Andrea Iannone heeft opnieuw slecht nieuws te horen gekregen. Nadat hij in november bij een dopingtest tijdens de Maleisische Grand Prix positief was bevonden, en aan de hand daarvan al voorlopig geschorst werd, bleek afgelopen maandag ook de B-staal positief.

Het nieuws sloeg 17 december in als een bom toen bekend werd dat Andrea Iannone bij een reguliere dopingtest positief was bevonden en door de FIM voorlopig geschorst werd. Iannone zelf beweerde meteen dat hij zich van geen kwaad bewust was en onschuldig was.

Lees ook: Andrea Iannone: Positieve dopingtest en voorlopig geschorst
Lees ook: Andrea Iannone ‘verrast’ door positieve dopingtest
Lees ook: Andrea Iannone voorlopig geschorst: Hoe nu verder?
Lees ook: Aprilia wijst Bradley Smith aan als mogelijk vervanger Andrea Iannone

De Italiaan besloot dan ook meteen een contra contra-expertise aan te vragen. Deze contra expertise vond afgelopen maandag plaats en inmiddels is bekend dat er ook in deze zogenaamde B-staal hetzelfde verboden spierversterkende middel is aangetroffen. Het onderzoek bevestigde nogmaals de aanwezigheid van Drostanolone in de urine van Andrea Iannone.

De advocaten van de 30-jarige Italiaan hebben dit nieuws donderdag 09 januari aan het Italiaanse La Gazzetta dello Sport bevestigd.

Advocaat Antonio De Rensis: “De contra-expertise bevestigt de aanwezigheid van metabolieten, een hoeveelheid die gelijk aan 1150 nanogram per milliliter die tijdens de eerste test gevonden zijn, een hele kleine hoeveelheid dus. Er moet daarbij wel opgemerkt worden dat de coureur voorafgaand aan de dopingtest meer dan een maand in Azië verbleef en dat de test werd uitgevoerd direct na afloop van de MotoGP race. Hierdoor kan er sprake zijn van een erg geconcentreerde urinestaal vanwege het grote vochtverlies (zweten). Het klopt dat, gezien deze klein hoeveelheid, ons vermoeden blijft bestaan dat de aanwezigheid van de verboden stof verband houdt met de voeding die Iannone tot zich genomen heeft. In onze eerste officiële communicatie zullen we beginnen met Iannone’s onschuld te bewijzen.”

Ook Iannone zelf heeft inmiddels gereageerd op deze voor hem hele vervelende zaak, een reactie waarin hij aangeeft onschuldig te zijn.

Andrea Iannone: “Ik werk niet aan een plan B. Het belangrijkste is om snel te zijn met Aprilia. Motorracen is mijn leven. Ik ben niet zo dom om dit te riskeren voor andere dingen of recente gebeurtenissen.”

De 30-jarige Italiaan wil geen aandacht besteden aan alle negatieve reacties en blijft zichzelf zien als een MotoGP-coureur en niet als een persoonlijkheid op de rode loper:

Andrea Iannone: “Als mensen over Iannone willen praten, laat ze dan over Iannone praten. Als je een zuiver geweten hebt, kunnen ze je bekritiseren wat en waar ze maar willen. Ik heb niet het gevoel dat ik gebrandmerkt ben. Ik voel me een coureur, voor mezelf en voor anderen.”

De verdediging van Andrea Iannone zal nu de Internationale Tuchtcommissie moeten overtuigen van de goede trouw van de coureur. Vervolgens zal dezelfde tuchtcommissie binnen 45 dagen na dit verhaal een vonnis moeten uitspreken. De verliezende partij kan vervolgens nog in beroep gaan bij het Tas (Hof van Arbitrage voor de Sport) in Lausanne.

Hoe dan ook, het zal een lastig verhaal – zo niet onmogelijk – verhaal worden voor Iannone om er tijdens de eerste Official MotoGP Test – begin februari in Sepang – bij te zijn. Het doel voor zowel Iannone als ook Aprilia is om de delicate kwestie op te lossen voor aanvang van de Grand Prix van Qatar (06-08 maart). Of dit haalbaar is zal de komende tijd moeten blijken, volgens de deskundigen is het een zeer optimistische prognose.

De FIM zal gezien het resultaat van de B-staal de voorlopige schorsing hoe dan ook omzetten in een definitieve schorsing. Hoe lang deze schorsing zal zijn, geen idee en dat is ook deels afhankelijk van wat de verdediging de komende tijd aan zal dragen. Aan de hand hiervan kan het verschillen van een schorsing van minimaal drie maanden en maximaal vier jaar. De maximale schorsing kan echter alleen maar opgelegd worden indien er vastgesteld kan worden dat er sprake is van opzet en de fraude.

 


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek of door onderstaande QR-code te scannen.* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App