Andrea Dovizioso: ‘Het was vandaag een typische eerste testdag’

68
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso - Sepang Test | foto© Ducati Corse

Andrea Dovizioso sloot vrijdag de eerste dag van de Official MotoGP Test in Sepang af met de elfde rondetijd van de dag. Na afloop sprak de Ducati coureur van een typische eerste testdag waar er nog de nodige aanpassingen gedaan moesten worden, veranderingen die de nodige tijd in beslag namen en waardoor er de nodige tracktime verloren ging.

Een elfde rondetijd na afloop van de eerste officiële testdag van het jaar, het is niet de plaats op de tijdlijst waar Andrea Dovizioso zijn naam normaalgesproken graag terugziet. De Italiaan had er echter een goede verklaring voor op vrijdag na afloop van de actie op de baan.

Andrea Dovizioso: “Het was een typische eerste testdag van het jaar. De nieuwe motor is niet zo heel erg verschillend, maar er waren nog de nodige veranderingen, kleine dingen die geregeld moesten worden… En daarmee verliest je tijd gedurende de dag. Het was niets ergs, maar we hebben vandaag niet echt veel gereden. We hadden niet de kans om bepaalde dingen te proberen en veel te testen. Hopelijk vinden we morgen goede omstandigheden om met de nieuwe banden te gaan werken – Michelin heeft een compleet nieuwe achterband voor dit seizoen. Je moet met deze band namelijk iets anders rijden. Ik had dit al opgemerkt tijdens een vorige test, maar vandaag viel het me echt op. Ook de motor moet hierdoor anders afgesteld worden. Maar goed, we zullen zien hoeveel ruimte er nog is voor verbetering. Maar in mijn ogen is er nog veel te doen op dit gebied en daar hadden we vandaag simpelweg geen tijd voor. Dan zijn er nog een aantal andere verschillende dingen die we willen proberen. Maar de band zal deze drie dagen een cruciaal aspect zijn om aan te werken, want het zal het verschil maken.”

Dovizioso liet tevens weten dat Ducati in tegenstelling tot de voorgaande testen, eind vorig jaar in Valencia en Jerez, tijdens deze test in Sepang alleen maar het nieuwe 2020 chassis beschikbaar heeft.

Andrea Dovizioso: “We hebben hier geen chassis van vorig jaar, we hebben een beslissing genomen. We hebben wat we hebben – en we moeten er zo goed mogelijk gebruik van maken. Zoals ik al zei, is er veel te doen met de banden en de verschillende onderdelen die we moeten proberen. Niets groots, maar als we de juiste keuzes maken en alles op een rijtje zetten, kunnen we een heleboel verbeteren. Wat het chassis betreft, er was duidelijk geen alternatief en het zijn kleine verbeteringen. Maar zoals altijd, als je een ander chassis kiest – en dat is heel anders – moet je er in eerste instantie meer over te weten zien te komen. Sommige dingen begrijp je meteen, maar daarna kan het nog beter. Soms is het groot, soms klein. Maar er was geen alternatief en geen reden om niet voor het nieuwe chassis te kiezen.”

En de nieuwe motor?

Andrea Dovizioso: “De nieuwe motor is goed, maar ik heb niet met andere coureurs samen gereden om het tot in detail te begrijpen. Maar het is niet zo dat je van het ene op het andere jaar veel meer paardenkracht kunt hebben, vooral wij niet. Je merkt niet veel, ook omdat het verschil alleen in de vijfde en zesde versnelling merkbaar is.”

Zaterdag en zondag komen de MotoGP coureurs in Sepang opnieuw in actie. Beide dagen beginnen de sessie om 03:00 uur en eindigen deze om 11:00 uur Nederlandse tijd.

 

Handige links Official MotoGP Test Sepang:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App