Alonso wint spectaculaire Moto3 race in Thailand, Veijer grijpt eerste podium door derde te worden na hectische slotronde

8823
collin-veijer
Collin Veijer | foto© Intact GP

David Alonso heeft zondagochtend de Moto3 race gewonnen op het Chang International Circuit. Collin Veijer reed voor een groot gedeelte van de race aan de leiding maar kwam in de laatste ronde bijna ten val met een high-sider, toch kwam de Nederlander sterk terug en behaalde hij zijn eerste podiumfinish door als derde over de finish te komen. 

Evenement: OR Thailand Grand Prix
Circuit: Chang International Circuit
Categorie: Moto3
Tijd: 12:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 19 ronden
Omstandigheden: Lichtbewolkt, 33°CZondagochtend om 12:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de start van de Moto3 race op het Chang International Circuit. Het was zeer warm op het Thai met veel zon en temperaturen ver boven de 30°C

Polesitter Deniz Öncü startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Ayumu Sasaki en Diogo Moreira. Ryusei Yamanaka hield zijn vierde positie vast voor Collin Veijer en Jaume Masià.

Er werd meteen flink stuivertje gewisseld waarbij vooral de lange rechte stukken werden gebruikt om elkaar in te halen. Aan het eind van de openingsronde was het Moreira aan de leiding voor Masià en Öncü, daarachter waren het Sasaki, David Alonso, Taiyo Furusato en Veijer.

In de tweede ronde ging het mis voor Sasaki. Bij het uitkomen van bocht 10 leek de machine van David Muñoz stil te vallen waardoor de achter hem rijdende Sasaki geen kant op kon. De Japanner knalde hard op Muñoz waardoor ze allebei onderuit gingen, ook titelkandidaat Dani Holgado moest hiervoor uitwijken. Het betekende einde race Muñoz terwijl Sasaki later nog wel – tevergeefs – de baan op zou gaan.

Dit was gunstig voor WK leider Masià die op dit moment aan de leiding reed voor Veijer en Alonso. In de vierde ronde besloot Veijer om aan te vallen en hij nam met een mooie uitremactie de leiding over van Masià. Er was op dit moment een kopgroep van negen coureurs.

Bij het ingaan van de vijfde ronde dook Masià uit de slipstream van Veijer op het lange rechte stuk en nam hij de koppositie weer over. Ook Alonso ging voorbij aan de Nederlander maar in deze fase was het vooral zaak om het tempo niet teveel in te laten zakken en de kopgroep zo klein mogelijk te houden.

In de zesde ronde sloeg Veijer terug en maakte hij optimaal gebruik van de slipstream op de recht stukken. Hij ging voorbij aan Alonso en Masià waardoor hij opnieuw de leiding overnam.

Veijer wist in deze fase van de race de koppositie lang vast te houden. Ondanks dat Masià af en toe een speldenprikje uitdeelde sloeg de Nederlander iedere keer meteen terug. Op dit moment bestond de kopgroep nog uit negen coureurs maar de volgende negen coureurs daarachter kwamen steeds dichterbij.

In de tiende ronde was het Deniz Öncü die met een gewaagde inhaalactie in bocht 4 de leiding overnam. Achter hem was het Alonso met Veijer terugverwezen naar de derde plaats die op zijn beurt Furusato en Masià achter zich had rijden. Öncü pushte flink en reed de snelste ronde van de race waardoor hij samen met Alonso een klein gaatje sloeg naar Veijer.

Veijer gaf zich niet zomaar gewonnen en deed er alles aan om de aansluiting te behouden. Bij het ingaan van de elfde ronde ging hij voorbij aan Alonso en reed hij vervolgens ook weer naar Öncü toe. Met een fenomenale inhaalactie in bocht 4 ging hij aan de buitenkant voorbij aan Öncü waarmee hij de leiding wederom overnam.

