Ayumu Sasaki 2016 Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen

326
sasaki
Ayumu Sasaki werd zondagmiddag in Aragon de opvolger van Bo Bendsneyder als Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen | foto© Red Bull media

#AragonGP – Ayumu Sasaki is in Aragon de opvolger geworden van Bo Bendsneyder als Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen. De Japanner sloot het 2016 seizoen zondagmiddag waardig af met een overwinning in de laatste wedstrijd van het seizoen. Sander Kroeze werd op de achttiende plaats de best geklasseerde Nederlander.

Zondagmiddag om 15:30 uur begonnen de Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs in Aragon aan hun laatste race van het seizoen, een race waarin de opvolger van Bo Bendsneyder bekend zou worden.

Spannend voor het kampioenschap was het echter niet meer, de Japanner Ayumu Sasaki had nog slechts twee punten nodig om de titel in de wacht te slepen als zijn naaste belager in de tussenstand Aleix Viu de race winnend af zou sluiten.

Direct na de start ging het echter mis voor Viu, de Spanjaard raakte samen met de winnaar van de eerste race van het weekend Kaito Toba betrokken bij een crash waardoor Sasaki, ondanks dat Viu op grote achterstand de race nog wel kon vervolgen, de titel niet meer kon ontgaan.

Sasaki gaf echter niet op door in een spannende race samen met Raul Fernandez en Rufino Florido te strijden voor de winst in de race. Na een spannende strijd tussen het drietal trok Sasaki na vijftien ronden ook nog eens aan het langste eind door met een voorsprong van slechts 0,023 seconden op de als tweede eindigende Fernandez als winnaar de finish te passeren terwijl Florido op slechts 0,036 seconden derde werd.

Walid Soppe leek in de race lange tijd op weg om de best geklasseerde Nederlander te worden door in het eerste deel van de race als veertiende door te komen. Halverwege de race viel de coureur uit Coevorden echter terug naar de zeventiende plaats om vervolgens vier ronden voor het einde van de race zijn machine in de pits te parkeren – voorrem liep aan waardoor de snelheid er helemaal uit was en hij op het rechte stuk erg veel terrein verloor. Hiermee kwam er wel een erg zuur einde aan het tweede Red Bull MotoGP Rookies Cup seizoen voor de Nederlander, hopelijk kan hij in 2017 in zijn derde seizoen in de klasse deze negatieve spiraal omzetten.

Door het uitvallen van Soppe werd Sander Kroeze op de achttiende plaats de best geklasseerde Nederlander, één plaats voor Victor Steeman die na een dag eerder nog als vijftiende geeindigd te zijn in de eerste race van het weekend nu genoegen moest nemen met de negentiende plaats in deze laatste race van het seizoen.

Zondagavond in Aragon krijgen Kroeze en Steeman van de organisatie officieel te horen of hun Red Bull MotoGP Rookies Cup avontuur in 2017 een vervolg krijgt. Sasaki zal als kampioen zijn titel in ieder geval niet gaan verdedigen, de Japanner zal de overstap maken naar de Moto3 klasse waar hij zo goed als zeker uit zal gaan komen voor het Drive M7 SIC Racing Team.