op zaterdag

262
North-West
Start NW 200 Superbike race 1 | foto© NW 200

Op zaterdag hebben Alastair Seeley, Glenn Irwin en James Cowton de races gewonnen tijdens de racedag van de North West 200 in Noord-Ierland. Seeley won de tweede races in de Supersport en Superstock klasse, Irwin won beide Superbike races en Cowton was de winnaar in de Supertwin klasse. Ook kwamen er wederom Nederlanders in actie.

Nadat er op donderdagavond de eerste races werden verreden van de jaarlijkse North West 200 was het zaterdag tijd voor de rest van de races. Na de eerste races in de Superstock, Supersport en Supertwin van donderdag werden daar op zaterdag de tweede races van verreden met daarbij twee races in de Superbike klasse.

Supersport race 2
In de openingsfase was het Dean Harrison die aan de leiding lag met Alastair Seeley, Gary Johnson, Lee Johnston, Michael Dunlop en James Hillier in een hevig strijdende groep. De koppositie veranderde meerdere malen waarna Seeley de leiding overnam en een gat wist te slaan. De Noord-Ier kwam uiteindelijk met een marge van ruim vijf seconden over de finish waarna Hillier en Johnston net als in de eerste race het podium met een tweede en derde plaats.

Volledige uitslagen Supersport: northwest2018_secondsupersport

Superbike race 1
Het was Glenn Irwin die vanaf pole meteen de leiding in handen nam en deze de hele race niet meer inleverde. Wel werd hij flink op de hele gezeten door een achtervolgende groep bestaande uit Dean Harrison, Michael Rutter, Lee Johnston en Alastair Seeley. Irwin kwam uiteindelijk met een marge van een seconde als winnaar over de finish voor Harrison en de 46-jarige Rutter waarmee hij zijn tweede North West zege behaalde.

Volledige uitslagen Superbike: northwest2018_firstsuperbike

Supertwin race 2
Het was Joey Thompson die met zijn Paton de leiding in de beginfase in handen nam en dankzij de hoge topsnelheid van de machine ook voor lange tijd niet weggaf. Echter waren het James Cowton en voormalig Grand Prix coureur Jeremy McWilliams die de strijd niet opgaven waarbij Cowton er in de laatste ronde in slaagde om een inhaalactie in te zetten en zodoende de winst te behalen. Thompson ging wijd waardoor de 54-jarige McWilliams als tweede over de finish kon komen.

Volledige uitslagen Supertwin: northwest2018_secondsupertwin

Superstock race 2
Het was Tyco BMW coureur Dan Kneen, afkomstig van het Isle of Man, die het best van zijn plaats kwam en de leiding in handen nam voor Alastair Seeley, Michael Dunlop, Michael Rutter, Dean Harrison en Peter Hickman. Laatstgenoemde nam in de tweede ronde de leiding over in een zeer hevige strijd waarbij de coureurs elkaar op hoge snelheid dankzij het slipstreamen meermaals inhaalden. Seeley en Hickman zouden het uiteindelijk uitvechten om de overwinning waarbij Seeley het sterkst bleek en zijn derde zege van deze North West 200, de vijfentwintigste van zijn carrière.

Volledige uitslagen Superstock: northwest2018_secondsuperstock (1)

Superbike race 2 – NW200 feature race
De tweede en belangrijkste Superbike race stond als laatste op het programma als afsluiter van een prachtige racedag. Het was Glenn Irwin die een goede start kende en in de openingsronde meteen een gat sloeg. Achter hem werd een flinke strijd gevoerd maar na de eerste ronde werd de rode vlag getoond doordat er een crash was op de Ballysally Roundabout en er rommel van de baan moest worden gehaald. De betrokkenen bleven ongedeerd en de race werd ongeveer een half uur later herstart, opnieuw over zeven ronden.

Wederom startte Irwin goed en sloeg opnieuw een gat naar de achtervolging. Aan het eind van de eerste ronde leidde de PBM Be Wiser Ducati coureur met 3.5 seconde voor Dean Harrison, Michael Dunlop en Peter Hickman. Irwin wist zijn voorsprong uit te bouwen en het was Dunlop die was losgebroken van de achtervolgende groep die het uitvocht voor de derde plaats.

Irwin kwam uiteindelijk met een marge van tien seconden als winnaar over de finish en won daarmee de tweede NW200 feature race op rij en de derde North West 200 zege van zijn carrière. Dunlop kwam als tweede over de finishlijn en was daar niet blij mee, Lee Johnston bleek het sterkst in de strijd om de derde plaats en mocht mee naar het podium.

Volledige uitslagen Superbike: northwest2018_secondsuperbike-1

Nederlanders
Nadat Ilja Caljouw in de eerste Supersport race op donderdag niet aan de finish kwam wist de in dienst van Performance Racing Achterhoek rijdende coureur uit Smile de tweede Supersport race op zaterdag als 26e te finishen op de Yamaha R6.

Na de positieve resultaten van Nadieh Schoots op donderdag hoopte ze zaterdag wederom op succes. Echter kwam haar eerste Superbike race al in de vierde ronde ten einde en kwam er een DNF achter haar naam te staan. Vervolgens kwam ze in actie in de Superstock race waarin Schoots als vierentwintigste eindigde. In de tweede Superbike kwam ze ten val als gevolg van een technisch probleem met de Kawasaki ZX-10R.

De problemen die Joey van Besten kende met zijn Kawasaki ZX-10R leken niet verholpen te kunnen worden waardoor de Performance Racing Achterhoek coureur in beide Superbike races op zaterdag niet van start ging.

Van Johan Fredriks was het al eerder bekend dat hij niet meer zou rijden als gevolg van een gebroken enkel, opgelopen tijdens de eerste trainingen op dinsdag.

Na een racedag met prachtige weersomstandigheden, spectaculaire races en geen serieuze incidenten kan er met recht worden gesproken van een geslaagde North West 200 meeting. De volgende internationale road races zullen plaatsvinden vanaf 26 mei tot en met 8 juni twee weken lang op het prestigieuze Isle of Man tijdens de Isle of Man TT.