Tony Arbolino heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op het Autodromo del Mugello de snelste rondetijd gereden en daarmee pole position behaald. Op het Italiaanse circuit was de Italiaan in de slotfase overtuigend het snelst voor Gabriel Rodrigo en Lorenzo Dalla Porta.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur gingen de lichten op groen voor de eerste kwalificatiesessie van de Moto3 klasse op het Autodromo del Mugello in Italië. De omstandigheden waren nog steeds zeer gunstig met een buitentemperatuur rond de 25°C en een fel schijnende zon boven het Toscaanse circuit.

Q1
De coureurs die na de eerste drie vrije trainingen buiten de top veertien stonden geklasseerd kregen een laatste kans om een plaats in Qualifying 2 te bemachtigen. De snelste vier coureurs in deze sessie mochten verder naar Q2, voor de rest zou het hun startplaats zijn voor de race op zondag.

Het was duidelijk dat de coureurs graag een slipstream wilden hebben op dit circuit. Bij het uitrijden van de pitstraat reed een groot deel zeer langzaam om te wachten op één van de snellere coureurs. Ook op het circuit bleven veel coureurs wachten op de ideale positie achter een snelle coureur, echter zorgde dit voor veel gevaar vanwege de grote snelheidsverschillen.

De reden dat de Moto3 kwalificatie dit jaar is opgedeeld in twee sessies, is om deze taferelen te voorkomen. Race Direction had er genoeg van om een groot deel van de deelnemers constant een penalty te moeten geven voor het langzaam rijden op de racelijn maar in deze sessie leek het zoals vanouds.

Dankzij een goede strategie had Raúl Fernandez uiteindelijk een vrije baan voor zich en kon hij in z’n eentje een snelle rondetijd rijden. Met een 1’57.792 was de Spanjaard het snelst voor Marcos Ramirez, Darryn Binder en Andrea Migno die zich goed positioneerde achter Fernández. Deze vier coureurs mochten verder naar Q2 om daar te strijden voor pole position.

Ayumu Sasaki klokte de vijfde rondetijd wat hem een negentiende startplaats oplevert met daarachter Jakub Kornfeil, Kazuki Masaki, Albert Arenas, Makar Yurchenko en Can Öncü in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto3 coureurs om uit te maken wie er zondagochtend vanaf pole position mag starten op het heuvelachtige Mugello in Toscane. Opvallend was dat Sic58 Squadra Corse coureurs Tatsuki Suzuki en Niccolò Antonelli enkele seconden te vroeg de baan op gingen toen de lichten nog op rood stonden en de pitstraat nog niet open was.

Ook in deze vijftien minuten durende sessie werd er lang gewacht in pit lane totdat de één van de snelle coureurs het aandurfde om de baan op te gaan. Toen dat eenmaal gebeurde volgde de rest en gingen de achttien coureurs de strijd aan om de snelste rondetijd neer te zetten.

Halverwege had Tatsuki Suzuki de snelste rondetijd in handen voor teamgenoot Niccolò Antonelli en Romano Fenati. Alle coureurs zochten de pits op voor een nieuwe achterband of zelfs een compleet nieuwe set banden. Hierna werd het bekende ‘wachtspelletje’ weer gespeeld waarbij alle coureurs graag een goede slipstream wilden verkrijgen.

In de slotfase was het eerst Gabriel Rodrigo die een aantal zeer knappe ronden achter elkaar wist te rijden zonder een andere coureur te volgen maar het was uiteindelijk niet genoeg. Tony Arbolino deed het ook op eigen kracht en verpulverde de rondetijd van Rodrigo met ruim 0,6 seconden door met een 1’56.407 pole position te behalen. De Italiaan verbrak hiermee het bestaande polerecord uit 2015, destijds gereden door wereldkampioen Danny Kent.

Rodrigo eindigde dus als tweede met daarachter Lorenzo Dalla Porta op de derde plaats. Andrea Migno kwalificeerde zich als vierde voor Sic58 Squadra Corse coureurs Tatsuki Suzuki en Niccolò Antonelli met daarachter Romano Fenati, Kaito Toba, Marcos Ramirez en Aron Canet in de top tien.

De Moto3 race op het Autodromo del Mugello over twintig ronden gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App