Tony Arbolino heeft zaterdagmiddag pole position behaald op het Automotodrom Brno in Tsjechië. De Italiaan was in een zeer natte tweede kwalificatiesessie veruit het snelst en claimde pole voor John McPhee en Niccolò Antonelli.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur gingen de lichten op groen voor de kwalificatie van de Moto3 klasse op het Automotodrom Brno in Tsjechië. Het circuit was nog steeds voorzien van een flinke laag water en dit zou niet veranderen aangezien de regen gestaag bleef vallen.

Q1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kwamen als eerst in actie om te proberen een plaats in Qualifying 2 te bemachtigen. In de beginfase van de sessie was Can Öncü degene die snel van start ging en een aantal snelle ronden wist te rijden. De jonge Turk werd vorig jaar de jongste Grand Prix winnaar ooit door op een kletsnat Valencia door middel van een wild-card de Moto3 race te winnen waardoor het geen verrassing was dat hij snel was op een regenachtige baan.

Halverwege de vijftien minuten durende eerste kwalificatiesessie waren er crashes voor Tom Booth-amos (bocht 14) en Albert Arenas (bocht 3), beide coureurs bleven ongedeerd en konden na een reparatie in de pitstraat hun weg vervolgen.

Tegen het einde van de sessie leek de regen te verminderen en werd de baan wat sneller. Öncü zocht de limiet op en ging eraan voorbij waardoor hij onderuit ging bij het ingaan van bocht 3. Uiteindelijk wist Raül Fernández met een 2’19.006 de snelste rondetijd te rijden voor Makar Yurchenko, Alonso López en Can Öncü waardoor deze vier coureurs door mochten naar Q2.

Arenas kwam in de slotfase van de sessie nog naar de vijfde tijd waardoor hij nét tekort kwam op een plaats in Q2, hij zal vanaf de negentiende plaats moeten starten. Daarachter eindigden thuisrijder Jakub Kornfeil, Darryn Binder, Dennis Foggia, Yuki Kunii en Ayumu Sasaki in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs kregen vervolgens 15 minuten de tijd om het uit te vechten voor pole position. Op het nog altijd zeer natte Automotodrom Brno had Tony Arbolino halverwege pole position in handen voor John McPhee en Raúl Fernández. Echter werd de druk behoorlijk opgevoerd en wisten meerdere coureurs kortstondig de snelste rondetijd in handen te nemen.

Tony Arbolino wist iedere keer te counteren wanneer iemand anders de snelste rondetijd reed waardoor hij uiteindelijk pole position wist te claimen. Precies 0,400 seconde daarachter kwam John McPhee naar de tweede tijd voor Sic58 Squadra Corse coureurs Niccolò Antonelli en Tatsuki Suzuki. De vijfde rondetijd werd gereden door Raúl Fernández, die in de slotfase nog een flinke crash meemaakte. Daarachter wisten Aron Canet, Makar Yurchenko, Jaume Masia, Ai Ogura, en Alonso López een tijd in de top tien veilig te stellen.

De Moto3 race over 18 ronden gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App