Michael van der Mark vloog afgelopen zondag na afloop van de achtste ronde van het World Superbike kampioenschap in Laguna Seca niet terug naar Nederland. De Pata Yamaha Official WorldSBK Team coureur pakte het vliegtuig naar Japan waar hij van woensdag tot en met vrijdag o.a. samen met teamgenoot Alex Lowes deelnam aan de officiële driedaagse test ter voorbereiding op de Suzuka 8H World Endurance wedstrijd.

Van woensdag tot en met vrijdag stond er op het circuit van Suzuka een officiële driedaagse test op het programma voor de teams en coureurs die eind deze maand van start gaan in de prestigieuze Suzuka 8H World Endurance wedstrijd.

Na op woensdagochtend in Tokyo geland te zijn reisden Michael van der Mark en Alex Lowes meteen door naar het Suzuka circuit om zich te voegen bij het Yamaha Factory Racing team en Suzuka 8H teamgenoot Katsuyuki Nakasuga.

Tijdens de eerste dag zorgde Nakasuga met een snelste ronde van 2’08.126 voor de snelste rondetijd van het drietal waarmee ze uiteindelijk aan het einde van de dag de tweede plaats op de tijdlijst innamen. Na de eerste dag nog de nodige hinder te hebben ondervonden van de lange reis raakten zowel Lowes als ook Van der Mark tijdens de tweede dag steeds beter op dreef.

De Nederlander kende echter wel een probleem. Met zijn lengte van ruim 1’80 is de Rotterdammer namelijk aanzienlijk langer dan zijn twee teamgenoten, en aangezien de zitpositie voor alle drie coureurs acceptabel dient te zijn maakte de meervoudig winnaar van het evenement zich daarover wel de nodige zorgen. De Yamaha monteurs vonden echter een perfecte oplossing door de stuurhelften in een andere positie te plaatsen. Ideaal voor de Nederlander zelf, maar tot grote opluchting bleken ook zijn Japanse en Britse teamgenoot hier uitstekend mee uit de voeten te kunnen.

Tijdens de tweede dag, die ’s middags gekenmerkt werd door regen en een natte baan, reden zowel Lowes als ook Van der Mark nagenoeg dezelfde rondetjjden als hun Japanse teamgenoot. Het drietal klokte tijdens de tweede dag de derde tijd algemeen.

Vrijdag tijdens de derde en afsluitende testdag werden er veel racesimulaties gereden al lieten de teams af en toe tussendoor ook een rijder naar buiten gaan voor één snelle ronde aangezien ze na afloop natuurlijk wel een acceptabele positie op de lijst wilden innemen. Nakasuga zette voor het Yamaha Factory Racing Team een snelste tijd op de klok van 2’07.603, een tijd die na afloop goed bleek voor de derde plaats op de lijst achter de Honda teams Moriwaki Motur Racing en Musashi RT Harc-Pro Honda.

Ondanks dat Van der Mark en zijn twee teamgenoten de derde tijd op de klok wisten te zetten en twee Honda teams voor zich moesten dulden kijkt hij wel met een goed gevoel terug op deze laatste testmogelijkheid.

Michael van der Mark, Yamaha Factory Racing (P3):
“Ik ben echt heel blij en tevreden over deze test. Om eerlijk te zijn hebben we niet veel gewijzigd aan de motor, en dat is goed. Met name op de laatste dag reden we een lange run en het is goed om de bevestiging te krijgen dat de motor voor ons drieën goed werkt. We waren de gehele test snel en constant. Natuurlijk is de wedstrijd een ander verhaal, maar het is gewoon goed dat we allemaal een goed gevoel hadden met de motor en dat we geen grote problemen zijn tegengekomen. Ik ben tevreden en kijk dan ook heel erg uit naar de race. Bij de Suzuka 8H draait het niet alleen om de afstelling van de motor, een goede samenwerking is ook heel erg belangrijk en ik kan zeggen dat de sfeer de afgelopen dagen gewoon heel erg goed was. Het is gewoon fijn, iedereen is ontspannen. Het moge duidelijk zijn dat er tijdens de wedstrijd meer druk zal zijn, maar hoe dan ook ik kijk er echt naar uit. Nu gaan we terug naar Nederland. En wat is het eerste dat ik ga doen als ik thuis ben? Heel veel slapen!! Dat is namelijk ook heel erg belangrijk voor een race als de Suzuka 8H”

 

Volledige uitslagen Suzuka 8H Test: Results_Suzuka8H_test

De 2017 editie van de Suzuka 8H World Endurance race wordt verreden van 28 t/m 30 juli op het 50 km ten zuidwesten van de stad Nagoya in Japan gelegen Suzuka Circuit.