Bagnaia grijpt MotoGP pole op de Red Bull Ring in spannende Q2 sessie voor Viñales en Binder

2049
Pecco Bagnaia - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Pecco Bagnaia heeft zaterdagochtend pole position behaald in de MotoGP klasse op de Red Bull Ring. De Italiaan was aan het einde van de Q2 sessie het snelst en greep pole voor Maverick Viñales en Brad Binder waardoor er drie verschillende merken op de eerste startrij staan. 

Evenement: CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: MotoGP
Tijd: 10:10 – 11:30 uur
Sessie: Vrije training 2 + Q1 + Q2
Omstandigheden: Lichtbewolkt, 22°C

Zaterdagochtend om 10:10 uur gingen de lichten op groen voor de tweede vrije training van de MotoGP klasse met aansluitend beide kwalificatiesessies. Na een bewolkte start van de dag kwam de zon er boven de Red Bull Ring steeds verder door.

Vrije Training 2
Voordat de coureurs de limiet op moesten zoeken in de kwalificatie was er eerst nog de halfuur durende tweede vrije training waarin ze hun afstelling konden verfijnen en de verschillende bandencompounds konden evalueren. De grote meerderheid reed op de hard-compound voorband en soft-compound achterband waarbij een enkeling de medium-compound voorband- en achterband probeerde.

Vanwege de hoge temperaturen die verwacht worden zal de harde voorband nagenoeg zeker door iedereen gebruikt worden. In de Sprint race is de zachte achterband ook een zekerheid, het is alleen de vraag of deze het ook in de lange race op zondag volhoudt.

Nadat Marco Bezzecchi vroeg in de sessie een uitstapje door de grindbak maakte in bocht 14 ging Brad Binder met iets minder dan tien minuten te gaan onderuit. De Zuid-Afrikaan, die net een contractverlenging heeft getekend en tot en met 2026 bij Red Bull KTM Factory Racing zal rijden, verloor de voorkant van zijn KTM RC16 bij het uitkomen van de chicane (bocht 2b).

Aan het einde van de sessie was er nog een flinke crash voor Fabio di Giannantonio. De Italiaan verloor de voorkant van zijn Ducati in bocht 9 die uiteindelijk tot stilstand kwam tegen de airfences.

Brad Binder was uiteindelijk het snelst in deze sessie met een 1’29.813 voor Johann Zarco en Marco Bezzecchi.

Uitslag FP2: 

 1. Brad Binder – KTM | 1’29.813
 2. Johann Zarco – Ducati | +0,025
 3. Marco Bezzecchi – Ducati | +0,083
 4. Maverick Viñales – Aprilia | +0,145
 5. Aleix Espargaró – Aprilia | +0,151

Klik hier voor de volledige uitslag

Q1
De coureurs die op vrijdagmiddag buiten de top tien waren geëindigd gingen van start in deze eerste kwalificatiesessie. Met namen als Marc Márquez, Luca Marini, Enea Bastianini, Jack Miller en Franco Morbidelli zou het een uiterst competitieve sessie worden waarvan er slechts twee door konden naar Q2.

In de eerste run was het een KTM 1-2 met Jack Miller die de snelste tijd op de klok had gezet voor Pol Espargaró. Luca Marini en Franco Morbidelli waren er niet ver van verwijderd maar moesten er dus nog een tandje bij doen om een plaats in Q2 te bemachtigen. Na een pitstop voor een verse soft-compound achterband gingen de coureurs in de slotfase nog eens de baan op om alles op alles te zetten.

Miller maakte een flinke stap en reed met een 1’28.831 de snelste tijd van de sessie waarmee hij bijna drie tienden sneller was dan Marini. De Italiaan eindigde als tweede waardoor hij samen met de Australiër verder mocht naar Q2. Pol Espargaró reed een indrukwekkende sessie maar kwam net tekort, door als derde te eindigden in deze Q1 sessie mag hij in beide races vanaf de dertiende plaats starten. Verder waren het Enea Bastianini, Franco Morbidelli, Joan Mir, Marc Márquez, Takaaki Nakagami en Fabio di Giannantonio in de top tien.

Uitslag Q1: 

 1. Jack Miller – KTM | 1’28.831 | Q2
 2. Luca Marini – Ducati | +0,289 | Q2
 3. Pol Espargaró – GASGAS | +0,464 | P13 op de grid
 4. Enea Bastianini – Ducati | +0,534 | P14
 5. Franco Morbidelli – Yamaha | +0,615 | P15

Klik hier voor de volledige uitslag

Q2
De twaalf snelste MotoGP coureurs gingen vervolgens de strijd aan op een inmiddels zonnige Red Bull Ring om te bepalen wie er in de twee races vanaf pole position mag starten. In de eerste run was het Maverick Viñales die het tempo aangaf en met een 1’28.907 de snelste rondetijd in handen had voor Pecco Bagnaia, Fabio Quartararo en Brad Binder, hierdoor stonden er vier verschillende fabrikanten in de top vier.

Aleix Espargaró maakte een fout en ging onderuit in bocht 3, gelukkig voor hen kreeg hij zijn Aprilia RS-GP gauw weer aan de praat en kon hij deze zelf weer terugrijden naar de pitbox.

Na een korte pauze en een bandenwissel gingen de coureurs in de slotfase van de sessie nog één keer de baan op om alles op alles te zetten voor pole position. Viñales wist zijn tijd verder aan te scherpen naar een 1’28.576 maar er waren nog meer kapers op de kust. Ook Binder, Miller, Martin en Bagnaia waren zeer snel onderweg.

Uiteindelijk dook Bagnaia slechts 0,037 seconde onder de tijd van Viñales en greep hij met een 1’28.539 pole position, dit was tevens een nieuw ronderecord. De Spaanse Aprilia coureur moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats terwijl Binder de KTM op de eerste startrij zette met de derde tijd. Miller kwalificeerde zich als vierde voor Ducati coureurs Alex Márquez, Luca Marini en Marco Bezzecchi, daarachter stonden Miguel Oliveira, Fabio Quartararo en Johann Zarco in de top tien. Teleurstelling was er voor Aleix Espargaró en Jorge Martin die als elfde en twaalfde eindigden.

Uitslag Q2:

 1. Pecco Bagnaia – Ducati | 1’28.539
 2. Maverick Viñales – Aprilia | +0,037
 3. Brad Binder – KTM | +0,114
 4. Jack Miller – KTM | +0,230
 5. Alex Márquez – Ducati | +0,289

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Sprint race
Tijd: 15:00 uurHandige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 


                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’