Niccolò Antonelli heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position geclaimd op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Achter de Italiaan noteerden Raúl Fernández en Gabriel Rodrigo de tweede en derde rondetijd. 

Zaterdag om 12:35 uur lokale tijd, 19:35 uur Nederlandse tijd waren dan eindelijk de eerste motoren te zien op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. De derde vrije trainingen voor alle drie klassen werden afgelast door de hevige regenval in combinatie met onweer en veel bliksem. Na het middaguur werden de omstandigheden langzaam maar zeker beter waardoor de coureurs hun kwalificatie konden gaan rijden. Wel moest dit nog gebeuren op een behoorlijk natte baan maar de regenval was nagenoeg gestopt.

Q1
De coureurs die na de twee vrije trainingen op vrijdag buiten de top veertien stonden geklasseerd kregen een laatste kans om alsnog deel te kunnen nemen aan Qualifying 2. Dat de omstandigheden verre van ideaal waren bleek wel doordat er meerdere crashes te zien waren. Filip Salac was de eerste ongelukkige ter hoogte van bocht 1 maar hij kon zijn KTM al gauw weer oppakken. Vicente Perez kwam vervolgens veel harder ten val bij het uitkomen van bocht 15. Door middel van een high-sider werd de Spanjaard hard op het asfalt gesmeten waarna hij op een brancard werd afgevoerd en naar het medical centre werd gebracht. Het leek erop dat hij zijn sleutelbeen had gebroken. Daarna waren er crashes voor Tom Booth-amos in bocht 9, Darryn Binder in bocht 13 en Kaito Toba ook in bocht 9. De Japanner, winnaar van de eerste race van het seizoen in Qatar, leek zichzelf hierbij ook behoorlijk bezeerd te hebben.

Vanaf de start van de sessie was het meteen Binder die liet zien dat hij comfortabel was op het gladde en hobbelige Amerikaanse asfalt. De Zuid-Afrikaan reed met een 2’33.777 de snelste rondetijd voor Jaume Masia, Raúl Fernández en Marcos Ramirez. Deze vier coureurs mochten daardoor verder naar Q2 om een poging te wagen voor pole postion. De vijfde rondetijd werd gereden door Ai Ogura die daardoor vanaf de negentiende positie mag starten met achter hem Can Öncü, Celestino Vietti, Makar Yurchenko, Tom Booth-amos en Kaito Toba in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de snelste achttien Moto3 coureurs om het uit te vechten voor pole position. De zon kwam langzaam maar zeker achter de wolken vandaan en liet zich wat meer zien.

Dat Darryn Binder al deel had genomen aan de eerste vijftien minuten durende kwalificatiesessie leek hem vruchten af te werpen in deze tweede kwalificatie. De Zuid-Afrikaan had het tempo meteen te pakken en wist de concurrentie in de beginfase van deze sessie ver achter zich te laten.

Naarmate de overige coureurs ook meer gewend raakten aan het circuit werden de tijden steeds scherper. Tot aan de laatste seconden van de sessie waren er meerdere gegadigden voor pole position maar uiteindelijk sloeg Niccolò Antonelli op het juiste moment toe en reed de Italiaan met een 2’31.346 de snelste rondetijd. Een halve secone achter de Italiaanse poleman noteerde Raúl Fernández de tweede rondetijd waar de Spanjaard zichtbaar heel blij mee was. Gabriel Rodrigo klokte de derde rondetijd en maakt daarmee de eerste startrij voor zondag compleet, verder stonden Jaume Masia, Darryn Binder, Aron Canet, Tatsuki Suzuki, John McPhee, Alonso López en Marcos Ramirez in de top tien geklasseerd.

Crashes waren er in deze sessie voor Masaki en Canet in bocht 7, Dalla Porta kwam ten val in bocht 11.

De Moto3 race op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten gaat zondag om 18:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App