Niccolò Antonelli heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op het TT Circuit Assen. De Italiaan maakte op het allerlaatste moment van de sessie optimaal gebruik van een slipstream en reed daarmee de snelste tijd voor Kaito Toba en Tony Arbolino. Nederlander Ryan van de Lagemaat kwalificeerde zich als 29e

Zaterdagmiddag om 12:35 uur gingen de lichten op groen voor de kwalificatie van de Moto3 klasse op het TT Circuit Assen. De omstandigheden waren nagenoeg perfect met een zeer felle zon, blauwe hemel en temperaturen richting de 30°C.

Q1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start en deze eerste kwalificatie. De snelste vier coureurs mochten verder naar Qualifying 2, voor de rest was hun startplaats op de grid hiermee beslist.

Het was zichtbaar dat enkele teamgenoten elkaar besloten te helpen door samen de baan op te gaan en om beurten gebruik te maken van de slipstream.

Voor John McPhee ging het al in zijn tweede ronde op snelheid mis bij het ingaan van Mandeveen. De Schotse coureur verloor de voorkant van zijn Honda en schoof onderuit. Hij kon de machine oppakken en terugkeren naar de pitbox, echter moesten er flink wat reparaties uitgevoerd worden door het Petronas Sprinta team voordat hij de baan weer op kon.

Na de eerste run had Alonso López de snelste rondetijd in handen voor landgenoten Jaume Masia en Albert Arenas. De coureurs kwamen naar binnen voor een nieuwe achterband om daarmee vervolgens een aanval te plaatsen op de snelste rondetijd.

Ondanks dat het TT Circuit Assen ruim 4,5 kilometer lang is reden de zestien deelnemende coureurs in deze sessie in de slotfase van de sessie allemaal dicht bij elkaar. Zoals gebruikelijk was het aftasten en probeerden ze zich allemaal zo goed mogelijk te positioneren om optimaal gebruik te kunnen maken van een slipstream.

Uiteindelijk reed Lorenzo Dalla Porta met een 1’41.652 de snelste rondetijd voor Leopard Racing teamgenoot Marcos Ramirez. Alonso López en Can Öncü maakten de top tien compleet waardoor zij verder mochten naar Q2. De vijfde tijd werd gereden door Jaume Masia wat hem een negentiende startplaats op de grid oplevert, daarachter eindigden Albert Arenas, Andrea Migno, John McPhee, Dennis Foggia en Makar Yurchenko deze sessie in de top tien. De Nederlandse wild-card Ryan van de Lagemaat reed de vijftiende tijd en hield Kömmerling Gresini coureur Riccardo Rossi daarmee achter zich. Doordat Tom Booth-amos een penalty heeft ontvangen van 12 plaatsen mag de Qnium Racing coureur zondagochtend starten vanaf de 28e plaats.

Deze Tom Booth-amos kwam aan het einde van de sessie nog ten val. Bij het uitkomen van de Geert Timmer bocht raakte hij het achterwiel van Masia waardoor hij een crash niet meer kon voorkomen.

Q2
Volgens John McPhee, die door zijn crash niet verder kon naar Q2, begon de wind wat meer op te steken en waren er in de Zuidlus af en toe wat windvlagen te voelen. Verder waren de omstandigheden zeer goed volgens de Schot.

Kaito Toba begon zeer sterk aan de sessie en wist uiteindelijk na een goede reeks ronden de voorlopig snelste ronde te rijden, ruim een halve seconde sneller dan landgenoot Tatsuki Suzuki en Raúl Fernández. Met minder dan vijf minuten op de klok kwamen de coureurs binnen voor een snelle bandenwissel waarna ze vrijwel meteen de baan weer op gingen.

Het zou uitkomen op de allerlaatste seconden van de sessie. De coureurs reden in een grote groep waarin Antonelli zich perfect gepositioneerd had. In het gedeelte van Duikersloot richting de GT had de Italiaan een slipstream waardoor hij uiteindelijk met een 1’41.232 de snelste rondetijd wist te rijden en zodoende pole position in de wacht had gesleept. Anderhalve tiende daarachter was Toba verwezen naar de tweede positie met Arbolino op de derde plaats. Tatsuki Suzuki kwalificeerde zich als vierde voor Celestino Vietti en Ai Ogura, verder maakten Jakub Kornfeil, Lorenzo Dalla Porta, Aron Canet en Gabriel Rodrigo de top tien compleet. Rodrigo zal echter zes plaatsen naar achteren worden gezet vanwege zijn opgelopen penalty in Barcelona.

De Moto3 race op het TT Circuit Assen over 22 ronden gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App