Bagnaia pakt vroege pole op de Red Bull Ring, Bendsneyder 27e

115
top 3
Top 3 Moto2 kwalificatie - Red Bull Ring | foto© Nico Schneider

Pecco Bagnaia heeft op zaterdagmiddag in zonnige omstandigheden de Moto2 pole op zijn naam geschreven voor Miguel Oliveira en Fabio Quartararó. De Italiaan zette zijn snelste rondetijd al vroeg in de sessie die niet meer verbeterd kon worden. NTS RW Racing GP coureurs Joe Roberts en Steven Odendaal kwalificeerden zich als 24e en 25e, Bo Bendsneyder noteerde de 27e tijd. 

Na een zeer regenachtige vrijdag en zaterdagochtend waren de weersomstandigheden zaterdagmiddag op de Red Bull Ring compleet anders en scheen de zon boven het Oostenrijkse circuit. De temperatuur en baanconditie was gunstig waardoor er meteen al snelle rondetijden werden gereden. Zoals de Moto2 coureurs recentelijk al vaker hebben gezegd levert het Michelin rubber van de MotoGP klasse, die voor de Moto2 klasse kwalificeert, veel grip voor de Moto2 machines waardoor in de eerste aantal minuten de omstandigheden het best zijn en het asfalt naderhand grip verliest.

Voor Xavi Vierge en Steven Odendaal begon de kwalificatie echter volledig anders dan waar zij op hoopten. Bij het ingaan van bocht 1 ging Vierge voorbij aan Odendaal maar de Spanjaard raakte met zijn achterwiel het voorwiel van de Zuid-Afrikaan. Hierdoor kwam Vierge lelijk ten val en klapte hard op het asfalt. Odendaal verloor alleen het voorspatbord van zijn NTS machine maar schoot rechtdoor. De Intact GP coureur keerde terug naar de pitbox en deed daar zijn handschoen uit waarbij er meteen een flinke zwelling op zijn rechterhand te zien was waardoor het vrijwel zeker leek dat hij een breuk had opgelopen. De Spanjaard werd naar het medical centre verwezen waarna later bleek dat hij zijn pols had gebroken en het einde weekend voor hem was.

Pecco Bagnaia kwam zeer sterk uit de startblokken en maakte optimaal gebruik van de eerdergenoemde ideale omstandigheden van de baan en noteerde een aantal zeer snelle ronden, net buiten het polerecord van Johann Zarco. De Italiaan had hiermee een marge van ruim 0,6 seconde richting zijn rivalen. KTM coureur Miguel Oliveira kwam naar de voorlopig tweede tijd met daarachter Alex Márquez, Luca Marini en Fabio Quartararó.

Het leek erop dat het beste van de baan was maar de coureurs reden hun ronden en probeerden te verbeteren. Met zo’n twintig minuten te gaan ging Luca Marini de fout in en kwam ten val ter hoogte van bocht 8. Zijn machine bleef midden op de baan liggen en had wat rommel op de baan neergelegd waardoor de rode vlag werd gezwaaid en de marshals tijd hadden om alles schoon te maken. Joan Mir was ook ten val gekomen maar dat was een apart incident ter hoogte van bocht 4, hij bleef net als Marini ongedeerd.

Na enkele minuten werd de sessie hervat en gingen de coureurs weer de baan op. Alex Márquez ging vroeg in de fout en schoof zijn Kalex onderuit ter hoogte van bocht 3. Het was een dusdanig langzame crash dat de Spanjaard zijn weg meteen weer kon vervolgen.

Ook Lorenzo Baldassarri en Iker Lecuona gingen de fout in en maakten een valpartij mee. Beiden bleven ongedeerd en konden hun weg vervolgen.

Het was uiteindelijk Bagnaia die met zijn tijd, gereden in al zijn vijfde ronde, de pole position behaalde ondanks dat zijn machine in zijn laatste kampte met een technisch probleem. Oliviera kwalificeerde zich als tweede met Quartararó die met de derde tijd de eerste startrij compleet maakt. Verder waren het Navarro, Márquez, Pasini, Schrötter, Binder, Baldassarri en Marini in de top tien. NTS RW Racing GP coureurs Joe Roberts en Steven Odendaal kwalificeerden zich als 24e en 25e, Bo Bendsneyder noteerde de 27e tijd.

De Moto2 race op de Red Bull Ring zal zondagmiddag om 12:20 uur van start gaan.

 

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl