Andrew Irwin wint BSB seizoensopener op Donington Park, 1-2 voor nieuwe Honda

407
BSB race 1 op Donington Park, precies zoals de top drie er uiteindelijk ook uitzag: Andrew Irwin voor Glenn Irwin (beide Honda) en Josh Brookes (Ducati) | foto© Ian Ward

Andrew Irwin heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van 2020 gewonnen op Donington Park. In een zeer spannende race was de Noord-Ier tot de laatste meters in duel voor de overwinning met niemand minder dan oudere broer en Honda teamgenoot Glenn Irwin, Josh Brookes finishte als derde. Ook kwamen er Nederlanders in actie in de British Supersport klasse.

De MotoGP en WorldSBK kampioenschappen zijn al enige weken geleden hervat en dit weekend vindt dan eindelijk ook het eerste raceweekend van het Bennetts British Superbike Championship van 2020 plaats. Het kampioenschap zal worden gehouden over zes raceweekenden met daarin telkens drie British Superbike races.

De seizoensopener wordt dit weekend op Donington Park gehouden in de ‘national’ variant en helaas, in tegenstelling zoals eerst het geval zou zijn, mag er nog geen publiek bij aanwezig zijn. De overheid heeft besloten dat alle kampioenschappen met een A-status, zoals Formule 1 maar dus schijnbaar ook het British Superbike kampioenschap, geen toeschouwers mogen toelaten. Wel is er in Groot-Britannië al publiek welkom bij club races en kleinere evenementen op de vele circuits aldaar.

British Superbike race 1
Zaterdagmiddag om 17:30 uur lokale tijd, 18:30 uur Nederlandse tijd ging dan eindelijk de eerste British Superbike race van 2020 van start. De fans en coureurs hebben lang moeten wachten want hun laatste race was halverwege oktober 2019 op Brands Hatch.

Jason O’Halloran vertrok vanaf pole position voor ex-MotoGP coureur Héctor Barberá en Kyle Ryde maar het waren al gauw de Honda coureurs Glenn Irwin en Andrew Irwin – broertjes en dit jaar samen rijdend voor het officiële Honda team op de nieuwe CBR1000RR-R Fireblade – die samen met PBM Ducati coureurs Josh Brookes en Christian Iddon weg wisten te rijden van de achtervolging. Zowel Barberá (OMG Racing BMW) en Ryde (Buildbase Suzuki) moesten de strijd al gauw opgeven vanwege technische problemen. Vroege crashes waren er al voor titelkandidaat Danny Buchan en de goed gekwalificeerde Joe Francis.

Het was een fascinerende race waarbij de beslissing uiteindelijk zou vallen tussen de gebroeders Irwin op de gloednieuwe Honda Fireblade en vicekampioen Brookes op de Ducati Panigale V4R. Er werden een aantal messcherpe maar keurige inhaalacties ingezet door alle drie coureurs waarbij de Honda coureurs richting het einde van de race Brookes achter zich wisten te houden.

De race ging tussen Glenn en Andrew Irwin op de Honda’s en het was nagelbijten in de pitbox van het team waarbij Andrew uiteindelijk aan het langste eind trok en de eerste BSB race van 2020 wist te winnen, de tweede overwinning van zijn carrière. Glenn Irwin werd tweede en Josh Brookes kwam niet ver daarachter als derde over de finish. Christian Iddon werd vierde op de Ducati voor merkgenoot Tommy Bridewell met OMG Racing BMW coureur daarachter op P6. Verder maakten Yamaha coureurs Tarran Mackenzie en Jason O’Halloran, Ryan Vickers en Lee Jackson de top tien compleet.

British Supersport sprint race
Net als voorgaande jaren zijn de Nederlanders te vinden in de British Supersport klasse. Tomas de Vries en Jorel Boerboom rijden net zoals vorig seizoen mee in het GP2 klassement, een op de Moto2 gebaseerde klasse met prototype chassis en een apart kampioenschap binnen het British Supersport kampioenschap. Een nieuwe naam dit jaar in het British Supersport klasse is de vanuit het World Supersport kampioenschap overgekomen Rob Hartog. De voormalig Europees Supersport kampioen heeft de overstap gemaakt van Kawasaki naar MV Agusta en rijdt voor het Bike Devil Racing team.

Hartog kwalificeerde zich als vijftiende en kwam in de race uiteindelijk als zeventiende over de streep, Boerboom kon in de kwalificatie geen rondetijd neerzetten vanwege een mechanisch probleem maar finishte de race als zestiende, De Vries wist een 24e startplaats om te zetten naar een 19e positie over de eindstreep.

Zondag wordt er uiteraard weer geracet op Donington Park met onder andere twee British Superbike races en de tweede race voor de British Supersport klasse.

Handige links British Superbikes Donington Park- 01- 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.