Bagnaia wint vroegtijdig beëindigde MotoGP race in Portimão met overmacht

4383
Pecco Bagnaia aan de leiding voor Joan Mir en Jack Miller - Autódromo Internacional do Algarve | foto© Randy van Maasdijk

Pecco Bagnaia heeft zondagmiddag de MotoGP race in Portimão met overmacht gewonnen. De Italiaan nam in de eerste bocht de leiding over en gaf deze niet meer weg waarmee hij won voor Joan Mir en Jack Miller. De race werd vroegtijdig afgebroken door een rode vlag vanwege een flinke crash van Iker Lecuona en Miguel Oliveira.

Zondagmiddag om 13:00 uur lokale tijd, 14:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de start van de MotoGP race op het Autódromo Internacional do Algarve. De omstandigheden waren gunstig op het Portugese circuit, de fel schijnende zon zorgde voor een aangename buitentemperatuur van 21°C en een asfalttemperatuur van zo’n 29°C.

De bandenkeuzes van de coureurs was interessant. Iedereen reed met de medium-compound voorband, wat betreft de achterband was het ongeveer 50/50.

Het was Jack Miller die als beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht inging voor Ducati Lenovo teamgenoot en polesitter Pecco Bagnaia en Joan Mir. Echter viel Bagnaia meteen aan in de eerste bocht en nam hij de leiding over van Miller. Jorge Martin nam daarachter de vierde plaats in handen voor Honda coureurs Pol Espargaró en Alex Márquez, daarachter reden Iker Lecuona, wereldkampioen Fabio Quartararó, Johann Zarco en Aleix Espargaró in de top tien.

Opnieuw zou het een dramatische middag worden voor Danilo Petrucci. Net als twee weken geleden in Misano kwam de Italiaan ook nu al in de eerste ronde ten val en kwam zijn race daarmee al heel vroeg ten einde.

Bagnaia probeerde vooraan meteen weg te rijden maar Mir wilde daar een stokje voor steken. De Suzuki coureur rekende gauw af met Miller om zo de achtervolging in te zetten op Bagnaia.

Bagnaia en Mir wisten een klein gaatje te slaan richting Miller, waarbij Mir het in deze fase van de race prima leek te vinden om Bagnaia te volgen. Achter Miller vond een spannende strijd plaats voor de vierde positie tussen Alex Márquez, Jorge Martin en Fabio Quartararó. De Fransman was duidelijk sneller maar had er moeite mee om de twee Spanjaarden te passeren.

In de achtste ronde ging het mis voor Aleix Espararó, de Spanjaard ging met behoorlijke snelheid onderuit in bocht 1. Hij bleef ongedeerd maar zijn race was daarmee ten einde gekomen.

Vooraan wist Bagnaia langzaam maar zeker een voorsprong op te bouwen richting Mir. Na negen ronden bedroeg de marge zo’n 0,7 seconde richting de Suzuki coureur, terwijl Miller daar een seconde achter reed op de derde plaats. Alex Márquez was opgeklommen naar de vierde plaats en leek het gat naar Miller te dichten, terwijl Martin en Quartararó daar kort achter reden. Iker Lecuona was teruggevallen naar P12 nadat hij zich in bocht 1 had verremd en naast de baan kwam.

In de twaalfde ronde was het bijna einde race voor Quartararó. De Fransman verloor de voorkant van zijn machine bij het ingaan van bocht 13, echter kon hij dankzij een snelle reactie op zijn YZR-M1 blijven zitten.

Halverwege de race bedroeg de voorsprong van Bagnaia zo’n anderhalve seconde richting Mir. De Italiaan reed een zeer hoog en constant tempo wat niet gevolgd kon worden door Mir. Daarachter was Alex Márquez inmiddels voorbijgegaan aan Miller, de Spanjaard reed veruit zijn beste race van het jaar. Martin reed op de vijfde plaats voor Pramac Racing teamgenoot Johann Zarco, de Fransman had landgenoot Quartararó naar de zevende plaats verwezen. Pol Espargaró reed op de achtste plaats voor Alex Rins en thuisrijder Miguel Oliveira.

Miller liet zich een mogelijke podiumfinish niet zomaar afpakken. De Australiër ging het duel aan met Alex Márquez waarbij het tweetal elkaar meerdere keren passeerde. Met nog vijf ronden te gaan ging het mis voor Quartararó. De 2021 MotoGP wereldkampioen verloor de voorkant van zijn machine in bocht 5 en schoof onderuit. Het was de eerste keer dit jaar dat de Fransman niet aan de finish kwam.

Ook voor thuisrijder Miguel Oliveira werd het een dramatische middag. Met nog drie ronden te gaan werd de Portugees door KTM collega Iker Lecuona eraf gereden in bocht 13. Met hoge snelheid gingen ze de grindbak in en bleef Oliveira liggen. De rode vlag werd gezwaaid zodat er medische assistentie kon worden verleend, gelukkig waren zowel Lecuona als Oliveira even later bij kennis en leek het enigszins mee te vallen.

Doordat 3/4 van de race voltooid was werd de race niet meer herstart en was Bagnaia de winnaar, zijn derde overwinning van het jaar. Mir behaalde zijn beste resultaat van het jaar op de tweede plaats met Miller daarachter op de derde positie, zijn eerste podium sinds juni tijdens de Grand Prix van Catalunya.

Alex Márquez moest genoegen nemen met de vierde plaats met Zarco daarachter op P5. Pol Espargaró werd zesde voor Martin met verder Rins, Bastianini en Binder in de top tien. Valentino Rossi was de best geklasseerde Yamaha coureur op de dertiende plaats.

Met deze overwinning van Bagnaia heeft Ducati nu het constructeurskampioenschap behaald. Daarnaast is de Italiaan nu verzekerd van een tweede plaats in het rijderskampioenschap, Mir heeft de derde plaats zeker gesteld.

Komend weekend wordt alweer de laatste Grand Prix van het jaar verreden. De MotoGP race zal afreizen naar Valencia voor de seizoensafsluiter op het Circuit Ricardo Tormo.