Met slechts 64 behaalde WK punten en de achtste en laatste plaats in strijd voor de constructeurstitel kende Aprilia een teleurstellend verlopen MotoGP seizoen. Ondanks deze tegenvaller is de Italiaanse motorenfabrikant positief gestemd voor 2018.

Aprilia begon afgelopen sterk aan haar derde seizoen in de MotoGP klasse. Nieuwkomer Aleix Espargaró wist meteen tijdens de eerste wedstrijd in Qatar een zesde plaats te scoren, een evenaring van de beste klassering voor het Italiaanse motormerk in de koningsklasse (Colin Edwards 2003). Tijdens de overige zeventien wedstrijden bleven de prestaties echter ver achter bij de verwachtingen.

Espargaró werd, naast een aantal crashes en een blessure, veelvuldig geplaagd door mechanische problemen terwijl Sam Lowes tijdens zijn eerste seizoen in de koningsklasse de nodige aanpassingsproblemen kende en met een veertiende plaats in Le Mans en een dertiende plaats in Motegi slecht twee keer in de punten wist te eindigen. Met in totaal slecht 64 gescoorde WK punten eindigde Aprilia dan ook slechts als achtste en laatste in de stand voor de constructeurstitel – vijf punten achter MotoGP debutant KTM en met maar liefst 37 punten minder dan in 2016.

Romano Albesiano, binnen Aprilia verantwoordelijk voor de MotoGP activiteiten, liet onlangs weten dat men absoluut niet tevreden kan zijn met de in 2017 behaalde resultaten:

“Wat snelheid betreft was 2017 een positief seizoen. We hadden vooraf zelfs niet verwacht dat we dit niveau zouden halen. Het verschil tussen onze twee rijders was echter gewoon te groot, Aleix heeft dit jaar een aantal fantastische prestaties weten te behalen, dit in tegenstelling tot Sam die duidelijk heel veel moeite had zich aan te passen. Wat betreft de ontwikkeling van de motor zijn we tevreden, we hebben laten zien dat de Aprilia zich, wat snelheid betreft, kan meten met de topmachines in het veld. Ons probleem was echter vaak dat we in het tweede deel van de race makkelijker hadden dan in de beginfase. We hebben echter inmiddels geleerd hoe we de machine beter kunnen laten werken tijdens de eerste ronden. Constanter worden en minder fouten maken is dan ook het doel voor 2018. Hier ligt ook duidelijk een taak voor de coureurs, ook zij zullen constanter moeten presteren. Als we terugkijken op het seizoen dan kunnen we niets anders zeggen dan dat het behalen van slechts 64 punten teleurstellend is. Echter aan de andere kant mogen we ook blij zijn, en zo voelen we ons bij Aprilia ook; tevreden en positief gestemd voor 2018.”

Gedurende het seizoen nam Aprilia al de beslissing om, ondanks een nog doorlopend contract, na één seizoen afscheid te nemen van Lowes. Als vervanger voor Lowes, die in 2018 terug zal keren naar de Moto2 klasse, werd zijn landgenoot Scott Redding aangetrokken.

De van Pramac Racing overgekomen Redding zal komend seizoen samen met Aleix Espargaró het Aprilia Racing Team Gresini vormen waarbij het tweetal een duidelijke opdracht mee zal krijgen; constanter en beter presteren dan afgelopen seizoen.