Andrea Dovizioso kwalificeerde zich zaterdag op de Red Bull Ring als vierde voor de zondag te verrijden MotoGP race van de myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich. Na afloop tijdens de media debrief ging het gesprek echter maar kort over zijn uitstekende optreden op de baan, het verhaal ging met name over zijn beslissing om zijn aan het einde van het seizoen aflopende contract niet te verlengen en Ducati te verlaten zonder dat er sprake is van een plan B.

Vrijdag liet Ducati bij monde van Davide Tardozzi weten dat men na de twee Grand Prix weekenden op de Red Bull Ring een definitieve beslissing ging nemen over de positie van Andrea Dovizioso en de tweede rijder voor 2021 binnen het Ducati Team. Zover komt het echter niet – niet wat betreft het wel of niet van het verlengen van het contract met de 34-jarige Italiaan – want zaterdagochtend maakte Dovizioso’s manager Simone Battistella tijdens een gesprek met het Ducati management op de Red Bull Ring bekend dat Dovizioso aan het einde van dit seizoen Ducati zal verlaten en niet zal wachten op een nieuwe aanbieding.

Battistella sprak vervolgens met de Italiaanse tv-zender Sky Sport waar hij het besluit wereldkundig maakte. Niet veel later bevestigde ook Dovizioso zelf het verhaal waarna vervolgens ook Paolo Ciabatti namens Ducati het besluit bevestigde.

Dovizioso komt sinds het seizoen 2013 uit voor Ducati, wist in dienst van de Italiaanse motorenfabrikant dertien races te winnen en werd de afgelopen drie jaar telkens tweede in de eindstand van het MotoGP wereldkampioenschap achter de tot aan dit seizoen ongenaakbare Marc Marquez.

De afgelopen tijd werd het steeds duidelijker dat de onderhandelingen over een nieuw contract voor de komende jaren niet geheel vlekkeloos verliepen, al enige keren afgebroken werden en steeds maar weer op de lange baan geschoven werden. Wat de precieze redenen hiervoor zijn is tot op dit moment altijd nog binnenskamers gebleven maar het moge duidelijk zijn dat er twee belangrijke knelpunten waren. Aan de ene kant de moeizame relatie die Dovizioso onderhoudt met Ducati Corse General manager Gigi Dall’Igna en aan de andere kant het financiële gedeelte van het nieuwe te tekenen contract. Hierbij speelt zeker de kwestie Jorge Lorenzo een belangrijke rol. De Spanjaard werd destijds voor een mega-salaris naar Ducati gehaald terwijl Dovizioso het met een schijntje van dat bedrag moest doen. Na een jaar werd Dovi’s salaris – terwijl hij in het eerste jaar van Lorenzo veel beter presteerde – weliswaar iets verhoogd maar nog steeds was het aanzienlijk minder.

Terwijl Lorenzo na twee seizoenen vertrok, Ducati koos voor de veel goedkopere Danilo Petrucci als Dovizioso’s nieuwe teamgenoot bleef Dovi loyaal aan zijn huidige werkgever. Inmiddels mag Petrucci aan het einde van het huidige seizoen ook weer plaats maken voor de komst van Jack Miller en begon Dovizioso’s zijn manager de onderhandelingen over een nieuw contract voor na dit seizoen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande economische tegenslagen voor Ducati werd er meteen al gezegd dat de nieuwe Ducati contracten fors aangepast dienden te worden, met andere woorden….Dovizioso zou weer de klos zijn en opnieuw – dit keer niet vanwege een veel te dure andere rijder – flink in moeten leveren. Dit alles samen met de interne strubbelingen hebben ervoor gezorgd dat de maat nu vol is voor de gevoelsmens Dovizioso. Met andere woorden, het niet gewaardeerd worden, het steeds maar weer gekleineerd en niet serieus genomen worden is teveel geworden voor de drievoudig MotoGP runner-up. Of zoals voormalig Ducati MotoGP coureur het zaterdagmiddag na het horen van het nieuws zo mooi verwoordde door een flinke sneer te geven naar zijn voormalige werkgever.

Casey Stoner: “Ik geloof het niet dat Ducati het zich kan veroorloven om iemand als Dovizioso te verliezen. Ik denk dat ze zich op een gegeven moment moeten realiseren dat het de coureur is, niet de windtunnels die de resultaten boeken, dus luister naar hen.”

Uitgerekend op het circuit waar Ducati alle MotoGP races sinds de terugkeer in het MotoGP wereldkampioenschap in 2016 heeft gewonnen en waar Dovizioso er twee van voor zijn rekening nam (2017 en 2019) hakte Dovizioso zelf de knoop door. Veel hinder leek de Italiaan er echter niet van te hebben want na een zeer spannende kwalificatie eiste Dovizioso de vierde startplaats voor zich op. Een uitstekende uitgangspositie voor de race van zondag, al ging het gesprek na afloop tijdens de media-debrief daar maar kort over.

Natuurlijk ging het hoofdzakelijk over zijn besluit om Ducati aan het einde van het seizoen te verlaten, een besluit dat voor velen toch nog als een behoorlijke verrassing kwam. Vele vragen werden er op de Ducati coureur afgevuurd, maar ondanks dit wilde de Italiaan niet ingaan op de details, al gaf hij wel toe dat hij tot zijn besluit was gekomen om zich de rest van het seizoen volledig op het racen te kunnen concentreren.

Andrea Dovizioso: “Het enige wat ik erover kan en wil zeggen is dat het voor mij beter was om nu een beslissing te nemen en mezelf op het racen te concentreren dan nog langer wachten en die onzekerheid met me mee te dragen. We zijn in Oostenrijk, dit is voor ons een heel goed circuit en we hebben laten zien dat we snel zijn. Deze twee races moeten we maximaal zien te scoren. Voor ons wat het nu het juiste moment om een beslissing te nemen. Dat is het. Zoals je weet is het een lastige en complexe situatie en het is belangrijk om juist nu de rust binnen te team te bewaren en me volledig te kunnen richten op het kampioenschap. In deze sport moet je je volledig op het racen kunnen richten, moet je daarnaast ook nadenken over je toekomst dan leidt dat alleen maar af en kun je simpelweg niet maximaal presteren. Ik heb dat gemerkt tijdens de eerste drie races van het seizoen, en dat moeten we zien te voorkomen. Vanaf nu kan ik me weer concentreren op het racen, want laten we eerlijk zijn, MotoGP coureurs zijn ook maar mensen. De beslissing om Ducati aan het einde van het seizoen te verlaten heeft te maken met de situatie. Het was aan mij om te beslissen en zo de focus weer op het rijden te kunnen leggen. Ik heb geen plan B, maar in de racerij kan er veel gebeuren. Op dit moment heb ik echt nog geen idee wat ik in 2021 ga doen.”

Ondanks dat het een bijzonder seizoen is, de titelverdediger er niet bij is, Dovizioso na drie verreden races met 31 punten de vierde plaats inneemt in de tussenstand van het kampioenschap, slechts 28 punten achterstand heeft op leider Maverick Viñales en de komende Grand Prix weekenden verreden worden op circuits waar de Ducati altijd in goeden doen is geweest is de Italiaan zeker nog niet kansloos voor de titel. Mocht Dovizioso na drie keer tweede aan het einde van het seizoen dan eindelijk de felbegeerde wereldtitel winnen dan kan 2021zomaar een seizoen worden zonder een titelverdediger……..dat zal toch niet gaan gebeuren?

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App