Bagnaia keert na zware blessure terug met sensationele podiumfinish op Misano

21
Pecco Bagnaia op weg naar het podium - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© motogp.com

Pecco Bagnaia heeft zondagmiddag zijn eerste podiumfinish in de MotoGP klasse behaald op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Na een zware crash op het Automotodrom Brno begin augustus keerde de Italiaan na een maand afwezig ijzersterk terug op zijn thuiscircuit en mocht hij na de teleurstelling van Jerez nu dan eindelijk naar het podium.

De eerste podiumfinish in de MotoGP klasse is eindelijk een feit voor Pecco Bagnaia. Tijdens het tweede raceweekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto was de Italiaan op weg naar zijn debuutpodium in de koningsklasse totdat zijn Ducati de geest gaf. Vervolgens ging het twee weken later op het Automotodrom Brno volledig mis in bocht 1 waar hij zwaar ten val kwam en een lelijke blessure aan zijn knie overhield.

De Moto2 kampioen van 2018 moest de rest van het weekend in Tsjechië en beide raceweekenden op de Red Bull Ring in Oostenrijk aan zich voorbij laten gaan waarna hij dit weekend op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, het thuiscircuit van alle VR46 Riders Academy coureurs, weer terug kon keren in de MotoGP klasse.

Dat het geen makkelijk weekend zou worden werd wel duidelijk toen Bagnaia op donderdag aankwam in de MotoGP paddock. De Italiaan liep nog met een kruk en het leek er niet op dat hij zo lekker in zijn vel zat. Dit leek te veranderen toen hij weer op de Ducati Desmocedici GP20 zat en al gauw weer snelle rondetijden wist te rijden. Een keurige zesde rondetijd in de kwalificatiesessie, waarbij hij alleen teamgenoot Jack Miller en de vier Yamaha’s voor zich moet laten, was een goede voorbode voor de race over 27 ronden op zondag.

De start was niet geweldig maar naarmate de race vorderde werd Bagnaia alsmaar sterker. In de slotfase van de race reed hij achter Valentino Rossi, de oprichter van de VR46 Riders Academy, en wist hij zijn grote voorbeeld door middel van een strakke inhaalactie bij het uitkomen van bocht 10 (Tramonto) voorbij te gaan. Landgenoot en goede vriend Franco Morbidelli was niet meer te achterhalen maar Bagnaia stelde zeker dat niemand hem meer kon achter halen om zodoende zijn eerste podiumfinish te behalen.

Een fantastische prestatie op zich, maar gezien zijn omstandigheden was het nog net iets indrukwekkender dan anders. Mede omdat het Misano World Circuit Marco Simoncelli maar liefst tien rechter bochten telt en het ook de rechterknie van Bagnaia is waar de blessure zit was het een uitzonderlijke prestatie van de talentvolle Italiaan. Na afloop liet hij dan ook weten dat het niet echt prettig was om in de vele rechter bochten zijn knie op het asfalt te moeten plaatsen.

Naast een eerste podiumfinish in de MotoGP klasse lijkt Bagnaia nu ook de favoriet te zijn voor het tweede zitje in het fabrieksteam van Ducati voor 2021 naast Jack Miller. Het Ducati management liet al weten dat de strijd tussen Bagnaia en Zarco gaat maar met deze prestatie zal hij zijn kansen ongetwijfeld vergroot hebben.

Pecco Bagnaia: “Toen ik hier in Misano aankwam was mijn enige doel om de race te finishen. Op zaterdag tijdens FP3 toen ik rondreed merkte ik dat ik kon pushen en dat ik hetzelfde gevoel had als in Jerez. Ik was heel blij met een plaats op de tweede startrij maar zelfs na het goede resultaat van de kwalificatie verwachtte ik nog niet dat ik op het podium zou kunnen finishen.

De start van de race was niet zo goed, ik verloor een aantal posities dus was het hard werken om de achterstand naar Mir weer te verkleinen. Toen ik hem passeerde zag ik dat ik aan kon sluiten bij de kopgroep. Ik dacht niet aan mijn been en het enige wat in mijn hoofd zat was het eerste MotoGP podium in mijn thuisrace, in het bijzijn van de fans natuurlijk. In de laatste vier ronden voelde ik behoorlijk wat pijn maar vandaag hebben we dit podium verdiend. Ik wil mijn team bedanken, Ducati en de VR46 Riders Academy voor hun steun. Dit podium is voor hen. Ik kijk er naar uit om volgende week weer terug te keren op dit circuit.”

Dinsdag vindt er een test plaats voor de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, vanaf vrijdag begint het tweede raceweekend op het Italiaanse circuit, deze keer onder de naam Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagno e della Riviera di Rimini.

 

Handige links Gran Premio Lenovo di San Marino e della Riviera 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App