Arbolino, Lüthi en Márquez het snelst tijdens warm-up in Motegi

16
Marc Márquez - Twin Ring Motegi 2019 | foto© Repsol Honda

Tony Arbolino (Moto3), Thomas Lüthi (Moto2) en Marc Márquez (MotoGP) waren zondagochtend het snelst tijdens de warm-up sessies op een zonnige Twin Ring Motegi in Japan.

Zondagochtend om 08:40 uur lokale tijd, 01:40 uur Nederlandse tijd gingen de warm-up sessies van start op de Twin Ring Motegi in Japan. Na een bewolkte en koude vrijdag en een behoorlijk regenachtige zaterdag scheen de zon nu fel boven het Japanse circuit en bedroeg de buitentemperatuur al meer dan 20°C.

Moto3
Zoals gebruikelijk waren het de Moto3 coureurs die als eerst de baan op gingen voor hun twintig minuten durende warm-up sessie. Tony Arbolino reed daarin met een 1’57.782 de snelste rondetijd, enigszins opmerkelijk aangezien hij zich op een zeer teleurstellende 27e positie kwalificeerde.

Petronas Sprinta coureurs John McPhee en Ayumu Sasaki kwamen daarachter naar de tweede en derde tijd, verder klokten Celestino Vietti, Albert Arenas, Raul Fernández, Tatsuki Suzuki, Jaume Masia, Aron Canet en Gabriel Rodrigo een tijd in de top tien.

Het leek erop dat de machine van leider in het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta nog niet helemaal liep zoals dat zou moeten, de Italiaan kwam meteen weer de pitbox in en had geen volledige ronde weten te rijden.

De Moto3 race over 20 ronden gaat om 05:00 uur Nederlandse tijd van start.

Moto2
Vervolgens kwamen de Moto2 coureurs in actie voor hun twintig minuten durende warm-up sessie. Thuisrijder Tetsuta Nagashima kwam al vroeg in de problemen door een valpartij in bocht 5. Hijzelf bleef ongedeerd maar hij kon zijn machine niet meer aan de praat krijgen waardoor hij kostbare rijtijd verloor op de droge baan.

Tom Lüthi was uiteindelijk het snelst met een 1’50.996 voor polesitter Luca Marini en diens SKY Racing VR46 teamgenoot Nicolo Bulega. Red Bull KTM Ajo coureurs Brad Binder en Jorge Martin kwamen naar de vierde tijd en vijfde tijd voor Lorenzo Baldassarri en Remy Gardner, daarachter eindigden Alex Márquez, Augusto Fernández en Tetsuta Nagashima in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder noteerde de 21e rondetijd, NTS RW Racing GP teamgenoot Jesko Raffin eindigde de sessie als 25e.

De Moto2 race over 22 ronden gaat om 06:20 uur Nederlandse tijd van start.

MotoGP
Tot slot was het aan de coureurs in de MotoGP klasse om twintig minuten in actie te komen op de Twin Ring Motegi. Het zou een belangrijke sessie worden aangezien men veel rijtijd was misgelopen door de verregende zaterdag. Er werd dan ook flink met de banden geëxperimenteerd maar het werd duidelijk dat de hard-compound voor de race niet in aanmerking zou komen, ondanks de hogere temperaturen. Vrijwel alle coureurs lieten in deze sessie een medium-compound voorband monteren waarbij er wat betreft de achterband veel verschil was tussen de soft- en medium-compound.

Uiteindelijk reed wereldkampioen Marc Márquez met een 1’45.816 de snelste rondetijd van de sessie voor Fabio Quartararó en Alex Rins. De Repsol Honda coureur was niet alleen snel over één ronde maar liet een zeer constant tempo zien waardoor het er opnieuw op leek dat hij de grote favoriet was voor de overwinning. Franco Morbidelli kwam naar de vierde tijd voor merkgenoten Maverick Viñales en Valentino Rossi, verder eindigden Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Joan Mir en Andrea Iannone in de top tien.

De MotoGP race over 24 ronden gaat om 08:00 uur Nederlandse tijd van start.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App