Bagnaia slaat belangrijke slag met dominante MotoGP overwinning op de Red Bull Ring

2305
V.l.n.r. Brad Binder, Pecco Bagnaia en Marco Bezzecchi op het podium na de MotoGP race op de Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Pecco Bagnaia heeft zondagmiddag de MotoGP race op de Red Bull Ring met overtuiging gewonnen. De regerend wereldkampioen maakte er een perfect weekend van met pole position, zege in de Sprint race en een dominante overwinning in de Grand Prix op zondag. Achter hem maakten Brad Binder en Marco Bezzecchi het podium compleet. 

Evenement: CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: MotoGP
Tijd: 14:00 – 14:40 uur
Sessie: Race – 28 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 31°CZondagmiddag om 14:00 uur gingen de rode lichten uit op de Red Bull Ring voor de start van de 28 ronden lange MotoGP race. Vanwege de hoge temperaturen stond iedereen op de hard-compound voorband en nagenoeg iedereen op de medium-compound. De enige uitzondering was Marc Márquez, hij koos voor de soft-compound achterband.

Polesitter Pecco Bagnaia startte zeer goed en ging als leider de eerste bocht in voor Brad Binder en Jack Miller. Luca Marini reed op de vierde plaats voor Alex Márquez en Marco Bezzecchi, daarachter waren het Fabio Quartararo, Jorge Martin, Enea Bastianini en de wederom slecht gestarte Maverick Viñales.

Alex Márquez viel meteen aan en zette in bocht 3 zijn machine naast die van Marini, daarmee nam hij de vierde positie over. Bagnaia en Binder hadden al gauw een kleine marge in handen ten opzichte van Miller.

Binder deed er alles aan om aan te haken bij Bagnaia en na drie ronden hadden ze al meer dan een seconde voorsprong op Miller. De Australiër werd flink onder druk gezet door Alex Márquez, Marini en Bezzecchi achter zich.

In de vierde ronde voerde Jorge Martin zijn verplichte Long Lap penalty uit en daardoor viel hij terug naar de dertiende positie. Aan het eind van die ronde besloot Alex Márquez aan te vallen en dankzij een mooie manoeuvre in bocht 9 nam hij de derde positie over van Miller.

De pechduivel sloeg weer toe voor Miguel Oliveira want aan het eind van de zesde ronde stuurde hij zijn Aprilia RS-GP machine naar binnen. De loodjes om het voorwiel te balanceren waren losgeschoten waardoor hij last had van zeer veel vibratie aan de voorkant.

Terwijl de verschillen tussen Bagnaia en Binder nog steeds minimaal waren had Alex Márquez zich op de derde plaats losgereden van de achtervolging. Mooney VR46 Racing Team coureurs Bezzecchi en Marini hadden afgerekend met Miller waardoor de Australiër terugviel naar de zesde positie. Hij had Aprilia coureurs Maverick Viñales en Aleix Espargaró kort achter zich rijden die in deze fase van de race over een beter tempo beschikten.

Miller leek grote problemen te hebben want de Australiër zakte steeds verder terug. Nadat de twee Aprilia coureurs hem voorbijgingen wisten ook Jorge Martin en Enea Bastianini hem te passeren.

In de dertiende ronde kwam er een einde aan een wederom teleurstellend weekend voor Joan Mir vanwege een crash.

Halverwege de race had Bagnaia een voorsprong van 1,2 seconde in handen richting Binder, een kleine twee seconden achter de Zuid-Afrikaan reed Alex Márquez op de derde plaats die Bezzecchi kort achter zich had zitten. Twee seconden daarachter reed Marini op de vijfde plaats met verder Viñales, Martin, Aleix Espargaró, Bastianini en Fabio Quartararo in de top tien. Miller was nu al afgezakt naar de elfde plaats.

Bij het ingaan van de twintigste ronde probeerde Bezzecchi aan te vallen bij Alex Márquez in bocht 1 maar hij ging meteen weer wijd. De Gresini Racing kon gemakkelijk counteren en de derde positie weer terugpakken.

Bezzecchi reed gauw weer naar het achterwiel van Márquez toe maar hij kreeg het niet voor elkaar om de Spanjaard voorbij te gaan. Op dit moment was Marini ook weer aangehaakt en leek de Mooney VR46 Racing Team coureur zich ook te gaan mengen in de strijd voor het podium.

Aan het eind van de 22e ronde nam Bezzecchi meer snelheid mee uit bocht 8 en kon hij zijn machine naast die van Márquez zetten in bocht 9. Met een mooie inhaalactie nam de Italiaan de derde plaats over en was het nu de beurt aan de Spanjaard om te antwoorden.

In de 25e ronde zette ook Marini de aanval in op Márquez in bocht 6 maar ging vervolgens wijd. Even later probeerde hij het opnieuw bij het ingaan van de 26e ronde in bocht 1 en ditmaal kon hij de Gresini Racing coureur wel passeren. Marini nam daarmee de vierde plaats over achter teamgenoot Bezzecchi die op dat moment al anderhalve seconde voorsprong had.

In de slotfase kreeg Bagnaia nog wel een waarschuwing voor het overschrijden van de track limits terwijl Iker Lecuona en Pol Espargaró daarvoor een Long Lap penalty kregen. Vooral voor laatstgenoemde was dat een domper want hij had teamgenoot Augusto Fernández vlak achter zich rijden.

Bagnaia bleef uiteindelijk foutloos en liet wederom zien waarom hij de regerend wereldkampioen is. Met een voorsprong van ruim vijf seconden kwam de Italiaan als overtuigende winnaar over de streep en behaalde hij zijn vijfde Grand Prix overwinning van het seizoen. In combinatie met zijn vier zeges in de Sprint race is het al de negende keer dit seizoen dat de Ducati Lenovo Team coureur een race heeft gewonnen van de in totaal twintig verreden races. Met pole position en twee zeges op de Red Bull Ring was het het perfecte weekend voor de Italiaan.

Binder had het maximale uit zijn KTM RC16 gehaald maar kon geen vuist maken tegen Bagnaia. De Zuid-Afrikaan eindigde wederom als tweede onder toeziend oog van al het KTM management, de fabrikant waar hij eerder dit weekend een contractverlenging mee tekende. Na zijn valpartij in de eerste bocht op zaterdag kwam Bezzecchi sterk terug door als derde te finishen.

Uitslag:

  1. Pecco Bagnaia – Ducati
  2. Brad Binder – KTM | +5,191
  3. Marco Bezzecchi – Ducati | +7,708
  4. Luca Marini – Ducati | +10,343
  5. Alex Márquez – Ducati | +11,039

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap slaat Bagnaia een belangrijke slag. Met 251 punten achter zijn naam heeft de regerend wereldkampioen 61 punten voorsprong op Martin (189) en 68 op landgenoot Bezzecchi (183).

De MotoGP coureurs komen in het weekend van 1 t/m 3 september weer in actie, dan staat de elfde Grand Prix van het seizoen op het programma op het Circuit de Barcelona-Catalunya.Handige links CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 
Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube