Andrea Dovizioso: ‘Ducati heeft een andere strategie nodig’

259
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© Nico Schneider

Terwijl Marc Marquez met een uitstekend gevoel op vakantie gaat heeft Andrea Dovizioso de komende weken tijdens de zomerstop genoeg stof tot nadenken. De Italiaan verloor tijdens de laatste vier races maar liefst 50 punten op zijn belangrijkste rivaal in de strijd voor de titel. De Ducati coureur sprak na afloop van de Duitse Grand Prix dan ook klare taal.

Andrea Dovizioso werd onlangs in Mugello derde, kwam twee weken later in Catalunya buiten zijn schuld om ten val en greep in Assen en op de Sachsenring met respectievelijk een vierde en vijfde plaats wederom naast een podiumklassering. Stond de Italiaan voorafgaand aan zijn thuis Grand Prix in Mugello nog slechts 8 punten achter Marc Marquez en leek er nog geen vuiltje aan de lucht, hoe anders is dit halverwege het 18 wedstrijden tellende seizoen en met het ingaan van de zomerstop.

Doordat Marquez tijdens de genoemde vier Grand Prix weekenden twee tweede plaatsen (Mugello en Assen) en twee keer een overwinning (Catalunya en Sachsenring) wist te behalen is de Spanjaard maar liefst 50 punten uitgelopen in de titelstrijd en kijkt Dovizioso tijdens zijn zomervakantie tegen een achterstand aan van maar liefst 58 punten.

Het moge duidelijk zijn dat Dovizioso zondagavond op de Sachsenring dan ook niet in een opperbeste stemming was en klare taal sprak dat er bij Ducati heel snel uit een ander vaatje moet worden getapt om nog mee te kunnen doen voor de titel.

Andrea Dovizioso: “We hebben voor de toekomst een andere strategie nodig, niet alleen op korte termijn maar zeker ook voor de langere termijn. We moeten op dit moment gewoon teveel inleveren en dat is niet altijd even makkelijk. Ik roep dit eigenlijk al zes jaar, steeds als we er denken te zijn moeten we weer inleveren op de concurrentie. We moeten bij Ducati eigenlijk op zoek naar een andere DNA. De afgelopen twee seizoenen hebben we ons weliswaar flink weten te verbeteren maar ik denk dat we nu weer een kritiek moment hebben bereikt. Onze tegenstanders worden steeds beter en beter, het is duidelijk te zien tijdens de races, als we in gevecht zijn met de anderen, dat we in de bochten te langzaam zijn. Alex Rins (Suzuki) en Maverick Viñales (Yamaha) gaan nu ook steeds meer een bedreiging vormen voor Ducati als het gaat om de titelstrijd. Als we onszelf niet snel weten te verbeteren – en een ander DNA vinden – maken we het hun alleen maar makkelijker en raken we zelf steeds verder achterop.”

“Het is heel eenvoudig, de Honda is snel ook onder een schuine hellingshoek en aangezien je hier op de Sachsenring nagenoeg geen lange rechte stukken hebt hebben zij hier een groot voordeel. Márquez is daarnaast ook goed als het gaat om het rijden op een circuit met heel weinig grip. Hier moet je de machine glijdend onder controle houden en hij is daar gewoon heel erg goed en een meester in. Hij heeft daarnaast een Honda die zeer goed is wat betreft de voorkant, iets dat wij niet hebben. Hij gebruikt de voorkant maximaal en hoeft daardoor minder vaak de achterkant extreem te belasten. Zo kan hij veel consistenter zijn dan de anderen. Dus deze baan is bijna perfect voor Marc. Er komen echter ook nog circuits die ons beter liggen, we geven de moed nog niet op en ons doel is nog steeds om wereldkampioen te worden, we zijn immers al twee keer op de tweede plaats geëindigd. De Ducati is zeker geen slechte fiets, maar onze tegenstanders zijn gewoon sneller geworden.“

Handige links HJC Helmets Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App