HRC Team coureur Alvaro Bautista deelt zijn gedachten over de huidige situatie rondom het coronavirus in een gesprek met worldsbk.com. De Spanjaard legt uit hoe hij met deze bijzondere situatie en ongeplande pauze omgaat.

Als alles volgens plan was verlopen zouden Álvaro Bautista (Team HRC), en de rest van de MOTUL FIM Superbike World Championship paddock, afgelopen weekend hun tweede wedstrijdweekend verreden hebben op het Losail International Circuit in Qatar en zich voorbereiden om komend weekend in Jerez te beginnen aan de eerste Europese ronde van het 2020 kampioenschap. Helaas heeft de uitbraak van COVID-19 snel een einde gemaakt aan de plannen voor de komende weken – al dan niet in de sport – die het dagelijks leven van miljoenen mensen beïnvloeden. Vanuit zijn woonplaats in Talavera de la Reina (Spanje) heeft de runner-up van het afgelopen WorldSBK seizoen een paar minuten met WorldSBK.com gedeeld om ons te vertellen hoe hij omgaat met het leven in lockdown situatie zoals deze momenteel van kracht is in o.a. Spanje.

Álvaro Bautista: “Het is een heel vreemde situatie. Ik heb me nooit zoiets voorgesteld, thuis opgesloten te zitten door een virus. Maar uiteindelijk gaat het allemaal om samenwerking. Het hangt niet alleen van onszelf af; het verspreidt zich door contact met andere mensen, dus we moeten zo geïsoleerd mogelijk blijven, met name risicogroepen. Het is allemaal heel raar, maar solidariteit is de enige manier om hier doorheen te komen. Natuurlijk wil ik niets liever dan zo snel mogelijk terug wil naar mijn normale, dagelijkse leven, of om te racen! Maar nu is het menselijk leven en onze gezondheid belangrijker dan welk sportevenement dan ook.”

Bautista is gedwongen om zijn dagelijkse activiteiten en vooral zijn trainingsprogramma aan te passe, een lastige situatie voor alle coureurs. Toch is er voor Bautista een klein lichtpuntje en een positieve kant in deze lastige tijd.

Álvaro Bautista: “Mijn dochter is iets minder dan drie maanden geleden geboren, dus ik heb het nogal druk! We richten duidelijk veel aandacht op haar. Op een vreemde manier heeft deze hele situatie dus ook een beetje een positieve kant, namelijk dat ik de eerste paar maanden met volle teugen kan genieten van mijn dochters leven. Ik ontdek nieuwe dingen van haar, kijk hoe ze leert en groeit. Elke dag is er wel iets nieuws, dus op dit moment heb ik het nogal druk en geniet ik er met volle teugen van. Wat betreft mijn eigen trainingsschema, daar kun je niet zomaar mee stoppen. Gelukkig heb ik thuis wat apparatuur die me door deze fase heen helpt. Het nadeel is dat ik natuurlijk niets kan doen, zoals motorcross of supermotard rijden.”

De omstandigheden waarmee velen momenteel worden geconfronteerd zijn ongekend in deze moderne tijd, waarin Bautista, net als vele anderen, wordt herinnerd aan de tijd van zijn grootouders en overgrootouders.

Álvaro Bautista: “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, op of buiten de baan. Het is compleet nieuw voor ons; misschien niet voor de ouderen onder ons, die een burgeroorlog hebben meegemaakt en toen ook met velen thuis moesten blijven. Maar voor ons is het zonder meer een precedent. Ik denk dat de meesten inmiddels hebben begrepen dat we elkaar moeten steunen en samenwerken. Op dit moment denk ik er niet aan hoe lang dit kan gaan duren. Natuurlijk zou ik graag zo snel mogelijk terug willen naar mijn normale dagelijkse ritme. Dat zou betekenen dat het leven weer normaal is geworden. Maar ik kijk niet vooruit naar deze ronde, of de volgende ronde. Laten we vooralsnog alles op zijn beloop laten, dan kunnen we ons daarna wel weer richten op de sportieve kant. Het menselijk leven is nu veel belangrijker dan de sport.”

Het seizoen 2020 is voor Honda en hun nieuwe WorldSBK project veelbelovend begonnen, gezien het vroege stadium van ontwikkeling waarin ze zich nog bevinden. Bautista wil graag voortbouwen op wat ze onlangs tijdens de openingsronde op Phillip Island hebben bereikt.

Álvaro Bautista: “Het is een nieuwe motor, een nieuw team, alles is in korte tijd op poten gezet, het ontbreekt ons duidelijk nog aan ervaring… Er is nog een lange weg te gaan. Maar zoals je zag, hebben de motor, de structuur en Team HRC de potentie om te vechten voor goede resultaten. Het is slechts een kwestie van tijd. We hebben de tijd nodig om te werken en alles op zijn plaats te kunnen laten vallen. Als we dat doen en alles kunnen op kunnen pakken zoals we voor ogen hebben, dan staan we er vooraan bij. We waren in Australië vanaf de eerste race meteen snel; we hebben daar ons ware potentieel al bewezen. Nu is het duidelijk dat het allemaal tot stilstand is gekomen… We maakten op Phillip Island elke dag kleine stapjes. We zijn klaar om de volgende stap te maken wat betreft de ontwikkeling van deze motor. We zullen moeten wachten, maar ik denk wel dat we ons voor de volgende races zullen hebben verbeterd.”

Wanneer die volgende race zal zijn is op dit moment nog onduidelijk. Na het uitgestelde evenement in Jerez de la Frontera eind deze maand staat Assen als de volgende WorldSBK ronde op het programma (17 t/m 19 april). Het TT Circuit Assen heeft echter al haar evenementen t/m 6 april aanstaande moeten cancelen vanwege dezelfde en bovengenoemde problematiek. Deze maatregel biedt op dit moment weliswaar nog ruimte om het evenement door te laten gaan, maar gezien de berichtgeving van een dag geleden dat het Schengen-gebied voor de komende 30 dagen de grenzen sluit lijkt het nagenoeg onmogelijk om dit evenement doorgang te laten vinden.

 

Handige links Yamaha Finance Australian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App