Amerikaanse Grand Prix lijkt gered: Gedeeltelijk nieuwe asfaltlaag COTA

1464
austin-2021
Francesco Bagnaia (63) en Alex Rins (42) _ Austin 2021 | foto© motogp.com

De staat van het asfalt zorgde de afgelopen jaren voor de nodige discussies tijdens de Red Bull Grand Prix of the Americas. Na veel discussie is er nu een ‘tijdelijke’ oplossing, het in Austin gelegen Circuit of the Americas wordt deze winter namelijk gedeeltelijk voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

De slechte staat van het circuit in Austin zorgde het afgelopen MotoGP-seizoen opnieuw voor veel problemen. Het was zelfs zo slecht gesteld met het asfalt dat een aantal MotoGP coureur Circuit of the Americas beschreven als een nachtmerrie. Fabio Quartararo vergeleek het Amerikaanse circuit zelfs met een motorcrossbaan. De hobbels, die in voorgaande jaren al voer waren voor discussie en al bekritiseerd waren, waren in de tweeënhalf jaar afwezigheid van de MotoGP enorm verergerd. Er gingen tijdens de 2021 editie van het evenement zelfs stemmen op om de MotoGP race in te korten, dit omdat de race fysiek gezien te zwaar was en dit voor gevaarlijke situaties kon gaan zorgen.

Zover kwam het uiteindelijk niet, maar de leiding van het Amerikaanse circuit kreeg wel een duidelijke boodschap mee van de MotoGP organisatie: het circuit dient opnieuw te worden geasfalteerd, anders zou er in de toekomst geen ruimte meer op de kalender zijn. Op deze dreiging is nu – althans gedeeltelijk – gereageerd. Het gedeelte van bocht twee tot tien, dat de MotoGP coureurs het meest dramatische gedeelte vinden, wordt deze winter hersteld.

Franco Uncini, FIM Safety Director: “We hebben eigenlijk om een ​​compleet nieuw asfalt gevraagd. Maar we kregen te horen dat dit om tijds- en financiële redenen niet mogelijk was. We hebben daarom een ​​nieuw asfalt afgesproken vanaf de ingang van bocht twee tot de uitgang van bocht tien. Dat is de absolute minimum.”

Het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag is een behoorlijke klus, de hobbels op Circuit of the Americas zijn namelijk anders zijn dan die op andere circuits. De zachte leemachtige grond in Austin zorgt er namelijk voor dat het asfalt op bepaalde plaatsen verzakt of deels omhoogkomt. Op andere circuits worden hobbels vaak veroorzaakt door het harde remmen van bepaalde types raceauto’s of trucks, het probleem zit dan puur in het asfalt maar dat is in Austin dus anders.

Franco Uncini: “Een nieuwe toplaag is niet genoeg. Daar is de ondergrond in Austin te zacht voor. Je moet dus dieper om het probleem op te lossen.”

De werkzaamheden zullen pas eind februari 2022 plaatsvinden, dit vanwege het feit dat het circuit tot aan die tijd volgeboekt is met diverse activiteiten. Zodra het werk voltooid is zal Uncini afreizen naar Austin om het circuit te inspecteren.

Franco Uncini: “Waarschijnlijk zal ik tijdens mijn inspectie ook een aantal ronden op de motor rijden, dit omdat ik het best mogelijke inzicht wil geven.”

De 2022 editie van de Red Bull Grand Prix of the Americas staat gepland in het weekend van 08 t/m 10 april, het vierde Grand Prix weekend van het seizoen.

 Handige links Red Bull Grand Prix of The Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter