Als Andrea Iannone de klok terug kon draaien dan zou hij – met de kennis van nu – aan het einde van het seizoen 2016 Ducati niet hebben verlaten. Deze onthulling deed de momenteel vanwege dopingperikelen geschorste Andre Iannone tijdens een Instagram Live gesprek met Max Biaggi.

Andrea Iannone maakte in 2013 zijn debuut in de MotoGP klasse. De eerste twee seizoenen verscheen hij aan de start in de kleuren van Pramac Racing om vervolgens in 2015 de overstap te maken naar het officiële Ducati Team waar hij de teamgenoot werd van Andrea Dovizioso.

Meteen tijdens zijn eerste race als Ducati fabriekscoureur op het Loisal International Circuit scoorde Iannone zijn eerste podium klassering, wist hij in hetzelfde jaar tijdens de Italiaanse Grand Prix zijn eerste MotoGP pole te scoren en stond hij na afloop van het seizoen als vijfde geklasseerd in het eindklassement, zijn beste prestatie op dat moment en tot op heden.

Na drie podium klasseringen in 2015 begon Iannone ook in 2016 sterk aan het seizoen en wist hij tijdens de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring zijn eerste MotoGP overwinning te scoren en tevens de eerste voor Ducati sinds Casey Stoner (Australië 2010).

Na het behalen van zijn eerste MotoGP zege ontstond er echter binnen het Ducati Team de nodige onrust toen bekend werd dat Jorge Lorenzo een contract getekend had bij Ducati om vanaf het seizoen 2017 het Ducati Team te komen versterken. Dat Dovizioso en Iannone op dat moment al niet meer de beste ‘vrienden’ waren was wel duidelijk (denk aan de crash in Argentinië waar Iannone destijds Dovizioso onderuit reed en daarmee Ducati een zo goed als zekere dubbele podiumfinish door de neus boorde). Ducati trok na het aantrekken van Lorenzo geen partij en liet zowel Dovizioso als ook Iannone lange tijd in het ongewisse wie voor 2017 plaats moest maken voor Lorenzo.

Iannone besloot vervolgens eieren voor zijn geld te kiezen door het team te verlaten en een tweejarig contract te tekenen voor Suzuki. Na twee seizoenen en een teleurstellende dertiende en tiende plaats in de eindstand van het kampioenschap verliet Iannone Suzuki weer om te kiezen voor Aprilia. Het verhaal is duidelijk, terwijl Dovizioso de afgelopen seizoenen de ene na de andere overwinning wist te behalen (in totaal 13 stuks tot op heden) heeft Iannone sindsdien geen enkele race meer weten te winnen.

In deze tijd zonder races vanwege de coronacrisis – Iannone mag los daarvan sowieso niet deelnemen aan races vanwege een schorsing – worden er vele initiatieven ontplooid waaronder vele Instagram live chats. Met name door een aantal bekende sporters en tv-presentatoren in Italië en Spanje zijn hier dagelijks druk mee waaronder voormalige MotoGP-ster Max Biaggi.

Eén van de sterren waarmee Biaggi te zien en te horen was op Instagram was niemand minder dan Iannone. Biaggi stelde zijn landgenoot verschillende vragen waaronder een vraag welke beslissing Iannone gedurende zijn MotoGP carrière – met de wetenschap van nu – terug zou willen draaien.

Andrea Iannone: “Achteraf gezien zijn er altijd wel dingen die zou willen veranderen of terug willen draaien. In mijn geval; ik had Ducati aan het einde van het seizoen 2016 niet moeten verlaten. De seizoenen 2015 en 2016 waren heel goed voor me. Vooral de Ducati was een indrukwekkende machine met name bij het accelereren en het remmen terwijl deze bij het ingaan van de bocht daarentegen het nodige mistte. Ik ben overgestapt op Suzuki en vond daar het tegenovergestelde. Op dit moment ben ik in dienst bij Aprilia, ik voel me goed bij het team en ik ben ervan overtuigd dat ik echt goed werk kan leveren. Het hele bedrijf is veel gegroeid en het feit dat we nu even geen races hebben zal Aprilia de tijd geven om de GP2020 nog verder te verbeteren.”

Ter afsluiting van het gesprek kreeg Biaggi nog iets minder goed nieuws te horen van zijn landgenoot die momenteel nog steeds in afwachting is van een uitspraak betreffende zijn schorsing.

Andrea Iannone: “Sorry Max, mijn broer Angelo was destijds een groot fan van jou, maar ik was het niet! Toen ik zelf begon te racen, was ik zeven jaar oud en Rossi won destijds zijn eerste titel in de 125cc, hij was mijn idool!!.”

In het gesprek sprak Iannone met geen woord over zijn schorsing vanwege een positieve dopingtest na afloop van de Maleisische Grand Prix in 2019. Na een onlangs gehouden hoorzitting is Iannone op dit moment in afwachting van een uitspraak. Deze uitspraak wordt één deze dagen verwacht waarbij de straf kan variëren van een volledige vrijspraak tot een maandenlange schorsing.

 


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App