AMA SS: Eerste overwinning voor Buckmaster

42

Yamaha rijder Damon Buckmaster wist afgelopen zondag een hectische race op de Virginia International Raceway op zijn naam te schrijven. De race werd meerdere keren verschoven vanwege slecht weer en werd uiteindelijk ook nog eens ingekort tot 12 i.p.v. 17 ronden vanwege naderend noodweer.

Damon Buckmaster

De grote verliezer in de Supersport race was de leider in de tussenstand Jamie Hacking. Hacking had een voorsprong van 30 punten bij het begin van de race. Inmiddels zijn daar dankzij de overwinning (en pole en de meeste ronden aan de leiding) van Buckmaster nog maar 15 punten van over. Hacking werd achtste in de race.
De eerste overwinning van Buckmaster was geen makkelijke. De hele race moest hij Tommy Hayden achter zich zien te houden. Hayden, die werd aangemoedigd door broer Nicky, wist een paar keer de leiding te pakken en begon de laatste ronde op kop. Buckmaster passeerde Hayden maar ging wat later weer wijd waardoor Hayden weer op kop kwam. Buckmaster wist zich weer terug te vechten naar de kop en wist Hayden net voor te blijven op het rechte stuk. Het verschil was 0,03 seconden op de streep.
3e man op het podium was Tony Meiring, de teamgenoot van Tommy Hayden. Het Kawasaki duo zorgde hiermee voor het beste resultaat van de ZX-6RR tot nu toe.
In tegenstelling tot de ÔsuprematieÕ van de Ten Kate HondaÕs gaat het hier nog niet echt super met de 600RRÕs, de eerste Honda die over de finish kwam was die van Miguel Duhamel op een zevende plaats terwijl Ben Spies de beste Suzuki rijder was en het oude beestje naar een vijfde plaats reed.

Over 2 weken wordt de finale verreden in de Supersport race. Zoals eerder al te lezen valt zitten er maar 15 punten tussen de leider Hacking en tweede man Buckmaster. Als Buskmaster zijn stunt van dit weekend herhaalt en Hacking weer achtste zou worden staan ze gelijk in het kampioenschap waardoor Hacking zou winnen doordat deze meer overwinningen heeft behaald. Buckmaster heeft dus minstens wederom een perfect weekend nodig en een negende plaats of slechter voor Hacking. Het uitvallen van Hacking bezorgt Buckmaster de titel mits hij dan in ieder geval 15e wordt. Derde man Ben Spies heeft te veel achterstand (80 punten) om nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Achter Spies zit het heel dicht op elkaar dus daar kan nog van alles gebeuren.