In de veertiende ronde dook de kleine Japanner Taiyo Furusato uit de slipstream van Veijer en nam hij kortstondig de leiding over. Veijer sloeg meteen terug in bocht 4 waardoor hij de Honda Team Asia coureur weer achter zich liet. Kort daarachter waren het Alonso, Masià en Öncü in een groepje van vijf coureurs die langzaam maar zeker wegreden van de rest.

Er werd flink gestreden in deze kopgroep van vijf met een aantal agressieve inhaalacties. In de vijftiende ronde waren Alonso en Masià voorbijgegaan aan Veijer maar de Nederlander zou dat niet zomaar laten gebeuren.

In de ronde daarna ging hij al gauw weer voorbij aan Masià en Alonso met twee geweldige inhaalacties. Terwijl Masià en Öncü elkaar vervolgens in de haren vlogen wisten Veijer, Alonso en Furusato met z’n drieën een klein gaatje te slaan. De Nederlander was zeer sterk in de rempunten en wist zijn concurrenten voor te blijven ondanks dat zij gebruik konden maken van de slipstream.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde was het Alonso weer aan de leiding voor Furusato en Veijer. De Nederlander rekende eerst af met de Japanner waarna hij met een zeer late uitremactie de leiding weer overnam van Alonso. Masià begon zich weer te mengen in de strijd voor de zege maar Veijer verdedigde uitstekend.

Het kwam allemaal aan op de laatste ronde die Veijer als leider inging voor Alonso, Masià en Furusato. Op het lange rechte stuk richting bocht 3 wist hij de twee Spanjaarden en de Japanner knap achter zich te houden maar richting bocht 4 wist de kleinere Alonso hem toch te passeren. In bocht 5 ging Veijer vervolgens enigszins van zijn lijn af waarbij hij bijna met een high-sider van zijn machine geworpen werd.

Dit betekende dat Alonso wegreed met Furusato en Masià kort achter hem. Veijer leek opnieuw genoegen te moeten nemen met de vierde plaats maar dankzij een geweldige laatste sector zou dat niet hoeven. Alonso verdedigde zich uitstekend en kwam daardoor als winnaar over de streep. Masià probeerde in de laatste bocht voorbij te gaan aan Furusato voor de tweede plaats maar ging wijd waardoor hij snelheid verloor bij het opkomen van het rechte stuk. Doordat Veijer zich geweldig had herpakt in het laatste gedeelte van het circuit zat hij er kort achter en kon hij de derde plaats afpakken van Masià.

Alonso behaalde zijn vierde overwinning van het seizoen en werd daarmee ‘Rookie of the Year’. Furusato werd tweede en behaalde daarmee de eerste podiumfinish van zijn carrière, datzelfde gold voor Veijer die na drie keer een vierde plaats nu eindelijk mee mocht naar het podium.


Uitslag:

 1. David Alonso – GASGAS
 2. Taiyo Furusato – Honda | +0,266
 3. Collin Veijer – Husqvarna | +0,359
 4. Jaume Masià – Honda | +0,382
 5. Deniz Öncü – KTM | +0,557

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Jaume Masià nu 230 punten en daarmee een voorsprong van 17 punten op Ayumu Sasaki (213). David Alonso en Dani Holgado staan derde met een totaal van 205 punten met Deniz Öncü (191) daarachter op de vijfde plaats. Veijer staat nu negende met 105 punten.

De coureurs en teams hebben nu een welverdiende week vrij na drie Grand Prix weekenden op rij. De volgende Grand Prix staat gepland in het weekend van 10 t/m 12 november op het Sepang International Circuit in Maleisië, de achttiende ronde van het seizoen 2023.

CV95 merchandise verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.
Handige links OR Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag • Moto3 race
 • Moto3 podium
 • Moto2 podium
 • MotoGP race
 • Fermin Aldeguer
 • MotoGP race
 • MotoGP podium
 • MotoGP race
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer
 • Collin Veijer