Andrea Dovizioso was tot afgelopen zondag in Buriram de enige coureur die Marc Marquez nog van zijn achtste wereldtitel af kon houden. De Ducati Team coureur moest dan zondagmiddag wel voor de Repsol Honda Team coureur finishen, iets dat door de winst en zijn eigen vierde plaats dus niet lukte. Pijnlijk, zo liet de Italiaan na afloop van de race weten.

Al bijna drie jaar is Andrea Dovizioso de belangrijkste rivaal van Marc Marquez in de strijd voor de MotoGP wereldtitel. De afgelopen twee seizoenen lukte het de Italiaan echter niet om de Spanjaard te verslaan in deze strijd, en sinds zondagmiddag in Buriram is het ook bekend dat het ook dit seizoen wederom een te zware opgave was voor Dovi04 en zijn Ducati Team. Sterker nog, Dovizioso kan niet anders dan constateren dat het dit seizoen nog moeilijker was om de Repsol Honda Team coureur echt partij te geven.

Het feit dat Marquez dit seizoen minder fouten heeft gemaakt, op geen enkel circuit echt problemen kende en hij er mede hierdoor op elk circuit stond is volgens Dovizioso de belangrijkste reden van het succes.

Andrea Dovizioso: “Als je jezelf als doel hebt gesteld om het kampioenschap te winnen en het lukt niet dan is dat pijnlijk. Het is echter nog pijnlijker aangezien Marquez in 2019 een nog grotere kloof heeft gecreëerd dan de laatste twee seizoenen. Maar we kunnen niet anders dan hem feliciteren, hij heeft tot nu toe een ongelofelijk seizoen achter de rug. Natuurlijk stel ik mezelf regelmatig de vraag of hij te verslaan is. Weet je, het is moeilijk om Marc te verslaan, niet alleen voor mij maar voor iedereen. Je kunt vanaf het eerste jaar dat hij actief is in de MotoGP al zien dat hij heel sterk is, en afgezien van zijn snelheid is hij ook nog eens heel erg slim. Sinds dit seizoen is hij nog beter gaan begrijpen waar zijn grenzen liggen en is hij steeds beter geworden. Hij heeft de afgelopen maanden minder fouten gemaakt en in de races was hij er altijd bij, wat in het verleden niet altijd het geval was.”

Vanzelfsprekend is er dan de vraag, is de achtvoudige wereldkampioen is zijn huidige vorm wel te verslaan.

Andrea Dovizioso: “Het is erg moeilijk, maar het is niet onmogelijk, en daar werken we aan. Uiteindelijk zijn we tweede in het kampioenschap, het is het derde jaar dat we vechten voor de tweede plaats, dus we zijn de op één na beste. Dit is zeker niet ons doel, maar dit is de realiteit, dus daar moeten we blij mee zijn, en van daaruit moeten we ons verbeteren. Iedereen blijft zich ontwikkelen, en elk seizoen beginnen we allemaal weer op nul. Als we een vergelijking maken tussen dit seizoen en bijvoorbeeld vorig seizoen, dan is er veel veranderd. De snelheid van de coureurs, de motoren, de banden, dus je moet je constant aan blijven passen, elke keer is er een ander verhaal. Je moet optimistisch zijn en hard blijven werken.”

Met nog vier wedstrijden te gaan heeft Dovizioso 215 WK punten weten te scoren en bezet hij dus zoals gezegd de tweede plaats in de tussenstand. Ondanks dat Marquez (325 punten) niet meer te achterhalen is in de resterende wedstrijden heeft hij wel een marge van maar liefst 48 punten op Suzuki coureur Alex Rins (167) die de derde plaats inneemt en 52 punten op Maverick Viñales (163) die de vierde plaats inneemt en tevens na Honda, Ducati en Suzuki zorgt voor het vierde merk binnen de top vier in het kampioenschap.

 

Handige linksPTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App