Andrea Dovizioso: ‘Verkeerde keuzes gemaakt’

34
jorge-lorenzo
Jorge Lorenzo & Andrea Dovizioso - Red Bull ring | foto© Nico Schneider

Een jaar geleden wist Andrea Dovizioso de MotoGP race op de Red Bull Ring te winnen. Zondag was de Ducati coureur opnieuw de grote favoriet, echter moest hij dit keer genoegen nemen met de derde plaats achter teamgenoot Jorge Lorenzo en Marc Marquez. Na afloop van de race had de Italiaan echter een duidelijke verklaring voor zijn nederlaag.

De twee Ducati Team coureurs werden zondag voorafgaand van de MotoGP race van de eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich als de grote favorieten voor de overwinning gezien. Marc Marquez stak dan ook niet onder stoelen en banken dat Andrea Dovizioso de beste papieren had gezien zijn optredens in de trainingen en kwalificatie.

Het liep tijdens de race echter allemaal iets anders, zo verraste Marquez de Ducati coureurs door op de harde Michelin banden van start te gaan en meteen vanaf de eerste ronde volop druk uit te oefenen en vervolgens meteen een gaatje te slaan. Achter de Repsol Honda coureur moesten de twee Ducati Team coureurs vervolgens alle zeilen bijzetten om het tempo van Marquez te kunnen volgen terwijl men tegelijkertijd rekening moest houden met hun bandenslijtage.

Een iets mindere start van Dovizioso zorgde er daarnaast ook nog voor dat de Italiaan in de eerste ronde vol aan de bak moest om naar voren te komen. Na op de derde plaats aangekomen te zijn achter Marquez en teamgenoot Lorenzo bleek het erg lastig zo niet mogelijk om Lorenzo te passeren.

Deze zaken leidden er toe dat Dovizioso in het begin van de race teveel van zijn banden had geëist en op het moment dat Lorenzo het tempo opvoerde en de aansluiting wist te vinden bij Marquez af moest haken in de strijd voor de overwinning. Terwijl Lorenzo in een spannend duel Marquez wist te verslaan en er met de overwinning vandoor ging moest Dovizioso achter het tweetal genoegen nemen met de derde plaats.

Andrea Dovizioso: “Na een manoeuvre van Marc direct na de start viel ik in de eerste ronde in bocht 4 terug naar de zesde plaat. Vervolgens wist ik snel al weer een drietal plaatsen terug te winnen en kwam ik op de derde plaats te rijden achter Marc en Jorge. Marc pushte vervolgens meteen volle bak. Ondanks dat Marc hele snelle tijden liet noteren konden we redelijk bij hem in de buurt blijven, maar wat ik ook probeerde, ik kwam niet langs Jorge. Uiteindelijk kan ik niet anders dan concluderen dan mijn bandenkeuze vandaag niet de beste was (Dovizioso koos voor een medium band, Lorenzo voor een soft en Marquez voor de harde compound). Ik heb te veel van mijn achterband gevergd bij de pogingen om langs Jorge te komen. Ik was op dat moment in de race sneller maar hem inhalen lukte me niet. Uiteindelijk maakte ik ook nog een klein foutje en toen was ik de aansluiting kwijt. Ik ben dan ook best wel teleurgesteld omdat ik vandaag meer punten had kunnen behalen en weer iets in had kunnen lopen in het kampioenschap. Maar goed, dit soort dingen gebeuren in het racen en krijg je als je maar slechts twee droge sessies hebt. We hebben vandaag als team dus duidelijk een verkeerde keuze gemaakt, hier moeten we van leren voor de komende races.”

 

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl