Sky VR46 coureur Andrea Migno heeft op het circuit van Mugello zijn eerste Grand Prix zege uit zijn carrière gepakt. In een traditioneel slipstreamgevecht in de Toscaanse heuvels bleef hij Fabio DiGiannantonio en Juanfran Guevara voor. Bo Bendsneyder kwam na een sterke race als twaalfde over de streep. 

Net als voorgaande jaren stond de Grand Prix van Italië op het circuit van Mugello garant voor een groot spektakel vanaf de start tot finish met een groep van bijna 25 coureurs die streden voor de overwinning. Op het lange recht stuk bracht het slipstream-gevecht elke ronde een andere coureur naar de leiding van de wedstrijd, waarbij vooral Fenati, Mir, DiGiannantonio, Binder en Martinez de dienst uitmaakten.

Andrea Migno kwam lange tijd niet in het verhaal voor, maar gaandeweg de race kwam de Italiaanse protegé van Valentino Rossi steeds verder naar voren. In de laatste ronde greep de KTM coureur de leiding in handen en ondanks grote druk van de achtervolgers gaf hij dit niet meer uit handen. Met een klein verschil kwam hij als leider de laatste bocht uit en bleef Fabio DiGiannantonio nipt voor.

Juanfran Guevara kende eveneens een moeilijke race, waarbij hij meerdere touches te verduren kreeg, maar met een verbogen koppelingsbeschermer als teken van de harde strijd sleepte hij toch een eerste podiumplaats uit zijn carrière uit het vuur.

Leider in het kampioenschap Joan Mir was ook lange tijd voorin te vinden, maar de Leopard Honda-coureur kon de mars naar het podium niet vasthouden. Hij kwam uiteindelijk vlak achter Darryn Binder, Aron Canet en John McPhee als zevende over de streep. Romano Fenati kwam na een sterke openingsfase nog meer tekort op de finish waardoor hij de Italiaanse grand prix pas afsloot als dertiende.

Daarmee eindigde de Italiaan één plaats achter Bo Bendsneyder die een sterke race liet zien. De Rotterdammer kwam vanaf zijn negende startplaats als tiende door na de eerste ronde. Hij kon daarna enkele plaatsen goed maken, maar zakte halverwege de race toch enkele plaatsen terug tot buiten de punten. In de slotfase hield Bendsneyder zijn hoofd echter koel en met een sterke laatste ronde leek hij op weg naar de tiende positie. Op de streep zag hij echter nog Nicolo Bulega en Enea Bastianini voorbij komen, waardoor er voor hem een twaalfde plaats was weggelegd.

Livio Loi kende vanaf zijn teleurstellende startpositie eveneens geen goede race. De Belg kon de aansluiting met de grote groep net niet maken en kwam na een eenzame wedstrijd als 23e over de streep.

Reactie (audio) Bo Bendsneyder direct na afloop van de race:

 

Tussenstand kampioenschap
In het kampioenschap houdt Joan Mir de leiding stevig in handen. Aron Canet pakt wel enkele punten terug en schuift op naar de tweede plaats met 34 punten achterstand. Ook Fabio DiGiannantonio komt wat dichterbij door zijn tweede plaats en op 37 punten achterstand komt hij naar de derde plaats. Fenati zakt van plaats twee naar vier en kijkt tegen een achterstand van 40 punten aan. Bo Bendsneyder schuift met zestien punten op naar de vijftiende plaats in het kampioenschap en gaat Loi voorbij, die nu op de zestiende plaats staat met vijftien punten.

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag